Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Aktuális

„EGÉSZ ÚTON HAZAFELÉ…” címmel tartott Petőfi-műhelynapot a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken

Petőfi Sándor világában tehettek különleges utazást gyermekek és felnőttek a Petőfi-bicentenárium alkalmából rendezett irodalmi műhely keretében Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola ingyenes rendezvényén az „Átröpűlök hosszában hazámon” című tablókiállítás, irodalmi előadás, keresztrejtvény és népzenei koncert várta az érdeklődőket.

Aktuális

A kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház tavaszi ébredése: új lehetőségek és hagyományok összhangja

Én is oly dalt mondok világ hallatára,
Melynek égen, földön ne légyen határa,
Amit fül nem hallott, a szem meg nem jára,
Azt én írva lelém lelkem asztalára.
(Vörösmarty Mihály: Tündérvölgy)

Aktuális

’Átröpülök hosszában hazámon’ : Petőfi-kiállítás nyílt a Halász-kastélynál

A Petőfi200-emlékév alkalmából ’Átröpülök hosszában hazámon’ címmel nyílt rendhagyó tablókiállítás kedden délelőtt a kápolnásnyéki Halász-kastélynál.

Címlapsztori

Életet hagy maga után, nem súlyos köveket

11 évesen már javában mos, főz, takarít, testvéreket, állatokat, nagymamát gondoz, iskolába jár, és tűri a magyar szóért járó pofonokat. A moldvai magyar közösség szigorúan zárt világa Gyimesnél véget ér, azután nincs élet és pont. Csak a gyerekkereskedelem réme, és valahol messze Magyarország, amelyről 100 éve alig tud valamit a továbbra is magyarul imádkozó csángó paraszti világ.

Természet

Vízi paripák szolgálatban - Fáradt fürdőzők, eltévedt vitorlások: mindig van teendő

A vízi rendőrség megjelenése a Velencei-tavon az esetek többségében inkább megkönnyebbülést hoz, mintsem problémát. Menteni idén is kellett az elfáradt SUP-osokat, vihar elől tekerő vízibicikliseket, vitorlásokat és horgászokat, de lényegesen kevesebbet, mint az előző évben. A tó így is szolgáltatott azonban izgalmas eseményeket a vízirendőröknek, ahogy immáron közel száz éve mindig. Körülbelül ennyi ideje jelentek meg ugyanis hivatalosan a rendfenntartó erők a térségben.

Természet

Arborétum és Vadaspark: a Velencei-tó ékszere Élmény a családnak, élmény a gyerekcsoportoknak

Évente 30 ezren látogatják a Pákozd-sukorói Arborétum és Vadaspark területét. A Velencei-tó eme varázslatos környezeti értéke – annak ellenére, hogy nem természetvédelmi területről van szó – méltán teszi a környéken kirándulók számára az elsőszámú célponttá. Gazdag állat- és növényvilága mellett igazán nagyszerű kikapcsolódást nyújt szolgáltatásaival, pihenőpontjaival, játék- és bemutatótereivel. 

Természet

Magyarország térképén sétálhatunk - Várak a magyarság múltjából

2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a dinnyési Várpark, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás, különlegessége pedig a szemléltetés egyedi eszközeiben rejlik. A parkban ugyanis a ma már csak romokban létező középkori magyar várak kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. 

Kultúra

Micsoda nyár! - A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad legemlékezetesebb pillanatai 2022-ből

„Nagyon köszönjük, imádtam ezt a szezont is, jövőre újra minden előadáson ott leszek” – fejezte ki örömét egy hűséges néző a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad 2022-es nyári szezonjának utolsó, tizedik előadásán augusztus végén. Az idei esztendőben is sikerült nemzetközi szintű produkciókat hozni a Velencei-tóhoz, íme a nyár legemlékezetesebb pillanatai.

Kultúra

XVI. Nemzetközi Velencei-tavi Symposion - Érzékeny művészet a tó közepén: Rétegződések

Az érzékeny művészi lelkeket sem hagyta hidegen a Velencei-tó állapota – jól látszódott ez a XVI. Nemzetközi Velencei-tavi Symposion természetművészeti kiállításán, melyet ezúttal is az Úttörő szigeten rendeztek meg 2022 nyár végén.

Kultúra

A Meszleny-kastély megálmodott jövője - Hagyomány és korszerű technika együtt: pazar látogatóközpont létrehozása a cél

A Meszleny-kastély fényes múltját hosszú hányattatott évtizedek követték, melynek azonban hamarosan vége szakad. A Velencei-tó térségének várhatóan egyik legizgalmasabb tematikájú látogatóközpontját álmodta meg benne a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. A látványtervek magukért beszélnek.

