Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tápláló gasztronómiai élmény: Ikonikus helyszín a „Gárdonyi Gyros” – vezetője, Bata Zoltán pedig mára a Velencei-tó szerelmese

Gyorsan elkészül, tápláló és finom – ez a gyros fő vonzereje. A „Gárdonyi Gyros” azonban ennél is többet tud: titkos recept alapján készül s ez az, amiért másfél évtizede ikonikus helyszínnek számít a térségben. Ekkor vette át ugyanis vezetését Bata Zoltán, aki olyanynyira elkötelezett a tavi vendéglátás iránt, hogy ide is költözött. Mindig friss és ízletes gyrosát a messziről érkezők épp úgy kedvelik, ahogy a helyiek.

A Gárdonyi Gyros Kft. ügyvezetője és a Gyros büfék bérlője 2007 óta Bata Zoltán. A pult előtt szinte mindig kígyózik a sor, mögötte pedig éppen ezért folyamatos pörgés van, bármikor is érkezik az ember. A kiszolgálás azonban gyorsan halad, a vendég hamar megkapja a mindig ugyanolyan finom gyrosát. És elégedetten távozik.
– 1997-ben ismertem meg a Várkonyi testvéreket, Attilát és Róbertet, 10 évig dolgoztam náluk alkalmazottként. Megtanultam a gyroskészítés fortélyait, s ezt csináltam intenzíven minden nap 10 éven át. Majd mondták, hogy lenne lehetőség kibérelni a gárdonyi üzletet. Akkor még csak a gyrososról volt szó, majd lehetőség adódott 3 év után a mellette található Sarki róka kisvendéglő üzemeltetésére is – kezdjük a beszélgetést a történet elején. Azóta remek, mondhatni ikonikus helyszínné vált a „Gárdonyi Gyrosos”, nem csak a környéken, de még talán székesfehérvári viszonylatban is.
– Ebben nagyon sok év munkája van – mondja őszintén Zoltán, akiről kiderül, hogy csupán az utóbbi pár évben nem áll be napi rendszerességgel a pult mögé, hogy maga is készítse a gyrosokat. Az ügyvezetés elhívja gyakran a konyhából, noha visszavágyna, vallja be. – Próbálok mindig kicsit újítani, szépíteni az üzleten, de egy valami biztosan nem változik, és az a recept! – mondja, s persze azonnal hozzáteszi, hogy ennek titkos összetevői azok, amelyek megkülönböztetik más hasonló gyrostól.
– 1997 óta egy a recept, melynek alapösszetevőit Andrea, a tulajdonos felesége készíti, senki más nem is tudja a részleteket, pont azért, hogy „házon belül” maradjon. Ezért is tud az ízélmény olyan lenni, amilyen.

A hús a lelke
A Gárdonyi Gyrososnál pulykából készül az étel, ami nem mindenhol alap. Van, aki sertésből vagy csirkéből, más borjúból készíti.
– Az eredeti görög receptben bárány-, illetve kecskehússal dolgoznak, de ez Magyarországon nem lenne feltétlenül népszerű – teszi hozzá Zoltán, aki eredetileg szakács, így számára a konyha megszokott és „megnyugtató” terep.
– Pulyka-felsőcomb filét használunk. A nyers húst felszeleteljük, bepácoljuk, s minden reggel felhúzzuk a három nyársra – sorolja a teendőket Zoltán. A nyársak ma már látványkirakatban láthatók a vendégek számára: impozáns az üveg mögötti, forgó, forró levegőben sülő húshegyek látványa. Ez is egy olyan elem a Gárdonyi Gyrosnál, ami hozzáadott értéket, hitelességet képvisel, s nem mellesleg meghozza az étvágyat – ami pedig az egyik fő szempont a hasonló látványkirakatok esetében. A pácra is rákérdezek, bár sejtem, hogy pont ez az, amit nem lehet elárulni. Azért némi információt kap a nyilvánosság.
– Fontos, hogy joghurtos nedves pácot kap a hús, s persze több fűszer összetevőjével bolondítjuk. Vöröshagyma is kerül a pácba. De a részleteket nem árulhatjuk el, hiszen ez a ház sajátossága…

Új lehetőségek: csoportok és cégek
Az elmúlt másfél évtized tapasztalata alapján már tudják, hogy egy hétköznap vagy hétvégén hány nyárssal kell készülniük évközben vagy éppen nyáron.
– Hál’ Isten most már kell tartalék nyársakat is húzni, pont azért, hogy sok vendéget tudjunk kiszolgálni. Ilyenkor nyáron gyerekcsoportok, táborok, csoportos kirándulók, céges rendezvények ellátását is be szoktuk vállalni, az elmúlt időszakban ennyivel bővült a feladat- és ellátási körünk.

A gyros négy pillére
A gyrosnak négy alapvető eleme van, ezeket mind láthatja is a fogyasztó a pultban: – A hús, a pita vagy a hasábkrumpli, a zöldségek és a szószok a fő alkotóelemek. A zöldségek közül mi a lilakáposztát, kígyóuborkát, paradicsomot és a hagymát használjuk. A vendég négy szószból választhat, amelyeket szintén mi készítünk: a tzatziki, a fokhagymás-majonézes, a kapros-joghurtos és a currys-fokhagymás-joghurtos öntet. Ezekre pedig kérhető pluszban csípős szósz, de azt nem szoktuk magában ajánlani, mert eléggé intenzív. A pita nagyon fontos alapeleme a történetnek: nem mindegy ugyanis annak minősége, gasztronómiai értéke.
– Az elmúlt időszakban új beszállítóval dolgozunk, akivel sikerült megállapodni abban, hogy noha a 8 centiméteres körátmérő marad, de több tészta kerül egy pitába – mondja Zoltán. – Azt szeretném, hogy a pita vastagsága igazi tartalmi értéket képviseljen. Ezzel vastagabbra lehet tölteni a gyrost. A törökök és görögök is inkább vastagabb, szinte már lepénytésztába teszik a tölteléket. Félbehajtják, s úgy harapják.


Bata Zoltán, akinek szívügye a Gárdonyi Gyros Fotók: S.Töttő Rita

Székesfehérvárról a Velencei-tóra
– Eredendően székesfehérvári vagyok, ott is éltem egészen 10 évvel ezelőttig. 2012-ben költöztem ki a Velencei-tó partjára, most is Gárdonyban élek, nem messze az üzlettől – árulja el a Gárdonyi Gyros vezetője. – A világ legszebb része – teszi hozzá, világlátott emberként is.
– Szeretünk utazni a párommal, de azért jó haza jönni. Szeretem a környéket, a hegységet, a tavat. A tó környékének turizmus és vendéglátás szempontjából nagyon jót tett a kerékpárút kialakítása – teszi hozzá. – Remek bringaút húzódik a közelben, amit ráadásul most bővítenek Budapest felé. Éppen ezért jelenleg a vendégeink több mint harmada biciklis. S ez a szám még tovább is nőhet. A klasszikus nyári szezon június 15-ével kezdődik a Velencei-tónál is, amikor vége az iskolai tanévnek. Ilyenkor érezhetően megnő a látogatók száma, de azért mára elmondható, hogy van főszezon és „kevésbé” főszezon a térségben. Merthogy éhes vendégek mindig vannak – télen is. A Gárdonyi Gyros szájról-szájra terjedő híre pedig holtszezonban is hozza a tápláló gasztronómiai élményre vágyókat a tópartra.