Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Hagyományőrzés a Velencei-tó településein

A velencei-tavi településeken évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a közösségi élet fejlesztésére, a hagyományőrzésre, valamint a fiatalok közösségeinek támogatására. A Vektor Közösségi Pont csapata által szervezett programokon sincs ez másképp. Ezeken az eseményeken a szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a résztvevők alaposabban megismerjék lakóhelyüket, az ott élő hagyományokat, és ötleteikkel szerepet vállaljanak településük jövőjének alakításában is.

A Kultúrkaraván program keretein belül az érdeklődőknek lehetősségük nyílt arra, hogy részletesebben megismerjék a sokszínű velencei-tavi kultúrát. A zene és tánc központú rendezvényeken a helyi előadóművészek produkciói mellett különböző nemzetiségek szokásait  és hagyományait ismerhették meg a résztvevők. A 2018-ban induló „kultúra körút” fergeteges élményt, tanulást és egésznapos szórakozást kínált azoknak, akik nem csak a zene, hanem a Velencei-tó szerelmesei is. 

Az agárdi ütős fesztiválon különböző generációk találkozásának lehettek részesei a fesztiválozók, hiszen három napon keresztül olyan művészek szóltak a közönséghez - hangszereiken keresztül -, melyek között szerepelt klasszikus, népi és ütőegyüttes is. A zene jókedvet generál, ami elősegíti a közösségépítés folyamatát, főleg akkor, ha a résztvevőknek lehetőségük nyílik kipróbálni az interaktív muzsikálást is.

A népdal fontos láncszeme a régió életének. Számos népdalkör jelent meg a Vektor Közösségi Pont által szervezett hagyományőrző napokon, melyeken az egyesületek színpadra állhattak, és lenyűgözhették a nézőközönséget. A falunapok, a népi játékok, a népdalkörök találkozói és az ünnepi rendezvények nem csupán a hagyományőrzés célját szolgálták, hanem a közös vigasságot, az együttes tanulást és a hazafias életérzés erősítését is.

A régióhoz való erős kötődés kialakításának célja, hogy a fiatalok szeressék, és ezzel együtt élvezzék is az otthon eltöltött időt. Ezt a célt szolgálták a hagyományőrzés jegyében megvalósított programok is. Többek között a szüreti fesztivál hagyományos felvonulásán, rózsatőültetésen és vigasságokon vehettek részt idősek és fiatalok egyaránt. Az interaktív programok jó hangulatban teltek, hiszen a szervezők csapata ünnepi műsorokkal, egyedi programokkal és kiállításokkal is készült.

A Vektor Közösségi Pont fontos feladatainak egyike az, hogy a múltban gyökerező kulturális örökséget tovább adja a fiatalabb generációk számára, hogy évtizedek múlva ők adhassák majd át gyermekeiknek azokat a tradíciókat, melyeket 2018-óta, ezeken a programokon tanultak.

A „Humán szolgáltatások komplex fejlesztése a Velencei-tó térségében” című, EFOP-1.5.2-16-2017-00017 azonosítószámú projekt az Európai Unió 499,42 millió forintos támogatásából valósul meg a VTT Velencei-tavi Terület- és Településfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság koordinálásában.