Portré

Sportból hozott muníció - Kapócs Anikó olimpikon átevezi magát az élet nehézségein

Igazán természetközeli, a szó jó és pozitív értelmében is munkáscsaládból származik Kapócs Anikó, aki a Velencei-tótól indult s két Olimpiáig is eljutott. Élete és eredményei a legjobb példák arra, hogy a nehézségeket ne kudarcként éljük meg, hanem olyan hajtóerőként, amely munícióként szolgálhat egy életen át. Anikó ma is Velencén él, gyerekeknek, felnőtteknek segít a testi-lelki fejlődésben, és persze az evezés sem maradhat ki az életéből.

Portré

A lánglelkű táncos

A tűz nem csak a szemében és a lelkében lobog, Molnár Hajnalka egész életének ugyanis fontos szereplője a láng. A légtornász-tűzzsonglőr előadóművész számára hosszú út vezetett Gárdonyig, ahol végül családot alapított, s melynek közelében mozgásstúdióját is létrehozta. Tavaly még babával a pocakjában zsonglőrködött, most pedig már egy éves kislányával a kezében teszi ugyanezt. Otthonában fogadott bennünket Hajnalka, aki több mint hatszáz gyermeket ismertetett meg eddig a mozgás szeretetével.

Portré

Álma, eljutni még a tóra

A Dinnyési-fertőn megélt élmények a mai napig élénken élnek Schmidt Egon emlékezetében. Az idén júniusban 90. életévét betöltő nagyhatású ornitológus és Kossuth-díjas író számára a legszebb pillanatokat adta ez a térség. Az idei évben a május végi turisztikai évadnyitó keretében átvehette a Velencei-tóért díjat.

Ajánló

Hajógyár a kastélyban

A velencei tóparton áll egy kastélyépület. Nagy, világos falfelülete a tó minden pontjáról látszott – míg aztán, száz év után a Korzót elé nem építették. Az egykori Wickenburg-kastélyról van szó, amiben jelenleg a Helios Hotel működik. Történelmünk vargabetűi valamennyi tókörnyéki kastélynak hányatott sorsot juttattak, de ennek még különösebb a története, ugyanis a háború alatt balatoni és Velencei-tavi vitorlásokat, csónakokat gyártó üzem működött benne. A Velencei-tónál ma két hajógyár is működik, kevesen tudják, hogy tevékenységük nem előzmény nélküli, nyolcvan éve alapították elsőt.

Ajánló

TOP 10 télre

Akár egy csendes sétára vágyunk a tóparton, akár egy kirándulásra a Velencei-tó térségében, számos ötletet tudunk adni erre a szezonra is. A kikapcsolódásra vágyókat ezúttal a térség kevésbé ismert pontjaira invitáljuk, kérjük hát olvasóinkat, tartsanak velünk.

Ajánló

Élményekkel teli nyaralás a Velence Resort & Spa****-ban!

Ismeri a titkát a tökéletes nyaralásnak? Tartson velünk egy különleges, tóparti szállodába, ahol varázslatos gyermekparadicsom és igazi testi-lelki feltöltődés várja – ezer élménnyel fűszerezve! Az idei év több hosszú hétvégével kecsegtet, de hamarosan itt Húsvét, a tavaszi szünet és a Pünkösd is, ami kiváló alkalom arra, hogy ha csak néhány napra is beváltsuk a jól megérdemelt pihenőidőnket. A gyerekeseknek ez mindig nagy kihívás, hiszen nehéz olyan helyet találni, ami mindenkinek megfelel, a kistesónak, aki még csak kúszik-mászik, az óvodásnak, az iskolásnak, pláne ha a nagyszülők is velünk tartanak. Legyen wellness, legyen élményprogram a gyerekeknek, fakultatív programlehetőségek természeti és kulturális környezetben és legfőképp a csomagolás, utazás után – amivel szintén ne kelljen elhozni otthonról az összes babakelléket – hamar kényelembe tudjuk tenni magunkat és valóban a kikapcsolódásé legyen a főszerep. No hát örömmel jelentjük, hogy van egy tippünk, ami mindezeknek megfelel, a Velence Resort & Spa****

Tóparti gasztro

Vagány bisztró a tó partján: Csipetnyi lazaság, nemzetközi minőség a Groenk deliben

Amikor a Groenk Delibe csöppen az ember, úgy érzi, éppen ilyennek kell lennie a valódi velencei-tavi gasztrohangulatnak. Laza, mégis minőségi hely, ahol helyén van a dizájn, az étel és a vendéglátók szíve. Juhász Emesével beszélgettünk, aki férjével, Turi Balázzsal álmodott nagyot és hozta el Velencére mindennek a javát abból, amit 10 év alatt megtapasztaltak.

