Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Maradandó ízélmény - Terméstől az almaléig – új tervek a jövőre

Újabb zamatos nedűvel bővül a Velencei-tó térségének gyümölcslé kínálata, 2021 őszén ugyanis megkezdődött az almalé gyártás Agárdon a Velence Fructban. A következőkben a gyümölcstermesztéssel, illetve feldolgozással foglalkozó üzem mindennapjaiba látogatunk el.

Az őszi-téli hónapokban előszeretettel fogyasztjuk az almás finomságokat, desszerteket, süteményeket. E vitamindús gyümölcsből zamatos almalé gyártásba fogott a Velence Fruct Kft. a Velencei-tó közvetlen közelében, ahol a minőséget a száz százalékig természetes és helyi alapanyagok biztosítják. A gyár kezdetben háromliteres töltést tervez, azonban, ha lesz rá igény, 5 literes kiszerelést is gyártanak majd, melynek csapolható a doboza – mutatott rá a részletekre Kujbusz Richárd, a cég főmunkatársa, hozzátéve: a gyártás legnagyobb részét egy mosóberendezéssel, fogadóasztallal, medencével és egy láncos felhordóval rendelkező osztrák gépsor végzi el, 300 liter/ óra teljesítménnyel.

Hosszú út a pohárig
A gyümölcs hosszú utat jár be, míg a pohárba kerül. Először ugyanis, mikor a gyárba érkezik, kiválogatják, hogy csak a legjobb minőségű termésekből készüljön lé – mondja a szakember. Ezután az alma mosókádba kerül, ahonnan hordószalagon keresztül a darálóba jut. A darált almapép útja innen egy úgynevezett szalagprésen át folytatódik, ahonnan a kifolyt nedűt léhűtőkádba vezetik, onnan pedig egy szivattyú segítségével csőszűrőn vezetik át. A szűrt lé ezután a pasztőrözőn folyik keresztül, ezután éri el végleges formáját, és dobozba kerül.

Emberi kéz az elsődleges
Kujbusz Richárd rámutatott: az almalé gyártásához a gépsoron kívül további 3-4 ember munkája is szükséges: egy ember a gyümölcsöt adagolja, egy másik a gépsor legvégén tölti a zsákokat, majd lezárja azokat, a harmadik személy pedig részt vesz a válogatásban, és ha talál szépséghibás, vagy felhasználásra nem alkalmas almát, azt eltávolítja.

Tervek és ízek
Kezdetben az alaptermékből helybéli értékesítést tervez az üzem, azonban részletesen kidolgozott jövőbeli tervekkel is rendelkezik a cég vezetése: a későbbiekben ugyanis szeretnének gyártani alma-szőlő italt, pasztőrözött mustot, amely tisztán szőlőből készül, továbbá gondolkodnak az alma-meggy, almakajszibarack, esetleg alma-cékla, illetve alma-bodza ízekben is. A térség híres előnyös természeti adottságairól, így többek között a szőlő és almaültetvényeiről is. A különböző finomságok, főételek és desszertek elkészítéséhez felhasznált alma a pohárba kerülve ízletes és különleges élményt adhat kóstolójának. Ez a Velence Fruct szándéka is: az általuk gyártott almalé amellett, hogy természetes, helybéli összetevőkből készül, maradandó és finom ízélményt nyújt azoknak, akik kortyolnak belőle.


Fotók: Kőmíves András