Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Aktuális

Mesék a Velencei-tóról: rendhagyó könyvbemutató

Hogyan született a Velencei-tó? Kik lakták, mielőtt az óriások használták szikláit dobókockáknak? Hányan estek áldozatul a tavi sellők csábításának és a tündérek tréfáinak? Miként gyakorlatoztak a magyar huszárok a tó kiszáradt medrében? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó abban a gazdagon illusztrált, csodálatos kivitelű kötetben, amelyet hétfőn, április 15-én  mutattak be Kápolnásnyéken.

Aktuális

Kalász Márton domborművel gazdagodott a Fejér megyei irodalmi emlékfal

Április 11-én, a magyar költészet napján ünnepélyes keretek között avatták fel Gárdonyi Géza szülőházánál, a Fejér megyei irodalmi emlékfalnál Baráth Fábián szobrászművész Kalász Mártont ábrázoló domborművét. A 2021-ben elhunyt Kossuth-díjas író, költő, műfordító portréját bemutató alkotást Gárdony önkormányzata és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány avatta fel.

Címlapsztori

Rónai Egon, a dacos szerelmes

A portája előtt sepreget Rónai Egon televíziós és rádiós műsorvezető, amikor a Velencei-tó magazin újságírója megérkezik nyaralójához 2023 nyárelőn. Hamarosan arra kérjük azonban, hogy kicsit sepregessen a tóparton is – ám ezt akkor ő még nem tudja, kicsi gyerekeit terelgeti csak, és udvariasan beenged abba a közegbe, ami eddig a nyilvánosságtól távol, csak az övé és családjáé volt. Persze ezúttal nem szó szerint, hanem átvitt értelemben kérjük őt a sepregetésre – azaz arra, hogy mondja el, mit gondol a mai Velencei-tóról. Mert hiába van a főváros zajos médiavilágától távol, egészen biztosan van véleménye az Egyenes beszéd, a Húzós és a reggeli rádiós műsorok vezetőjének, kötetek szerzőjének, Prima Primissima-díjas újságírónak arról a folyamatos változásról, ami itt zajlik.

Természet

Vízi paripák szolgálatban - Fáradt fürdőzők, eltévedt vitorlások: mindig van teendő

A vízi rendőrség megjelenése a Velencei-tavon az esetek többségében inkább megkönnyebbülést hoz, mintsem problémát. Menteni idén is kellett az elfáradt SUP-osokat, vihar elől tekerő vízibicikliseket, vitorlásokat és horgászokat, de lényegesen kevesebbet, mint az előző évben. A tó így is szolgáltatott azonban izgalmas eseményeket a vízirendőröknek, ahogy immáron közel száz éve mindig. Körülbelül ennyi ideje jelentek meg ugyanis hivatalosan a rendfenntartó erők a térségben.

Természet

Arborétum és Vadaspark: a Velencei-tó ékszere Élmény a családnak, élmény a gyerekcsoportoknak

Évente 30 ezren látogatják a Pákozd-sukorói Arborétum és Vadaspark területét. A Velencei-tó eme varázslatos környezeti értéke – annak ellenére, hogy nem természetvédelmi területről van szó – méltán teszi a környéken kirándulók számára az elsőszámú célponttá. Gazdag állat- és növényvilága mellett igazán nagyszerű kikapcsolódást nyújt szolgáltatásaival, pihenőpontjaival, játék- és bemutatótereivel. 

Természet

Magyarország térképén sétálhatunk - Várak a magyarság múltjából

2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a dinnyési Várpark, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás, különlegessége pedig a szemléltetés egyedi eszközeiben rejlik. A parkban ugyanis a ma már csak romokban létező középkori magyar várak kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. 

Kultúra

A Miskahuszár előre tekint

Egyhelyben áll, mégis nagy lépéseket tett előre a pákozdi Miskahuszár a 2023-as évben. A látványosságot gondozó Honvédő Miskahuszár Alapítvány elérte a közhasznúsági fokozatot, így mostantól gyűjtheti az adó 1 százalékát. Jövőre önkénteseket fogadhat tervezett rendezvényeihez és nem mellesleg: készül a forradalom és szabadságharc 175 éves évfordulójára.

Kultúra

Ősi nemesi családokkal ünnepelt a pákozdi Katonai Emlékpark

175 éve zajlott az 1848-as szabadságharc és forradalom. Az eseményről a pákozdi Katonai Emlékpark is megemlékezik 2023-ban. A 2022-es Év Emlékhelye címet elnyert emlékpark az országos szintű Emlékhelyek Napja programsorozat központi helyszínét adta idén. Többek között nyáresti programokkal, megemlékezésekkel várták a látogatókat.