Tóparti gasztro

A vad dicsérete: Társasági Vadászrandevú hetedszer - új fűszerek egy hagyományos világban

Hetedik alkalommal rotyogtak a vad ételek az üstökben 2022 őszén a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében. Egy igazán különleges fogás nyerte el ezúttal a Társasági Vadászrandevú zsűrijének tetszését, melyet a Velencei-tavi Vadásztársaság készített el. A séf minden titkot elárult, így tudjuk, hová került a vanília, a füge vagy éppen a mangalica szalonna a dámhúsos raguval töltött tésztavulkánban.

Tóparti gasztro

Maradandó ízélmény - Terméstől az almaléig – új tervek a jövőre

Újabb zamatos nedűvel bővül a Velencei-tó térségének gyümölcslé kínálata, 2021 őszén ugyanis megkezdődött az almalé gyártás Agárdon a Velence Fructban. A következőkben a gyümölcstermesztéssel, illetve feldolgozással foglalkozó üzem mindennapjaiba látogatunk el.

Aktív

„Csak a csapadékban bízhatunk” - Kevesebb horgász, nagyobb pontyöröm

Jelentős veszteséget könyvelhetett el 2022-ben a horgászturizmus a Velencei-tavon, még úgy is, hogy lényegesen kisebb volt a halpusztulás, mint egy évvel korábban. A 2023-as év haltelepítési és horgászati sikere ezúttal a természeten és annak törékeny egyensúlyán múlik – erről is mesélt a Velencei-tó magazinnak Pálinkás Imre, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője.

Aktív

Tüzérek és huszárok közt - Látványos történelmi-turisztikai esemény a pákozdi csata felelevenítése minden évben

Pákozd-Pátka-Sukoró háromszögben folyt az 1848-49-es szabadságharc első, a forradalom további kimenetelét befolyásoló csatája, melynek felelevenítése minden esztendőben látványos történelmi-turisztikai esemény szeptember végén.

Aktív

Egy kis téli nosztalgia

A Velencei-tavi régió nem csupán a melegebb évszakokban nyűgözi le csodálatos panorámájával és egyedi hangulatával látogatóit, hanem a hidegebb, téli napokban is. Az atmoszféra, a hóval borított házak, kivilágított utak, havas természeti kincsek és a jégtakaróba borult tó azonnal magával ragadja az embert. A forró tea, a hűvös tél és a kandalló melege adta hangulatos és kellemes érzést írásunk szándéka szerint felerősítjük, hiszen érdekes és izgalmas időutazásra indulunk a múlt századba, a Velencei-tóhoz.

Kitekintő

A Művészeti Népfőiskola Székesfehérvárra is megérkezett: Otthont épített a Balett Színháznak

A régi értékeket helyezte új alapokra a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola azzal, hogy egy elhanyagolt művelődési ház épületből modern, a kortárs művészet számára szellemi műhelyt jelentő otthont varázsolt Székesfehérváron. A 2022-es évben tehát újabb helyszínt adhatott át a Népfőiskola: létrejött a Művészeti Népfőiskola Kulturális Központ Székesfehérvár.

Kitekintő

A Kincsestáj új gyöngyszeme

Újjászületett a Bodajki Vadászkastély. A több mint 180 éves klasszicista épület látványos megújulásának a látogatók is szemtanúi lehetnek, és megtekinthetnek benne egy, hazánkban kuriózumnak számító, minőségi vadászati kiállítást is.

Kitekintő

Kincsestáj a Velencei-tó és a Vértes között

Minél több élmény egy út alatt – ez a mai kerékpáros turista álma. Koncentráltan, akár egy hosszú hétvégébe sűrítve megkapni mindent a gasztronómiától kezdve a látványosságokon keresztül a színes programokig – aktívan, kerekezve, bringapontokon felfrissülve, szállásokon megpihenve – ez a Kincsestáj projekt lényege, amely hamarosan összeköti a Velencei-tó térségét a megye legszebb kirándulóhelyeivel.

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Rövid hírek

Április 15-én nyit a Halász-kastély

Április közepén nyitja meg ismét kapuját a Velencei-tó térségének egyik kiemelkedő kulturális helyszíne, a kápolnásnyéki Halász-kastély. Ekkor kerül sor Járási Ildikó Ferenczy Noémi-díjas tűzzománcművész "Tűzrománc" című kiállításának megnyitó ünnepségére is. A tárlaton a művésznő tűzzománc képein kívül a székelyudvarhelyi zománcművész, Elekes Gyula munkái is láthatók lesznek. A kastély és a tárlat megnyitó ünnepsége április 15-én, szombaton délután 17 órakor veszi kezdetét. A tavaszi nyitást követően a Halász-kastély csütörtöktől vasárnapig délelőtt 10 óra és délután 18 óra között várja látogatóit.

