Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Varázslat, bűntudat nélkül - Az agárdi forró csokoládé, fahéjjal,kardamommal és akácmézzel készül

A forró csokoládé a tél legédesebben illatozó itala, gyerekek, felnőttek kedvence. Alkalmakra épp úgy kiváló, mint egy hűvös hétköznap estére, amikor a melegség és a boldogságnövelő csokoládé feledteti az élet nehézségeit. Egy különleges agárdi csokoládémanufaktúrában 2020 év végére kísérletezték ki azt a tökéletes alapanyagot, amely bármilyen pillanatot ünnepivé varázsol.


Magok, töretek az agárdi csokoládé tetején: tökéletes párosítások Fotók: S. Töttő Rita

Vizi-Demjén Alma és férje, Sándor 2018 óta foglalkoznak csokoládékészítéssel, aminek egyébiránt saját otthonuk biztosít teret. A család 2017-ben költözött a Velencei-tó mellé, azóta is itt nevelik három gyermeküket. Alma úgy gondolta, hogy csokoládészeretetét ötvözi kreativitásával, és megalkotja azt a tökéletes kombinációt, amely egészséges és finom is egyben.
– Nem szerettem volna az akkor elérhető csokik fogyasztani, mert azt gondolom, azok inkább cukortáblák, adalékanyagokkal és némi kakaóval – emlékezik vissza a kezdetekre. Azóta kikísérletezte többek közt az összesen kétkomponensű csokoládét: amely kizárólag mézet és kakaót tartalmaz. Elkészítése azonban nem is olyan egyszerű folyamat, ahogy annak a finomságnak a létrehozása is hosszas előkészítő munkát igényelt, amelyért végül nagyszerű szakmai elismerésben részesültek 2020-ban. A „Great Taste Awards” (Nagyszerű Ízek Díja) olyan nemzetközi, élelmiszeripari pályázat, amelyre minden évben több százezer gasztronómiai vállalkozás pályázik, ám idén is csak 5 ezer termék kapott elismerést.


Csokicsap a manufaktúrában

Az agárdi csokoládémanufaktúra 2020-ban bekerült a legjobbak közé, mégpedig kakaóbab-töretes–fekete ribizlis, 70 százalékos étcsokoládéjával, amely csillagot kapott. Ennek köszönhetően ez a különlegesség mostantól büszkén viselheti a „Great Taste” (Nagyszerű Íz) pecsétet. A szakmai zsűri gyönyörű értékelést adott erről az alkotásról: „Nagyon jól temperált csokoládé, remek roppanással. A csokoládénak kellemesen olvadó textúrája van, ami luxus ízérzetet kelt a szájban. A csokoládé intenzív, mély és gazdag, amihez a fekete ribizli éles, gyümölcsös jegyeket ad. Kiváló termék, amely kifinomult gondossággal készült. Jól kiegyensúlyozott, remek ízű. A különös kreativitással megtervezett csokoládé kellemes, gyümölcsös illatot áraszt kicsomagoláskor és szép fényű a felülete. A csokoládé krémesen lágy érzetet ad a szájpadláson és nagyon kellemesen olvad kóstoláskor. A csokoládé íze érdekes, gyümölcsös, amit tovább fokoz a hozzáadott kesernyés feketeribizli és roppanós kakaóbab töret. Ennek a remekül elkészített csokoládénak intenzív az íze és kiegyensúlyozott a komplexitása, amely kitart olvadás közben.”

A koronavírus járvány idején azonban nem csak a kísérletezésre jutott idő az agárdi csokoládémanufaktúránál, hanem arra is, hogy hétszáz tábla egyedi csokoládét készítsenek, melyeket az ország négy kórházába küldtek el a dolgozóknak, hogy egy kicsit javítsák a közérzetüket. Ezt a nemes gesztust a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is elismerte az Év Széchenyi Vállalkozása pályázatán az Év Felelős Üzleti Vállalkozása díjjal.A 2020-as év komoly sikereket hozott az induló vállalkozás és a család számára, akik így még nagyobb lendülettel folytatták a munkát. Alma a télre készülve varázslatos különlegességet alkotott: a mézes csokoládéból készíthető forró csokoládé alapanyagát. A kakaómasszához nem adtak mást, csak magyar akácmézet, fahéjat és kardamomot. Ebben a mézes csokiban tökéletes egyensúlyban van e különleges kakaóbabok csak rájuk jellemző ízkarakterisztikája és az akácméz szintén egyedi aromája. Kevés cukrot tartalmaz, a csokoládé pedig elnyomja az éhségérzetet, így számos diétába beilleszthető. – A forró csokink is attól különleges,amitől az első alkalommal készített mikulásunk és minden más csokink: hogy nagyon magas minőségű alapanyagokból készül – fogalmaz az alkotó. – A forró csoki alapja a 75 százalékos mézes csokink, és ezt fűszerezzük. Nincs benne semmilyen adalékanyag és hozzáadott cukor sem, csupán a méz édesíti, és ettől lesz még ünnepibb ízvilága is.


Bármilyen tejjel finom téli ital készíthető a csokiból: fahéj és kardamom van benne

A kakaóbab sem akármilyen, tudjuk meg: – A Fino de Aroma kakaóbabok a világ termelésének 8 százalékát adják, és utánozhatatlan ízjegyeket hordoznak. Emellett koncentráltan van bennük sok nagyon értékes tápanyag. A kakaóbab nagyon gazdag flavanolban – egy fontos antioxidánsban –, javítja az érfunkciót, segít megelőzni többek közt a szívinfarktust, a stroke-ot, van benne anandamid, ami fokozza a boldogságot és motivációt, és hatékonyabban védi a fogakat, mint a fluorid. Az akácmézet sem véletlenül választottuk. Amellett, hogy ebben van a legkevesebb pollen, baktériumölő hatású, remek méregtelenítő, immunerősítő, továbbá a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin-tartalma különösen magas. A csontképzési zavarokra jó hatással van magas kalciumtartalma, magas a vastartalma, és helyreállítja a sejtek védekező, antioxidánstermelő rendszerét – mesél szeretettel,hozzáértéssel alkotásáról Alma. Az agárdi forró csokit ezek után tényleg lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatjuk: a varázslatot nem töri meg a bűntudat.


Vizi-Demjén Alma munka közben: a forró masszát elsimítja a formában

str

Fotók: S. Töttő Rita