Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A tópart sörmanufaktúrával gazdagodik

Ízes, különleges szomjoltókkal várja a fogyasztókat az új főzde: lesz pilzeni, IPA, meggyes, barna, búza és APA sör is

Az esztétikus, arányos és harmonikus épület igazi csodát rejt: Európa egyik legjobb sörtechnológiai vállalata, a miskolci székhelyű ZIP Technologies által készített gyönyörű főzőberendezést és erjesztő tartályokat, palackozó sort és hordó töltő berendezést. Az üzemben évi 400 ezer liternyi kiváló minőségű kézműves sör főzésére lesz lehetőség, aminek alapját a helyben fúrt 103 méteres ivóvízkút adja, aminek közel 600 literes vízhozama és kiváló minőségű vize van. 

A beruházó Belatiny Sörmanufaktúra Kft. az egykori velencei pezsgő gyárosról, országgyűlési képviselőről kapta a nevét, ilyen módon is tisztelegve a Velencei-tó térségének alkoholos italgyártási hagyományai előtt. Éppen ezért az épület falán emléket is állítanak Belatiny Artúrnak, Nagy Edit szobrászművész kő domborművet alkotott a párizsi világkiállításon is arany érmet kapó pezsgő készítőjéről. A sörüzem megnyitása előtt megkérdezték a velencei-tavi lakosokat is arról, milyen néven hozzák forgalomba a csodás nedűt. A beérkezett közel 500 kérdőív alapján a  Nyéki sör nevet kapja az ital, amely egyelőre palackos és hordós kivitelben, a későbbiekben dobozos változatban is kapható lesz. Helyben, az üzemben kedvezményesen is megvásárolható lesz a sör. 


A próbafőzés júniusban megkezdődik, s a nyár közepétől már várja a sörkedvelőket a kápolnásnyéki sörfőzde

Kezdetben hatféle ital készül, a címkéken a Nyéki sör logón kívül a kortárs képzőművészet kiváló és sokak által ismert művészének, drMáriás Bélának a festményei lesznek láthatók. A sörmanufaktúra hatféle söre: pilzeni, IPA, meggyes, búza, barna és APA.

Az üzemben a próbafőzés  június második felében indul el, a nyitás július közepén várható.

K.ZS.