Kultúra

Micsoda nyár! - A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad legemlékezetesebb pillanatai 2022-ből

„Nagyon köszönjük, imádtam ezt a szezont is, jövőre újra minden előadáson ott leszek” – fejezte ki örömét egy hűséges néző a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad 2022-es nyári szezonjának utolsó, tizedik előadásán augusztus végén. Az idei esztendőben is sikerült nemzetközi szintű produkciókat hozni a Velencei-tóhoz, íme a nyár legemlékezetesebb pillanatai.

Portré

Mentőállomás után irány a tópart! A Pápai család kötődése

Idősebb és ifjabb Pápai Imre a helyi mentős élet két megkerülhetetlen alakja. Nem mellesleg a Velencei-tó térségének szerelmesei mindketten, akik a Velencei-tó magazinnak meséltek a térséghez fűződő kapcsolatukról épp úgy, ahogy egymást motiváló inspirációkról, gyermekkori nyarakról, éjszaki fürdőzésekről és arról, hogy az utóbbi években mit kaptak vissza a régi érzésekből.

Portré

A Velencei-tóért díj Dr. Görög István ezredesé 2023-ban: a térség történelme a szívügye

2023-ban a Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitón a Velencei-tóért díjat Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark megálmodója kapta. Az elismerés, mint fogalmazott, a vele dolgozó teljes közösséget illeti.

Portré

Gyermekkori visszavágyódás - Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója is a Velencei-tónál találta meg otthonát

Tavaly újabb szolgáltatással gazdagodott a Velencei-tó térsége, amikor a vidéki terjeszkedés jegyében a Főtaxi megjelent Velencén. Az pedig csupán a véletlen műve, hogy a társaság vezérigazgatója is, nem sokkal korábban, épp a Velencei-tavat választotta otthonául. Reich Ádám számára a velencei élet nem ismeretlen, még ha a zajos fővárosból is költözött.

Ajánló

A nyár illata - Átmentés karácsonyra: a Gárdonyi Levendulás kincseivel

Gárdonyban Bory-Nyiri Zsuzsanna már az év végi ünnepkörre készül lélekben. Levendulakertjében júliusig illatozott az angol és a francia levendula, ám a szezon végeztével sem fejeződik be a munka. Csak áthelyeződik a műhelybe, ahol illatos és dekoratív csomagok készülnek.

Ajánló

Megújult terek a Velence Resort & Spa **** szálloda és élményfürdőben

A Velence Resort & Spa**** szálloda az elmúlt három évben jelentős, közel 2 milliárd forintos nagyságrendű beruházást hajtott végre azzal a céllal, hogy a szálloda a vendégek felé is megújuljon, az elérhető szolgáltatási kör bővüljön, így vendégeik számára a korábbinál még magasabb szintű szolgáltatást nyújthasson, illetve azért, hogy a szállodakomplexum energiahatékonyságát jelentősen javíthassa.

Ajánló

TOP 5 látnivaló

Olyan különlegességeket hoztunk a Velencei-tó magazin TOP 5 rovatába, amelyeket érdemes más szemmel is megnézni, mint korábban. Van, aki naponta elautózik, elsétál a Szarvas szobor mellett Gárdonyban, mégsem tud róla semmit. A lovasberényi Kazal-hegy geológiai csodáját azonban alig ismeri valaki, ahogy a verebi vitézzel sem biztos, hogy sokan találkoztak. Eláruljuk azt is, miért érdemes ellátogatni a nadapi templomba és a legvégén pedig azt, hol lehet egy ilyen kirándulás csúcspontja a Velencei-tónál.

Tóparti gasztro

Gyöngyöző gyönyörűségek a pohárban - A Velencei-tó és környéke különlegességei, borai, pezsgői

Hűvös fuvallatok érkeznek a Vértes felől, visszavert napsugarak a Velencei-tóból – megannyi áldásos természeti hatás, amely lehetővé teszi, hogy a környék Magyarország egyik legjelentősebb borvidékének szerves része lehessen. Ezúttal igazi bortúrára indultunk, hogy megmutassuk olvasóinknak, milyen különlegességeket rejt ez a vidék. Csiklandozó buborékokat, aranyló gyöngyözőborokat, pét-natot és pezsgőt is találtunk. Kövessék utunkat és példánkat – egészségükre!

Tóparti gasztro

Útravaló, nem csak utasoknak - Szigetvári Orsolya álma a gárdonyi vasúti megálló mellett válhatott valóra

Régi álmát valósította meg a gárdonyi vasútállomás egyik kicsi, de annál frekventáltabb helyén Szigetvári Orsolya az Útravaló Speciality Kávézó megnyitásával. Különleges kávéit a helyiek és a környéken nyaralók is imádják.

