Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A napfény szerelmese: megnyílt Kepenyes Pál kiállítása Kápolnásnyéken

„A napfény szerelmese” címmel nyílt meg május 28-án Kepenyes Pál (1926 Kondoros – 2021 Acapulco) Kossuth-díjas magyar szobrászművész kiállítása Kápolnásnyéken a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola központjában.

A Halász Gedeon Eseményközpontban tartott megnyitó ünnepségen elsőként Rodics Eszter, a Népfőiskola elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Balogh Ádám és Balogh Máté, a székesfehérvári Hermann Zeneiskola diákjai ültek zongora mögé. Az ifjak műsora után L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja mondott beszédet, melyben külön köszöntötte a rendezvényre ellátogató Ribárszki Pétert, Kondoros polgármesterét, Mihály Gábort Kossuth-díjas szobrászművészt és Závogyán Magdolnát, aki azonban ezúttal nem mint kultúráért felelős államtitkár, hanem mint Kepenyes Pál ismerője, kondorosi lakos érkezett Kápolnásnyékre.

Závogyán Magdolna felszólalásában megemlékezett az alkotóról, s kiemelte: ezek a művészeti alkotások önmagukért beszélnek. Olyan művészről beszélünk, aki világviszonylatban is egyedülálló, ezért elkötelezetten kiáll azért, hogy ezeket az alkotásokat minél többen megismerjék. „Legyen az a végcélunk nekünk kondorosiaknak, hogy létrejöjjön egy Kepenyes múzeum Kondoroson” – zárta gondolatait Závogyán Magdolna.



A június 19-ig megtekinthető, „A napfény szerelmese” című tárlatot ünnepélyes keretek között Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója nyitotta meg kedden délután. Beszédében Kepenyes Pál életútjáról, munkásságáról, hitvallásáról mesélt. Elmondta: „állandóan úton volt, folytonos küzdelmet vívott a mozgással, a változással, az elmúlással, az újjászületéssel, vagyis az idővel. Ezeknek a titkát akarta megfejteni, ezekre az élet nagy kérdéseire kereste a választ műveiben. Rokonként, ismerősként fogadott minden olyan embert, minden olyan kultúrát, minden olyan alkotást, ami hozzá hasonlóan ezekre az örök kérdésekre kereste a választ” – s hozzátette: „Kepenyes Pálnak minden alkotása egy-egy játék is egyben. Ezek a szobrok interaktívak, anélkül, hogy ez a kifejezés akkor egyáltalán létezett volna. Kepenyes szobrai arról a különleges viszonyról árulkodnak, amivel ő és az anyag voltak egymással.



A Terror Háza múzeum főigazgatójának beszéde után Megyeri János szobrászművész, a kiállítás kurátora mutatta be a tárlaton megcsodálható alkotásokat. A rendezvényt Miklósa Erika előadása zárta, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett Kossuth-díjas operaénekest Balogh Ádám és Balogh Máté kísérte zongorán.

Fotók: Kőmives András