Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Közösség és minőség egy kosárban - Így spórol időt és pénzt a Velencei-tavi Kosárközösség azoknak, akik helyi termelőktől szeretnének vásárolni

Példaértékű kezdeményezés kezd megvalósulni a tóparton: minőségi és környékbeli termelők termékei érhetők el a Velencei-tavi Kosárközösségnél. Szenvedélyesen keresik a finomat és a minőséget, és csak olyat kínálnak, amit maguk is szívesen az asztalra tesznek otthon.

Friss ropogós zöldségek mindenütt: saláta, répa, hagyma, spárga miegymás érkezik a velencei Északi Strand egyik pavilonjába, ahol Lonkai Emese és Migály Anikó pakolja az érkező terményeket. Minden, ami körülveszi őket, a környék termelőitől érkezett. A Velencei-tavi Kosárközösség kiosztópontján vagyunk, ahová sok egyebet is hoznak majd: húsféleségeket, tejtermékeket, tojást. Fantasztikus kezdeményezés megvalósulásának lehetünk szemtanúi, melyet Szilágyi Erzsébet álmodott meg és a bevásárlóközösséget működtető Zöld Bárka Egyesület tagjaival együtt valósított meg. Vállalásuk nem csak hogy nemes és mindenkinek jó, de óriási is. Így mesélt Erzsébet a kezdetekről, amikor még csak egymaga, saját családja számára kereste szenvedélyesen a környékbeli, minőségi termelőket.


Ízletes, a környékről való és megfizethető - erre épít a Kosárközösség

Kiderült: van, aki rendszerben csinálja
– Egy podcast beszélgetéssel kezdődött a szikra, amit végighallgatva fedeztem fel a „kosárközösség” létezését. Nagyon szimpatikus volt nekem már akkor ez a lehetőség. Anya vagyok 13 éve és azóta törekszem arra, hogy a lehető legegészségesebben tápláljam a gyerekeimet, családomat, s persze magamat is, hogy erős, egészséges anyuka legyek. Ebben a beszélgetésben volt szó arról, hogy e vállalkozás egyik célja a termelők támogatása, munkájuk segítése, másrészt pedig általa közvetlenül a legjobb minőséghez jutnak a tagok. Anyaként ugyanis feltűnt, hogy a multik – nem minősítve ezzel őket –, messziről hozott árukat kínálnak, s ha minőségi a termék, akkor az megfizethetetlen. Ezt látván az életem nagy része azzal telt, hogy személyesen megkerestem a környékbeli termelőket, hiszen még a helyi piacokon is alig találkozni velük – meséli a Budapestről költözött, hetedik éve a Velencei-tónál élő Erzsébet. – Tejért a szomszédos utcába jártam, húsért három faluval, sajtért öt faluval arrébb, és rájöttem, hogy ez óriási idő és energiapazarlás, érdemes lenne ezt közösségben csinálni. Hiszen így több embernél hasznosul a termelői kapcsolat, illetve, ha mások szintén csinálják, akkor én is részesülök abból, amit ők betesznek a közösbe. Az is motivált, hogy a termelőket közelebbről megismerve láthattam, milyen hatalmas energiát igényel a gazdálkodás, és bizony az értékesítésre sokszor már nem jut kapacitás.
Ebben a „létállapotban” talált tehát az üzenet Erzsébetre, és fedezte fel a kosárközösség létezését. Amely egyébként nem is olyan újkeletű: a nyíregyházi szervezet 2012 óta működik, az elsők között alakult az országban. Az o céljaik is hasonlók voltak: minél olcsóbban, minél jobb minőségű, helyi terméket szerettek volna kínálni, közvetlenül összekapcsolva a termelőket a vásárlókkal. – Nekem is ugyanezek a gondolatok jártak a fejemben, így jöttek az első konkrét lépések: elmentem a nyíregyháziak egy továbbképzésére. Itt sok mindent megtudtam a rendszer jogi és gazdasági működtetéséről. Tavaly februárra úgy éreztem, hogy készen állok a feladatra, ám kitört a háború. Akkor kicsit visszakoztam, ám milyen érdekes az élet, nyáron találkoztam Lonkai Emese kertészmérnökkel, aki partnerem lett a helyi kosárközösség elindításában – emlékezik vissza Erzsébet. Ketten mégiscsak könnyebb, mint egyedül, így a történet kettejükkel folytatódott tovább.


