Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Olaszos hangulat édes és sós finomságokkal

A Dolce e Salato, ha nem is stílusában, de hangulatában mindenképpen olaszos hely. Köszönhető ez természetesen tulajdonosának, Colabruni Antonio-nak, aki magyar feleségével, Katalinnal 23 éve él Magyarországon. Gárdonyi kis kávézójuk pedig hét éve fogadja a vendégeket. Mégpedig modern enteriőrben, ahová az itt élő olaszok is szívesen jönnek. A visszajáró, törzsvendégnek számító helyiek és turisták imádják az itteni kapucsínót, olasz kávét - amit megkapnak szinte anélkül, hogy egyáltalán kérniük kéne. Hiszen Antonio ismeri és megjegyzi a vendégek szokásait és már adja is a „szokásosat”. 

Igazi olasz

Alkohol itt nincs – talán az egyetlen ilyen hely a Velencei-tó környékén. Ide édes és sós finomságokat és igazi olasz kávékat jön fogyasztani az ember. Antonio persze szintén örömmel látja az új vendégeket, akikkel igyekszik megértetni magát. Magyarul is persze, de azért még mindig inkább az olaszt használja szívesen. Éppen ezért a visszajáró vendégek örömmel megtanulják a lényeges szavakat, mondatokat olaszul. Így színesedik a nyelvi és kulturális paletta a Velencei-tó körül, és teszi izgalmas ponttá ezt a kedves kis gárdonyi vendéglátóhelyet.

Édes és sós

- Mi csak egy kávézót szerettünk volna, de ahogy a nevünk is mutatja - Dolce e Salato - azaz édes és sós, ezért apró finomságokat is kínálunk. Nem a megszokott édes-nehéz magyaros sütemény vonalat képviseljük, hanem inkább a könnyed édes gasztronómiát. Tejszínes, mascarponés, ricottás süteményeink vannak, saját receptek alapján, amelyek amolyan se nem magyar, se nem olasz apróságok. Magyar cukrásszal dolgozunk, de könnyedebb vonalat képviselünk a magyarnál – meséli Katalin, hozzátéve, hogy a másik vonal a sós, amely kezdetben a pizza volt, de ez már a múlt. Átálltak a kis apró sós süteményekre, padlizsános, sonkás levelestésztákra, tramezzinikre – azaz a háromszögletű héj nélküli kenyérféleségekre. De van náluk melegszendvics és egyszerű szendvics, valamint toast is. Kávé tekintetében pedig igen határozott – olaszos – elképzeléseik vannak: - Nem készítünk sokféle feketét, sima kávé van, de olyan minőségben, ahogy az olaszoknál ez megszokott – szögezi le Katalin, hangsúlyozva, hogy a kávét természetesen olasz pörkölőből hozzák, melynek 80 százaléka arabica, 20 százaléka robusta.

Évszaktól függetlenül

A Velencei-tó őszi-téli szezonjában is mindig keresik őket, így a nyitva tartás nem kérdés. – A helyiek és a télen érkező turisták is imádnak sétálni Gárdonyban. Ha jó idő van, azért, ha rossz, akkor pedig azért ülnek be hozzánk – így Katalin.