Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Útravaló, nem csak utasoknak - Szigetvári Orsolya álma a gárdonyi vasúti megálló mellett válhatott valóra

Régi álmát valósította meg a gárdonyi vasútállomás egyik kicsi, de annál frekventáltabb helyén Szigetvári Orsolya az Útravaló Speciality Kávézó megnyitásával. Különleges kávéit a helyiek és a környéken nyaralók is imádják.

Az Útravaló Speciality Kávézóba betérve azonnal érződik az üzemeltető törekvése a szépre, hangulatosra, egyedire. Az utazóközönség számára kellemes perceket nyújt a várakozás idején itt elfogyasztott kávé, szendvics, s közben mindig talál valamit a tekintet az enteriőrben, amelyen elidőzhet. Gondosság és tervezettség sejlik fel a régi resti helyén újjávarázsolt vintage kávézó berendezésében. Egy éve nyitott a hely, amely mostanra a Velencei-tó térségének meghatározó „frissítőpontja” lett. Szigetvári Orsolya keze munkáját és álmait dicséri a kávézó, ám igen hosszú út vezetett az elképzelések megvalósulásáig.

Nagy lépés 15 év után
– 15 éven át volt egy munkahelyem, egészen más területen, idegenforgalomban dolgoztam. Hozzáteszem, vendéglátós végzettségem is van, szüleim vendéglátásból is élnek. Ám 15 év után úgy éreztem, annak ellenére, hogy viszonylag színes munka volt, mégis rutinná vált, és nem tudott többet adni már. Ekkor gondoltam arra először, hogy váltani kellene, de ez is egy hosszú folyamat volt. Nem tudtam már elképzelni magam más alkalmazásban, így inkább saját vállalkozásban gondolkodtam – meséli Orsolya, miközben jönnek-mennek a vendégek, akiket kollégája kiszolgál, és némelyiket nevén szólít. Először egy horvátországi csehó volt az elképzelése, kétlaki élettel – folytatja történetét Orsolya. Ám ez kicsit finomodott, és gárdonyi szinten valósulhatott meg.

Először fejben volt meg
– Kisléptékben, csajos stílusban gondolkodtam, s vágyódtam egy hangulatos kávézó után. Már felmondásom alatt elkezdtem a továbbképzésemet, tanfolyamokra, kiegészítőkre jártam, barista lettem, a közösségi média terén is képeztem magam. A fejemben hamar kialakult a hely jellege: franciás, vintage stílusban gondolkodtam. Ennek a folyamatnak része volt az is, hogy elmentem dolgozni fél évre egy budaörsi speciality kávézóba, hogy megismerjem a munkafolyamatokat – emlékezik vissza a valóban pontosan megtervezett lépésekre Orsolya. Mint mondja, a fél év a megállapodás része volt, mely idő alatt Orsolya keményen dolgozott, cserébe engedték, hogy belelásson a munkába.
Ezután megkezdődött a megfelelő hely keresése, ám közbeszólt a Covid. A gárdonyi vasúti helyszínről ismerősei meséltek neki, ám akkor még ellenállt: o ugyan nem lesz „restis”, a késdobálós, füstös kocsma nem az o világa! Mégis sok minden amellett szólt, hogy ez a hely jó lesz: az utasforgalom erős, sokan járnak dolgozni a térségből vonattal, a parkoló is mindig tele. A hely „szelleme” meggyőzte. Megpályázta hát a MÁVnál a helyet, s hosszú, lassú bürokráciát követően átvehette kulcsokat.

A különleges kávékínálat vonzó
Saját ízlése szerint alakíthatta ki a helyet, és elégedettséggel vegyes félelemérzet fogta el, amikor május 31-én megnyitott az Útravaló Speciality Kávézó.
– Az elmúlt egy év azonban visszaigazolta az elképzeléseket. Az energiaválság persze nagyon rosszkor jött, sokszor nehéz, de a vendégkör hálás – mondja.
– Érdekes, hogy nem is mindig az utasok vannak többen, sokan jönnek a környező utcákból, nyáron a nyaralókból, fesztiválokról. A különleges kávékínálat ugyanis nagyon vonzó a kávéfogyasztók számára. Speciality kávézóként ugyanis talán egyedülálló a környéken az Útravaló. Ebben nincs kompromisszum, mondja Orsolya: – Szeretem az egyediséget, a kávékat is magam szerzem be. A repertoárban éppen ezért mindig van egy közepes pörkölésű, illetve egy hagyományos ízvilágú, sötét pörkölésű kávé. Tartunk etióp, kolumbiai, perui, guatemalai kávét is, a lényeg, hogy mindig friss legyen, mert tartani kell a minőséget. A péksütemények vadkovászos termékek, a Váli-völgyi Pékségből érkeznek – ezen a téren is fontosnak tartom a minőséget.