Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Gyöngyöző élet

Igazi pezsgőmágnás virágoztatta fel üzletét a Velencei-tó mellett a múlt évszázadfordulón. A Párizsi Világkiállításon Belatiny Artúr pezsgője aranyat ért, ráadásul rendkívüli üzleti vénával is megáldotta az élet. Szavának nagy súlya volt a közgazdasági és kereskedelmi életben is. Munkásságában központi szerepet játszott ez a térség, ahol a szőlő- és borkultúra virágzásában és újraélesztésében is fontos része volt. Életéről Kupi László helytörténeti kutató mesél.

A ma emberének a Belatiny név nem sokat mond. Azon kívül, hogy olaszos hangzású, nem tudunk róla jóformán semmit. A család ősei az 1650-es évekből német területről, Mainzból származnak, majd Alsó-Ausztrián keresztül Budára került a család, több generációs vándorlás során. A Braun családnévből Braun Lajos és testvére, Braun Jenő József 1896-ban nemesítés során belatini Braunra nemesedtek, majd 1903-ban József fia, belatini Braun Artúr (1869–1937) kérelmezte a nemesi név megváltoztatását Ferenc József császártól.

„Személyem körüli magyar miniszter előterjesztése folytán megengedem, hogy Belatini Braun Arthúr budapesti lakos, pezsgőgyáros tulajdonos és törvényes utódai családnevüket magyar nemességük és „belatini” előnevük épségben tartása mellett Belatiny-re átváltoztassák. Kelt. Bécsben. 1903. január 2. Ferencz József s.k. és Gróf Széchényi Gyula s.k.” (Királyi Könyvek – 69.716/a)

Miből lett a pezsgőgyáros?
A család a külföldi szeszesitalok forgalmazásával és a későbbiekben azok gyártásával vált híressé. Az anyagi gyarapodás szükségessé tette, hogy az importon kívül Lajos saját Braun céget alapítson. Braun Lajos ecetgyártással indult, majd létrehozta az első magyar likőrgyártó vállalkozások egyikét. Fiai közül Lajos a likőrgyártásra, testvére, Braun József a bor - és pezsgőkészítésre tette fel életét. Braun József fiatal korában megismerkedett a franciaországi pezsgőgyártással, aminek hazai megvalósításához a reformkori magyar kormány is segítséget nyújtott neki. Ezt követően 1876-tól megkezdődött a Braun pezsgő gyártása, ezért is kapta Braun József a „pezsgőgyáros” elnevezést.

„Velenczei” pezsgőgyárat vettek
Velencén Petheő Imre borász 1875-től az Aichmayer család támogatásával pezsgőüzemet hozott létre. A Petheő által készített jó minőségű velencei zsokés pezsgő nagy sikert aratott. A védjegyoltalom leírásában ez állt: „négyszögű fehér címlapon aranybetűkkel a felső részben: Kisbér felirat, alatta egy jobbra néző lovas zsoké rajza, Petheő Imre és Társai Velenczén”.

Az idősödő Petheő és családja eladta a Braun testvéreknek a pezsgőgyárat, majd a család komoly fejlesztésekbe kezdett Velencén a református templom mögötti területen, a Fő utca 4. szám alatt. Hatalmas pezsgőspince épült, kiszolgáló létesítményekkel. Mindeközben nagy területen vásároltak szőlőültetvényket a Velencei-tó környékén.

Az aranyos pezsgő Őfelségének is ízlett
Az 1888. szeptember 27—30. közötti devecseri kiállításon a Braun testvérek, mint már közismert „velenczei pezsgőgyárosok”, Arany Oklevelet kaptak az ott bemutatott velencei pezsgőjükért. 1896-ban, az ezredéves kiállításon, a Városligetben felállított csodás pezsgőpavilonjukat meglátogatta Ferenc József császár is. Őfelségének nagyon ízlett a ’Velencei Braun’ pezsgő. Braun József Jenő pezsgőgyáros, az ezredéves kiállításon szerzett kiváló érdemek méltányolásaként belatini előnévvel 1896. december 19-én magyar nemességet kapott. 1903-ban József fia, az új tulajdonos, immáron belatini Braun Artúr, kérelmezte a nemesi név megváltoztatását. Így lett neve Belatiny Artúr, az ő tevékenységének ereményeként fejlődött igazán magas fokra a pezsgőgyártás a családi vállalkozáson belül.

Elismerésekkel tűzdelt márkanév lett
Artúr a pezsgőbor gyártását Franciaországban, Champagne-ban sajátította el. A Belatiny pezsgőt, Domino Sec márkanéven hozták forgalomba. A pezsgőt a Velencén újonnan kialakított pezsgőüzemben készítették. A belatini Braun Testvérek vállalkozása megmérettetett a francia pezsgőkkel is, 1900-ban a Párizsi Világkiállításon a Domino Sec aranyérmet szerzett . A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kereskedelmi tárgyi gyűjteményében találhatók a Braun Testvérek – DOMINO SEC, Bellatiny- CASINO SEC E.K.E, DOMINO SEC, ŐS-BUDAVÁRA GRAND VIN SEC velencei pezsgők címkéi és számoló cédulái, amelyek bizonyítékai a sikeres velencei pezsgőkészítésnek - már az 1870-es esztendőktől.