Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Backstage-ben a Nyéki Sörnél

A nyár kellős közepén a sör a Velencei-tó partján és a medencék szélén is az egyik legkiválóbb hűsítő. Ebben a szezonban már a Nyéki Sör az, amely a térség autentikus frissítő italaként, menő kiegészítőként kerülhet a vendégek kezébe, poharába. DrMáriás figyelemfelkeltő alkotásai ugyanis különlegessé teszik a címkét, ahogy a palackban lévő sört a titkos recept. Körülnéztünk a csillogó műhelyben, ahol Belatiny Artúr helyi pezsgőgyáros sikereit szeretnék megismételni.

A nyitott sörfőzdék napján a Nyéki Sör is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, hogy betekintést nyerhessenek a készítés mindennapjaiba. A sörgyártás folyamatát ugyanis mindig körbelengte valamiféle kíváncsiság, hiszen nem csak alapanyagokkal, de ősi módszerekkel, a természet erejével is dolgozik a mester. A Belatiny Sörmanufaktúrában sem árulták el a részleteket arról, hogyan is készülnek az italok, mégis megtudhattuk, hogy a titkos receptek alapja természetesen a maláta, a komló és az élesztő.

Ez a bűvös hármas alkotja a sört, ennek különleges elegyétől és erjedési fokától válik egyedivé. Sokféle búzamalátát és komlót felhasználnak az üzemben –, színük, illatuk adja az egyes sörök karakterét, aromáját. Titonelli Péter ügyvezető kalauzolt az első helyiséghez, ahol a malátát feldolgozzák: a „rop pantógépbe” kerülve a magok összetörnek, majd vízzel elegyítve tovább viszik a következő állomásra. Az acélcsöveken keresztül továbbjutó lé réztartályokba kerül. A manufaktúra központi helyiségében kapott helyet több ilyen tartály, melyekben egyenként is egyszerre ezer liter sör főzhető.

Titonelli Péter ügyvezető a sörfőzde szívében

A kifőtt, lehűtött malátalébe vegyítik a komlót – így készül a színlé, amely már egy leszűrt állapot. Ebbe kerül az élesztő, melynek köszönhetően megkezdődik az érlelés. A megmaradó anyagot pedig tovább hasznosítják: gyümölcsösökben, borászatokban, vadgazdálkodásban veszik hasznát. Az érlelés folyamatának újabb helyszíne van: az aranyló színű tartályokból átkerül az „alkotás” acél alkalmatosságokba, amelyek önmaguk hőmérsékletét szabályozzák. Éppen ezért a környezet hőmérséklete nem befolyásolhatja a benne zajló kémiai folyamatokat. Amelyeket egyébként számítógép felügyel, és persze a serfőző mester, aki időnként csapra veri az acéltartályt és kóstol.

Duplán ellenőrzik tehát az erjedési folyamatot: a cukorfokot, Balling-fokot és az alkoholfokot is. A sör érési folyamata kötött, s mint kiderült, a Nyéki Sörnek van 21 és 28 napos érést igénylő receptje is. De hogy mitől függ, melyik mennyi ideig készül, az már nem csak tudomány: a természet és a serfőző mester ízlése határozza meg.

A Nyéki Sör az idei év kedvenc helyi itala lesz

str

Fotók: S. Töttő Rita