Minden pénteken sorakoznak a megrendelések az átvevőponton

Partnerre talált a megvalósításban
– Szóltunk ismerőseinknek, hogy jöjjenek, csináljuk, mert nemes és jó ügy ez. Így lassanként jöttek a segítők. Ilyen például az informatikus, aki a webáruházat fejleszti, tartja karban, Emese pedig kertészmérnök szakemberként személyesen ment el minden termelőhöz, hogy ellenőrizze az ígért vegyszermentességet, illetve bio minősítést. Az, amit Erzsébeték csinálnak, nem más, mint „rövid ellátási lánc”, ami azt jelenti, hogy 40-50 kilométeres körzeten belül próbálnak termelőket találni és őket közvetlenül a vevőkkel összehozni. Vannak persze páran, akik ezen a képzeletbeli határvonalon túl élnek és termelnek, de rájuk is szükség van, mert valódi minőséget tesznek az asztalra, hangsúlyozza Erzsébet. A legnagyobb köztük a Pusztaszabolcsi Tej, amely hiába nagy, mégsem multi, céljaik, elképzeléseik találkoznak. – Mintagazdaságként működnek, európai szinten példát mutatva, hiszen a saját takarmányukat adják az állatoknak, amelyet a lehető legegészségesebb módon állítanak elő. Nem használnak növényevő szereket, nem nagyipari módszerekkel dolgoznak, s nem mellesleg az állataik szabadtartásban élnek.

Egyre többen vannak
A Velencei-tavi Kosárközösség megközelítőleg 20-25 olyan termelővel dolgozik jelenleg, akik már aktívan elérhetőek a webshopban, de ennél többen, közel harmincan regisztráltak már, akik hamarosan a kosárközösség vérkeringésébe lépnek. Kapható náluk zöldség, gyümölcs, húsféleségek, tejtermékek, tojás is. Az első átadónapjuk 2023 februárjában volt, amit pár hónapos felkészülés, szervezés előzött meg. A gyakorlat pedig már kialakult: a webshopban lehet rendelni, minden hét szerdáig lehet töltögetni a kosarat, amely automatikusan lezár. Csütörtökönként készítik össze a termelők az így felvett rendeléseket, amelyeket péntekenként Velencén, az Északi strand egyik pavilonjában vehetnek át a vásárlók. Akik egyébként helybéliek, és nagyon jó vevőkörnek bizonyultak: olyan még nem volt, hogy valaki egyáltalán nem jelentkezett a rendeléséért. Ám nem csak a minőség, de az árak tekintetében is meglepetés érheti a vásárlót a Velencei-tavi Kosárközösségnél: merthogy eddig a termelői árucikkek valahogy gyakran drágábbak voltak, mint a boltban kapható változatok. De ez most megfordulni látszik: sok minden a kosárközösségnél olcsóbb, vagy ugyanolyan árú, de lényegesen jobb minőségű, mint az üzletekben.


Migály Anikó, Szilágyi Erzsébet és Lonkai Emese célja: egészséges táplálékot adni és szemléletet formálni. – Fotók: S. Töttő Rita

Álmok, vágyak, remények
A Kosárközösség szervezői minden termelőtől a forgalma után körülbelül 10 százalék adományt kérnek annak fejében, hogy foglalkoznak a közvetítéssel, áruátadással. A nyíregyházi csapat 10 év alatt összegyűjtött ebből annyit, hogy tudtak venni egy saját házat, így nem kell bérelniük helyiséget, sőt a napokban nyitották meg a MiBoltunkat, azt a boltot, ahol kizárólag helyi és hazai termékeket kínálnak. Valami hasonló vágyat dédelget a Velenceitavi Kosárközösség is. Saját hely, sőt mi több, egyszer majd saját bolt, ahová bármikor be lehet térni. – Nem csak egészségesen szeretnénk táplálni a környékbelieket, de a szemléletüket is szeretnénk formálni. A tudatos vásárlók Magyarországon még félálomban vannak, és azt szeretnénk, ha munkásságunk által minél többek számára nyílna lehetőség arra, hogy ha választani akarnak a helyi és minőségi, illetve a bolti és lutri között, akkor azt megtehessék.