Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A cél: mindenáron jót készíteni

Ínycsiklandó ízek, illatok és formák kavalkádja köszönti a gárdonyi Dobos Pékségbe betérő éhes, szomjas vendégeket. Aki beleharap egy „Dobosból” való pitébe, kalácsba, pogácsába vagy puha kenyérbe, tudja, hogy minőségi terméket kap. Az illatos, porcukros felhő mögött azonban komoly munka rejlik. A tó környékének egyik legrégebbi pékségét Dobos Sándor hozta létre.

Rakásig telve finomságokkal fogadja a gárdonyi Dobos Pékségbe betérő vendégeket a polc. Az üvegpult mögött varázslatos sós és édes sütemények, zöldségekkel, felvágottakkal megrakott szendvicsek, valamint kövér kenyerek kínálják magukat. Nehéz lenne innen teli has vagy éppen teli szatyor nélkül távozni, de nem is azért jönnek ide az emberek, hogy csak a kirakatot nézegessék. 
Ahogy a kezükbe adják a kedves és gyors eladók a péksüteményeket, úgy derül fel mindenki arcán a mosoly, szemében a fény. 

A Dobos Pékség története 1992-ig nyúlik vissza – ekkor nyitotta meg az üzletet Dobos Sándor, aki a család több korábbi boltjának tapasztalata alapján kezdte el kínálni ízletes és minőségi péksüteményeit Gárdonyban. A tókörnyéken nagy szükség volt egy ilyen típusú helyre, ahol az édes és a sós tésztafélék óriási választéka várja a fogyasztókat. S ahogy látszik, erre ma is nagy az igény, tekintve, hogy folyamatosan nyitva vannak, az őszi-téli szezonban is. 
Tizenöt éve vette át a pékség vezetését az új generáció, amely azonban azóta is hagyománytisztelő módon kézműves műhelyként működik, a gépesítés a legminimálisabb – mondják. Abszolút kézi munka az egész, igazi, saját receptek alapján dolgoznak a pékek a háttérüzemben. Ezt meghálálják a vendégek is, hiszen folyamatosan fogy és ezért készül újra a sok finomság.
A receptek sajátok, van egy állandó receptúra, amely már jól bevált itt a tó környékén.

„Cél: mindenáronjót készíteni” – ez a Dobos Pékség mottója.

Folyamatosan vissza is térnek a vendégek, s ahogy fejlődik a környék, s lesz egyre több itt lakó és turista, úgy jönnek az új vásárlók is. Ez pedig jó visszaigazolás, hiszen folyamatosan arra készteti az üzlet vezetőit, hogy mindig a legjobbat nyújtsák.
Ez azonban nem csak egy pékség – itt le lehet ülni beszélgetni, elfogyasztani egy kávét, elolvasni a napi folyóiratokat, amelyek mindig ki vannak téve a vendégtérbe.
Ez tehát egy találkozási pont is Gárdonyban, ahol a közösség szívesen megfordul és amellett, hogy finomakat fogyaszt, megbeszéli a mindennapokat.