Tóparti gasztro

Közösség és minőség egy kosárban - Így spórol időt és pénzt a Velencei-tavi Kosárközösség azoknak, akik helyi termelőktől szeretnének vásárolni

Példaértékű kezdeményezés kezd megvalósulni a tóparton: minőségi és környékbeli termelők termékei érhetők el a Velencei-tavi Kosárközösségnél. Szenvedélyesen keresik a finomat és a minőséget, és csak olyat kínálnak, amit maguk is szívesen az asztalra tesznek otthon.

Aktív

Sukorói Ifjúsági Központ: ilyen lesz a sukorói Ifjúsági Központ a korábban tervezett kaszinóváros helyett

„Részletes és látványos terveket mutatott be a sukorói Fiatalokért Központ kapcsán Maszlavér Gábor szakmai igazgató az idei Velencei-tavi turisztikai évadnyitón. Megújuló energiákat használó, hullámzó főépülettel megálmodott s 21. századi, modern, több száz főnek szállást nyújtó, valamint több ezer fő számára kikapcsolódást és fejlődésre lehetőséget biztosító világ tárult elénk.

Aktív

A Vadliba újjászületése

A Velencei-tó hajós életének egyik kedves és sokat látott ismerőse a Vadliba. Ez a hajó vitorlásversenyek kísérőjeként, zsűrihajóként szolgált évtizedeken át. Most a parton várja sorsának alakulását.

Aktív

Mozdonyszerelem: újra gondolt szerepek - Szabadulószoba és vasúti kiállítás várja majd a családokat a kastély kertjében

Nem csak a vízparton, a kerékpárutakon és a kiállítóterekben, de a Halász-kastély kertjében otthonra lelt, műtárgyként nyilvántartott gőzmozdonyban és tűzoltókocsiban is felhőtlen kikapcsolódás várja majd a látogatókat. A felújítási munkálatok tavasszal megkezdődtek, így várhatóan a közeljövő új idegenforgalmi attrakcióját fedezhetik fel a családok, amikor belépnek a szabaduló szobává alakított gőzösbe.

Kitekintő

Emlékek a tópartról fekete-fehérben - Válogatás a múlt évszázad felvételeiből

Az 1920-as évektől a ’60-as évekig szemezgettünk a Fortepan fotó gyűjteményéből. A Velencei-tó sokak számára volt kikapcsolódási helyszín már dédszüleink idejében is. A fekete-fehér felvételek tanúskodnak a 20. század kezdetének romantikus világáról épp úgy, ahogy a háború idején megélt nehézségekről. A táj, a fürdőzők, az ismert emberek és a környék jól ismert vendéglátóhelyei nosztalgiával töltik el a szemlélődőt. Tartsanak velünk erre az időutazásra!

Kitekintő

Szabadulószoba a vasúti kocsiban - Ahol rossz időben is jó a családi program

Nem csak a nyári szezonban, de azon kívül is izgalmas kikapcsolódást ígér a Velencei-tó térségének legújabb turisztikai látványossága, a szabadulószobává alakított műemléki gőzmozdony és vasúti kocsi. Családoknak, a századelő romantikáját kedvelőknek egyaránt kötelező, toplistás program lesz.

Kitekintő

Csákvár, a legújabb Népfőiskolai képzési helyszín

Újabb különleges képzési helyszínnel gazdagodott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola: a Velencei-tótól mintegy 20 percre, Csákváron, a Vértes ölelésében talált páratlan lehetőséget a kihelyezett programok megvalósítására. A Publo Panzió szállóvendégei számára a város remek kikapcsolódási lehetőségeket is nyújt.

Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Rövid hírek

A Kertész Imre Intézet tablókiállítása érkezik Kápolnásnyékre

Április 22. és április 29. között lesz megtekinthető a Kertész Imre Intézet legújabb, időszaki kiállítása a kápolnásnyéki Halász-kastély étterem és rendezvényházban. A tablók a Nobel-díjas írónk életútját mutatják be főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül. Az ingyenes tárlat a kéziratok és fényképek mellett, Kertész Imre szépprózai műveiből, naplófeljegyzéseiből és nyilatkozataiból is válogat. A hét, egyenként kétoldalas tablóból álló kiállítás olyan főbb témakörök köré rendeződik, mint a szabadság és valóság; a túlélés és önmegértés; az egyén, a sors és a történelem viszonya; a tudás és a felelősség; a remény és a szeretet. De a tárlat megidézi az auschwitzi túlélő tapasztalatait csakúgy, mint az Európa nyomasztó örökségét kíméletlenül elemző és a hazánk, kultúránk jövőjéért aggódó magyar író gondolatait is.

