Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A megye, amely ízeiben is kötődik Vörösmarty Mihályhoz

A gasztronómia világában is igényes Vörösmarty számára a présházak árnyékában elfogyasztott hűs fehérborhoz kellett egy kis plusz. Amitől kellemesebb, nyáriasabb és lazább lett az összhatás – a legenda szerint így jött létre a fröccs, amely azóta is a magyarok egyik legkedveltebb  nyári itala. De a feljegyzésekből kiderül az is, hogy a költőfejedelem miféle csemegék és étkek fogyasztója volt még.

A magyar irodalom meghatározó alakjának életművére emlékezni és emlékeztetni  számtalan okunk van, különösen idén, születésének 220. évfordulóján. Ebben az írásban Vörösmarty ételekhez és italokhoz való viszonya kerül előtérbe. 

„Legyen inkább fröccs!”
A nagyhírű írófejedelem, aki nem csak az ország, hanem Fejér megye büszkesége is, igencsak szerette a jó bort, a kellemes lakomákat és a jóhangulatú művészi társalgásokat. A legenda szerint 1842 októberében Fáy András fóti présházában készült el az első fröccs, ahol a Kápolnásnyéken született, akkor 42 éves Vörösmarty nem csupán jelen volt, hanem ő nevezte el a fehérborba öntött szódát, először „spritzernek”, majd nem sokkal később magyar megoldást talált az elnevezésre: így alakult ki a fröccs szavunk. A beszélgetések kellemes és mámoros hangulatának megteremtéséért előszeretettel fogyasztották – és fogyasztják mind a mai napig is – a bor és a szódavíz keveredéséből létrejövő, frissítő italt.

Kedvenc ételei a legenda szerint
Vörösmartyról az a legenda járta, hogy nagyon szerette a „hideg nyalatot”, ami a Velencei-tó partján ma is különösen kedvelt fi nomság, még ha mi már fagylaltnak is hívjuk. És ha már korábban szó volt a fröccsről – ami természetesen szintén kedvence volt a költőnek –, akkor ahhoz mindenképpen valamiféle magyaros étek dukált. Ezek közül az írófejedelem az éppen akkor divatba jött paprikás ételeket kedvelte a legjobban. Igazi, magyaros étkeket fogyasztott tehát a legszívesebben.

Az édes időutazás
Székesfehérvár a hazai kultúra gyöngyszeme, ahol számtalan kiemelt műemlékkel, kulturális örökséggel és hazánk lenyűgöző tradícióival is találkozhatnak azok, akik a Velencei-tó közeli térségébe látogatnak. Már-már a város jellegzetességévé vált a Vörösmarty-csemege nevet viselő édesség, melyet azért neveztek el a költőfejedelemről, mert a költő ebben a városban töltötte diák éveit. A helyi specialitást Karsay Ferenc cukrászmester –, aki az íróhoz hasonlóan Kápolnásnyéken született – alkotta meg az 1940-es évek első felében. A sütemény dobos lapokból, párizsi krémből és mogyorósmandulás pralinékrémből áll, melyet csokoládéval vonnak be, így azt egy igazi általános iskolai emlékeket felidéző időutazó édességnek is nevezhetnénk.


Fröccs, a nyarak legkedveltebb magyar itala, Vörösmarty találmánya Fotó: Kömíves András