Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Jótékonysági árverés

A 2022-es év egyik legjelentősebb karitász vállalását vitte végbe a Velencei-tó térségében a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Magyar képzőművészek sokasága állt a jótékonysági árverés kezdeményezése mellé, melynek fő célja az ukrán háború elől menekülők megsegítése volt. A bőkezű liciteknek köszönhetően közel 10 millió forintot utalhatott a Népfőiskola a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely közvetlenül a rászorulókhoz juttatta el a felajánlásokat.

Számos – közel hatvan – képzőművész ajánlotta fel értékes alkotását a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola jótékonysági árverésére 2022 márciusában, hogy munkájával, nevével és a kultúra összetartó erejével segítse az Ukrajnában kitört háború elől menekülni kényszerülőket.

Tárlat az árverés előtt
A felajánlott alkotásokból jótékonysági árverést szerveztek, ám előtte kiállításon lehetett megtekinteni az alkotásokat a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban. Ezen a tárlaton Juhász Gyulát idézte Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke: „És minden dolgok mélyén béke él / És minden tájak éjén csend lakik / S a végtelenség összhangot zenél / S örök valók csupán mély álmaink. / És minden bánat lassan béke lesz / És mindenik gyötrődés győzelem / S a kínok kínja, mely vérig sebez, / Segít túllátni a szűk életen…”
– Mindnyájan békére vágyunk, sajnos azonban a szomszédos országban nincs béke. Ez a gondolat hozta létre ezt a gyűjteményt, hogy segíthessünk azokon, akiknek a hazájában most nincs béke, akiknek most menekülniük kell – tette hozzá az elnök. Az árverés előtt álló festményekről, szobrokról, installációkról Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész így fogalmazott:
– Megtaláljuk itt a család és erotika tárgykörét, a természet, illetve urbánus témákat, de jelen vannak a történelmi, tudományos-fantasztikummal foglalkozó, illetve a gyermek- és ifjúság védelem, bűnügy témája. Ezekhez társulnak a szerelem, az élet útja, a személyiségfejlődés szimbólumai, az élet vizei, a megtisztulás, újjászületés és a számmisztika, de a bűnök, az erények és a hármas egység szimbóluma is megjelenik. A toposzokat a felületi vagy belső „irritációkon” túl a nézőnek kell megtalálnia, hiszen ezek hozzák létre a közös nevezőt.


A jótékonysági árverést megelőző kiállítás megnyitóján Rodics Eszter mondott köszönetet. – Fotók: Kőmíves András

A licitek önmagukért beszéltek
A jótékonysági árverés nagy érdeklődést váltott ki – amely köszönhető az ügy fontosságának és a licitre kerülő értékes kortárs alkotásoknak egyaránt. Összesen 58 művész 79 alkotására licitálhattak az érdeklődők. Az eseményen dr. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, elsőként Pilinszky szavaival: „A jótettek javarész titokban születnek. Semmiféle műszer nem jelzi őket, semmiféle statisztikai apparátus nem készít róluk táblázatot. De a jelenlétük annál valóságosabb.”
– Pilinszky szavai a legnemesebb emberi cselekedet lényegét ragadják meg. A szándék a lélek mélyén születik – titokban, csendben. A véghez vitt jótett pedig valóság. Megragadható, konkrét és csodálatos létező. Valami olyasmi ez, mint a művészet. A műalkotás is a lélekben fogan és a valóságban ölt testet – fogalmazott a helyettes államtitkár. – Ezen a jótékonysági árverésen emberi létezésünk talán két legnemesebb alkotópillére: a jóság és a művészet ad találkozót egymásnak. A művészet léleknemesítő ereje azóta ismert, mióta őseink az első hangot kiénekelték, az első rajzot felvázolták, az első tánclépést megtették. A művészet gyógyít, megtart, átsegít, reményt ad és lelki társunkká szegődik. A művészet ezer arcát mutatja aszerint, hogy miért fordulunk hozzá. Velünk van bajban, ínségben, járványban, háborúban – a maga eszközeivel segít és erősít. Művész nélkül a művészet azonban csak elvont fogalom. A Művész, az alkotó az, aki személyében egyesíti mindazt, amiért most itt vagyunk. Ő az, aki a gyújtópontja ennek az összekapaszkodásnak és önzetlen segítségnyújtásnak. A jótékony célú árverés szeret-összefogása olyan hozzáadott értékkel gazdagít minden szereplőt, ami messze túlmutat az adománygyűjtésen. Látjuk magunk előtt a Művészt, aki boldog izgalommal válogat művei között – elhatározással a szívében. Nem kevesebbet ad, mint egy darabkát az életéből: az általa létrehozott művet, amely egyszeri és megismételhetetlen. Önmagából ad valamit – mutatott rá köszöntőjében dr. Fülöp Péter.