Rövid hírek

Április 20-án nyit a Halász-kastély

A tavaszi szezon kezdetével, április 20-án, szombaton újra kinyitja kapuit a kápolnásnyéki Halász-kastély. Az intézmény ezúttal is egy nagyszabású, különlegesnek ígérkező kiállítással készül az érdeklődő közönségnek: az „Ariadné fonala” című tárlat a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményéből mutat be érdekes válogatást. Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteményének őrzőjeként a Képtár varázslatos munkákkal rendelkezik, kollekciójában megtalálhatók magyar művészek fal- és tértextil, továbbá ipari textil alkotásai, de nemzetközi alkotók miniatűrtextiljei, valamint zászló és szalag gyűjteménye is. A Halász-kastélyba érkező alkotások kiállításának kurátora L. Simon László. A tárlat július 7-ig várja majd látogatóit.

Rövid hírek

Kötetbemutatót és díjátadó ünnepséget tart a Népfőiskola

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola április 15-én délután 13 órától díjátadóval egybekötött kötetbemutatót tart a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban. A „Mesék a Velencei-tóról” című pályázatra közel 140 mese érkezett, ebből a zsűri 60 mesét tartott érdemesnek arra, hogy nyomtatásban is olvasható legyen. Az ünnepségen L. Simon László író, költő, a Népfőiskola védnöki testületének tagja készül köszöntővel, melyet a „Mesék a Velencei-tóról” című könyv bemutató-beszélgetése követ. A programon részt vesz: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Iancu Laura József Attila-díjas magyar író és költő, néprajzkutató, S. Töttő Rita újságíró és Rodics Eszter, a Népfőiskola elnöke, moderátor: Novák Péter színész, rendező, szövegíró. Délután 14 órától pedig a meseíró pályázat díjátadó ünnepélye veszi kezdetét. Az április 15-i eseményen az érdeklődők megvásárolhatják az újonnan bemutatott kötetet.

Rövid hírek

Domborművet avatnak Gárdonyban

Április 11-én, a magyar költészet napján ünnepélyes keretek között avatják fel Baráth Fábián szobrászművész Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordítóról készült domborművét a gárdonyi Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalnál. A rendezvényen délután 16 órától köszöntőbeszédet mond Kalász Orsolya költő, műfordító, L. Simon László író, költő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója és Tóth István Gárdony Város polgármestere. Az alkotást Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára avatja fel.

Rövid hírek

A gárdonyi Történelem Klub témája ezúttal a nőnap és a márciusi forradalom volt

A márciusi 4-i Történelem Klub a gárdonyi Nemzedékek Házában a nőnap és a márciusi forradalomról szólt: az érdeklődők „Nő kezében zászló, férfi kezében kard” címmel hallgathatták meg Kovács Ágota Johanna történész, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely munkatársa és Oláh László nyugállományú alezredes, a létesítmény szakmai igazgatója izgalmas előadását. A két szakember a nőnapra és nemzeti ünnepre hangolódva idézte fel a forradalom és szabadságharc időszakát, és a helytállást, amely gyakran elsöpörte a különbségeket a nők és a férfiak között. A Történelem Klub következő előadására április 8-án kerül sor, akkor olyan állatokról és növényekről lesz szó, amik meghatározó, taktikailag fontos szerepet játszottak a hadtörténelemben.

Rövid hírek

FÜLEmüle koncertet rendeznek Kápolnásnyéken

Gyermekeknek szóló FÜLEmüle kastélykoncertet rendeznek március 23-án, szombaton délután Kápolnásnyéken. A koncertsorozat keretében a kicsik énekelhetnek, játszhatnak, és kipróbálhatják a legkülönbözőbb hangszereket: ezúttal Bartek Zsolt klarinétművész, Rónai Gábor, Mihályfi Márk, Kiss Norbert, Bodon Bence és Sápi Viktor, azaz a rézfúvós kvintett jóvoltából a trombita, kürt, harsona és a tuba kerül a főszerepbe. A program délután 15 órakor veszi kezdetét a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Rövid hírek

Vígjáték következik a Csajághy Pavilon Színpadán

Március 23-án, szombaton este a „Moravetz Levente – Jöhetsz, Drágám!” című vígjátékot tekintheti meg - két felvonásban a kápolnásnyéki Csajághy Pavilon közönsége. A Hadart Színház előadása bepillantást enged egy család életébe, sok nevetéssel és kalamajkával. A főbb szerepekben Háda János, Mérai Kata, Szabó Máté és Bordás Mihály lesznek láthatók a Halász Gedeon Eseményközpont színpadán. Jegyek már elérhetők a jegy.hu oldalán.

Hirdetés

Korábbi lapszámaink