Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

5+1 látnivaló a Velencei-tónál, amit érdemes útba ejteni

Az ősz beköszöntével a fürdőruhát a szekrény mélyére rejtjük, ám ez nem azt jelenti, hogy unatkoznunk kellene a csodálatos Velencei-tónál. Íme 5+1 érdekes látnivaló, amelyet egész évben felfedezhetünk. 

Gárdonyi Géza Emlékház (Múzeum), Agárd 


Az emlékház a magyar irodalom kiemelkedő alakjának, az 1863-ban született, az akkor még Ziegler Gézának szülőháza. Fiatalkorában, újságíróként változtatta meg Gárdonyira a nevét, „ha már egyszer Gárdonyban kereszteltek, úgy gondoltam, hogy Gárdonyira kereszteltetem a nevemet is”. 

Az emlékház 1963-as megnyitásától felújításáig múzeum, majd 2007-es felújítása óta irodalmi emlékház. A tárlat bemutatja az író irodalmi munkásságának fontos, kiemelkedő állomásait, értékeit. A látogatók egy korhűen berendezett épületet fedezhetnek fel, ahol megtekinthetik többek között az író naplóját es más személyes tárgyait is. Az emlékháztól nem messze 2011 nyarán elkészült az egri vár kicsinyített mása, ami tökéletes színtere kicsik és nagyok történelmi játékainak.  Az író születésének 151. évfordulóján, 2014. augusztus 3-án huszonkét Fejér megyei költő és író emlékfalát avatták fel Gárdonyi Géza szülőházának oldalán, amit szintén érdemes megnézni. A művelődni vágyóknak és a „csak” érdeklődőknek is tartalmas program az emlékház meglátogatása.

 

Bence -hegyi kilátó, Velence


A mai kilátó elődjének kalandos története volt. A vasszerkezet 1965-ben került át a zalai olajmezőkről - ahol korábban fúrótoronyként teljesített szolgálatot - a Bence-hegyre. A hegy nevét a környék első sikeres szőlőtermesztőjéről: Bencze Istvánról kapta. Több évtizedes használata alatt a toronynak sok százezer látogatója volt, akik innét beláthatták az egész Velence-tavi medencét. Az elavult és balesetveszélyes régi kilátó helyett 2016-ban elkezdődött az új, 20 méter magas kilátótorony építése. Az építészeti pályázaton kiválasztott tervezők alkotása 2018 tavaszára készült el. Az új kilátó érdekességei közé tartozik, hogy sötétedés után más-más színben láthatjuk. Ezen kívül az új kilátó formája meglehetősen egyedi, virágszirmokat megmintázó, lebegő könnyedségű beton alkotás. Aki az új kilátó tetejére feljut, 118 lépcsőfok megtétele után, a tengerszint felett 210 méter magasságból csodálhatja meg a káprázatos Velencei-tavi panorámát. Ideális program kirándulóknak és lazítani vágyóknak.


Várpark és Skanzen, Dinnyés


A Gárdonyhoz tartozó Dinnyés területén Alekszi Zoltán megalkotta a Várparkot, amely egy kiemelkedő turisztikai látványosság Magyarországon. 2018 januárjával bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. 38 erődítmény készült tényleges tájolással, így azok hellyel-közzel az eredeti helyükön körbejárhatók. A történelmi ismeretek elmélyítését, felfrissítését elősegítő tárlatvezetések minden generáció számára izgalmas programnak ígérkeznek. 2019-ben Árpád-kori tematikájú skanzennel bővült a makett kiállítás. A skanzen épületei eredeti méretükben épültek, ilyenek például a veremházak, műhelyek, a gémeskút és a fatemplom is. Emellett a Várpark és Skanzen színes, alkalmi programokkal várja látogatóit: lovagi napokon és harcosok napján, kézműves hétvégéken vehetnek részt az érdeklődők. Izgalmas időtöltés a kihelyezett történelem órák keretein belül az interaktív oktatás csoportoknak és osztályoknak.

 
Dabasi Halász-kastély, Kápolnásnyék


Az egyik legnépszerűbb látogatóközpont a Velencei-tónál a Dabasi Halász- kastély és kastélypark. A kastély, melyet nem csak kívülről érdemes megcsodálni - a neobarokk stílus jellemzői miatt - állandó, illetve időszakos kiállításokkal várja a kulturális programokra vágyókat. Halász Lázár az egyik legnagyobb birtokos volt a 19. század második felében Kápolnásnyéken. Ebben az időben korábbi földjének dupláját birtokolta, több mint ezer holdat, és az övé volt a legjobban gépesített gazdaság is. 1945-ig a Halász család lakta a kastélyt. Miután a mezőgazdaság állami irányítás alá került, az épületben a Vörösmarty TSZ irodái működtek. A romos kastély felújítása 2014-ben kezdődött és két évvel később egy teljesen megújult kastélykomplexumot adtak át, mely egész éveben nyitva áll a nagyközönség előtt. Nagyszerű és színes programok során megismerkedhetünk az épület és család történelmével, gyermeknek szóló koncertsorozatot hallgathatunk és megcsodálhatjuk az adventi gyertyagyújtáskor ünnepi díszbe öltöztetett Halász-kastélyt.


Pákozdi ingókövek, Pákozd


A magyar miniatűr Stonehenge-ként is emlegetett ingókövek gránittömbökből állnak. Legnevezetesebb darabja a ”kocka”. A kövek már-már művészi módon passzolnak egymáshoz, egyfajta tökéletlenség a természet tökéletességében. A Velencei-hegység talán legérdekesebb sziklaformációja, melyet egy könnyed néhány órás túra keretein belül fedezhet fel az oda látogató. A legmagasabb pontra érve, a Pogány-kőnél gyönyörű 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé. A 7,2 kilométeres út remek csapatépítő vagy családi túra is lehet. Kiépített turista utakon csodálhatjuk meg a Velencei-hegység kincseit. A túra útvonala: Pákozd – Bella-tó – Pogány-kő – Kocka – Pandúr-kő – Kis-cipó – Pákozd. 

 

+ 1 Chernel István Madárvárta, Agárd

Létezik egy apró, nyugalmas öböl kilátóval és a régi időket idéző nádfedeles házikóval a tó déli partján. Kell ennél hangulatosabb hely? A madárvárta kutatók bázisaként és alkalmi látogatók kalauzolásának céljából épült 1959-ben. Több tudományos eredményt is magáénak tudhat, innen jelezték a kék fa mediterrán madár és a fehér farkú lilebíbic, keleti sztyeppmadár első hazai előfordulását. Ezenkívül itt fedezték fel a hagymaburok – mely egy igen különleges virág - egyetlen hazai lelőhelyét is. Nyaranta a hagyományokhoz hűen természetismereti táborokat tartanak a madárvártán, melyeket izgalmas élménydús programokkal fűszereznek, mint például a vízitúra vagy az éjszakai vadles. A tél közeledtével a természetben élők is bevackolódnak saját fészkükbe, így a madárvárta tavasszal, illetve nyáron a legideálisabb turisztikai célpont a Velencei-tónál.

 (Korábbi lapszámunkban tévesen tüntettük fel az agárdi Chernel István Madárvártáról a képet, ezúton szeretnénk korrigálni: szerk.)