A Művész és a Vásárló
Az árverés előtt a helyettes államtitkár kitért a felajánlók mellett a vásárlókra is: – Látjuk magunk előtt a Vásárlót, akinek szívében szintén döntés született. Ahogy a Művész, ő is IGEN-t mond. Igent mond az összefogásra és a közös cselekvésre. Mindent félretesz és licitál. A licit tárgya messze nem csupán a matéria. A megvásárolt alkotás több lesz minden eddigi kincsénél, amit összegyűjtött. Valahányszor ránéz, nem csupán képet vagy plasztikát lát majd. Látni fog ismeretlen családokat, ismeretlen településeket, ismeretlen tájakat – háborút és békét, segélykiáltást és reményt. A megvásárolt alkotás most már a tanítója lesz. Látjuk magunk előtt az ismeretlen embereket – nőket, férfiakat és gyermekeket. Ismeretlen életeket és ismeretlen sorsokat. Embertársainkat, akik ártatlanul szenvednek, és bizalommal kérik a segítségünket. Embereket, akiket nem hagyhatunk cserben. Megszületik a csoda.
A Művész, a Vásárló és az Ismeretlen élete egy titokzatos szeretetdimenzióban most összefonódik, hiszen a szeretet a legnagyobb szervező. Ki kell mondanunk, hogy napjaink értékválságban kínlódó világában, ezernyi zavaró, lelket koptató és szemet homályosító körülmény között különösen nehéz a helyes utat megtalálni. Az útjelző cölöpöket kihúzták vagy áthelyezték. Vannak mégis köztünk olyanok, akik összeszedték, és újból leszúrták azokat. Ők a mai árverésre alkotásukat felajánló művészek, az esemény szervezői és természetesen a leendő vásárlók is. Tisztelet és köszönet illet mindenkit, aki nélkül ma nem lennénk itt. Őszinte szívvel kívánom, hogy sokszorosan kapják vissza mindazt, amit rászoruló embertársainkért tesznek. A jó ügy érdekében a licitálók kitettek magukért: a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola jótékonysági árverésén éppen ezért jelentős összeg gyűlt össze: 9 millió 626 ezer forintot utalhattak át a szervezők a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely közvetlenül a rászorulókhoz juttatta el a felajánlásokat.

Köszönet a felajánló művészeknek:
Baditz Balázs, Balás Benedek, Baráth Fábián, Bátai Sándor, Bíró Lajos, Bodor Anikó, Bondor Csilla, Csízy László, Debreczeni Fanni, drMáriás, Elek Imre, Elekes Gyula, Enyedi Zsuzsanna, F. Farkas Tamás, Fazekas Magdolna, Fekete Anna, Giczy Kristóf, Haász Ágnes, Hernádi Paula, Hirkó Bálint, Kádár Katalin, Kántor József, Károly-Zöld Gyöngyi, Kecső Endre, Király György, Kontur András, Krnács Ágota, Lieber Erzsébet, Lux Antal, Majoros Áron Zsolt, Molnár Pál, Nagy Dénes, Nagy Katalin Matild, Neuberger Gizella, Nyilasi Antónia, Paczona Márta, Pál Csaba, Péter Ágnes, Pető Hunor, Petőcz András, Pintér Balázs, Pogány Gábor Benő, Raffay Dávid, Ruzsa Dénes, Sándor Edit, Soós Zsuzsanna, Sós Evelin, Spitzer Fruzsina, Szabó Ágnes, Szabó György, Szegedi Csaba, Szőke Gábor Miklós, Szünderné Havasi Erzsébet, Varga Bálint, Verebes György, Verebics Ágnes, Verebics Katalin, Zséger Olívia