Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Megújultak a vendégmólók: 2022-ben befejezték a munkákat

A csónakkikötők vendégmólóinak felújítása volt a 2022-es esztendő egyik legnagyobb feladata a Velencei-tónál. A munkálatok a tervek szerint be is fejeződtek.



A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésének és a hazai forrásnak köszönhetően a „Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja” projekt keretében a partfal rekonstrukció és öbölkotrási munkálatok mellett a csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítése is megvalósulhat a Velencei-tónál. Jelentős és fontos fejlesztések ezek, melyek kapcsán Csonki István, a Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: az új vendégmólók kiépítése és telepítése a gárdonyi Vízügyi kikötő kivétellel már az összes helyszínen megvalósult – kiviteli munka már csak itt zajlik. Így tehát visszaépítették már a vendégmólókat a dinnyési MOHOSZ csónakkikötő, az agárdi Béke utcai kikötő, a VVSI 2. számú kikötő, a gárdonyi Határárki hajókikötő, az itteni Vízügyi kikötő, a velencei Cserje utcai kikötő, a Csontréti kikötő, valamint a Sukoró „0” szelvényű kikötő mellett.

– A kivitelezés ezeken a helyszíneken szükségszerű bontásokkal járt, mivel a kikötőmedencéből a mederkotrás előtt el kellett távolítani minden fizikai akadályt. A régi vendégmólók elbontása, illetve a vendégmólókhoz kapcsolódó partfalak átépítése is megtörtént, és megvalósultak az öbölkotrási munkálatok is az eredeti terveknek megfelelően. A vendégmólók kiépítését úgy terveztük, hogy a tó aktuális vízállása nem befolyásolja a csónakok használatát, mivel a vendégmólók a vízfelszínen úsznak, a vízállást követik. A vízen úszó mólókat bejáró tagok kötik össze a partfallal. A csónakokba történő ki- és beszállás így minden vízállás mellett kényelmes és biztonságos, kellően széles tartományban biztosított – tudtuk meg, ahogy azt is: a kivitelező vállalkozó szerződésé szerint a kikötők kivitelezési munkálatainak 2023 júniusáig kell megvalósulnia, azonban a munkák 2022 végéig maradéktalanul befejeződtek.

– Szándékaink szerint tehát a Velencei-tónál minden csónakkikötőt érintő beavatkozás 2022 év végéig lezárult, így 2023-ban már minden megújult kikötő használható lesz a horgászok és vízi sportot kedvelők számára – szolgált jó hírrel az igazgató.