Rövid hírek

Lezárult a „Petőfi és Én” videópályázat

Március 15-én lezárult a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola "Petőfi és Én" című videópályázatának beadási határideje. A Petőfi bicentenárium alkalmából megjelentetett pályázat célja volt, hogy az alkotók egy minimum 30 másodperces és maximum 1 perces videóüzenetben mutassák be, mit jelent számukra Petőfi Sándor alakja, költészete és zsenialitása. A felhívásra rengeteg igényes és kreatív felvétel érkezett. A résztvevők értékes tárgynyereményben részesülnek, a díjazottak kisorsolására pedig április 11-én, a magyar költészet napján kerül sor.

Rövid hírek

Húsvétkor indul a hajózási szezon

Április 8-án, húsvétkor indul a hajózási szezon a Velencei-tónál. Az idei évben is szezonális és tematikus hajóutakkal, valamint kenu- és sárkányhajó túrákkal vár mindent korosztályt az agárdi hajóállomás. Április 8-án, szombaton, 9-én, húsvét vasárnap és 10-én, húsvét hétfőn is menetrend szerint közlekednek majd a járatok. A sétahajók pontos menetrendje a velenceitohajozas.hu weboldalon érhető el.

Rövid hírek

Szombaton nyit a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház

Szombaton újra megnyitja kapuját az ország egyik legjelentősebb Vörösmarty-emlékhelye, a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház. A tavaszi nyitást követően a jól ismert lehetőségek mellett újdonságok is várják majd a vendéget, hiszen a közeli Liszt Művészház is látogatható lesz. Az idei évben a Lázár Ervin Program helyszíneként is bemutatkozhat az intézmény: a látogatások során a Szózattal ismerkedhetnek meg egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 7-8. osztályos diákok. Vörösmarty Mihály gyermekkori lakóháza továbbá bekerült a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításai, valamint a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyek közé. A Vörösmarty Emlékház a nyitást követően, szombattól vasárnapig délelőtt 10 óra és délután 18 óra között várja látogatóit.

Rövid hírek

Velencére érkezik Pál Feri atya

Pál Feri atya, katolikus pap és mentálhigiéniás szakember lesz a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület "KultFészek Talkshow" elnevezésű rendezvénysorozatának következő vendége. A március 25-i esemény közönsége „Elégedetten az élettel - Vágyak, célok, küzdelmek” címmel hallgathatja meg a szakember érdekes és ismeretterjesztő előadását. A programot délután 18 órától a velencei Zöldliget Általános Iskola tornatermében tartják meg. Az esemény fővédnöke Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, főszervezője pedig Hornok Róbert, a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület elnöke.

Rövid hírek

Műhelynapot tart a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola

EGÉSZ ÚTON HAZAFELÉ…” címmel tart március 2-án izgalmas programokkal fűszerezett műhelynapot Kápolnásnyéken a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. A Petőfi 200-emlékév alkalmából megrendezett eseményen délelőtt 10 órától Petőfi Sándorral ismerkedhetnek meg az érdeklődők Rodics Eszter, a népfőiskola elnöke, Vaderna Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense és a Tükrös Zenekar jóvoltából: készülnek a közönségnek előadással, kalandos kvízjátékkal, frissítőkkel és zenés előadással is a Halász Gedeon Eseményközpontban. A rendezvény részvétele ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges. A műhelynap a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet támogatásával valósul meg.

Rövid hírek

Megjelent a 2023-as év első Velencei-tó magazinja

Megjelent a Velencei-tó magazin 2023-as első lapszáma. A térség egyetlen, kultúrát, gazdaságot, turizmust és életmódot felölelő magazinjában ezúttal is értékes helyi személyiségek és történetek kaptak helyet – mélyriportok, interjúk, események, a Velencei-tó lakói és az ide érkező látogatók számára. Címlapon ezúttal Iancu Laura csángó író és költőnő szerepel, aki kendőzetlenül mesélt viszontagságos életútjáról. A helyi kulturális életben tevékenykedő Hornok Róbert a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület munkáját mutatja be a magazinban, Molnár Hajnalka pedig elárulja, hogyan csöppent a tűzzsonglőrök világába. A magazin térítésmentesen elérhető a Velencei-tó körüli terjesztési pontokon, illetve online, honlapunkon.

Hirdetés

Korábbi lapszámaink