Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Habzó élmények - sörkalauz

A hazai sörfogyasztás hagyománya generációkkal ezelőtt alakult ki. A régen jellemző, manapság éledező, habzó minőség újrateremtését egyre több kisüzemi sörfőzde tűzi ki céljául. A „serezés” kultúrájához szorosan kapcsolódnak a majszolható finomságok is, amelyek kiteljesítik a „sörözés élményét”.

Egy pikolónyi történelem
A sörfőzés hagyománya már az ókori Egyiptom óta kíséri az emberiséget. Talán meglepő, de a magyarok számára már az őshazában is ismert volt a habzó nedű, hiszen elődeink a mézből, vízből és fűszerekből készült méhsört rendszeresen és előszeretettel fogyasztották. A Kárpát-medencében való letelepedést követően a méhsör mellett már a főzött sör is elterjedt, erről az első feljegyzés a XI. századból való. A középkorban az ivóvizek minősége leromlott, ezért az emberek a betegségtől való félelmükben alkoholos italokat fogyasztottak. A gyenge alkohol tartalmú sör sokkal alkalmasabb volt a napi fogyasztásra,mint az erősebb boritalok. A sörfőző mesterek a XV. században céhekbe tömörültek. Abban az időben élte „virágkorát” a kisüzemi sörfőzés. Az ipari sörfőzés a XIX. századra alakult ki, Magyarországon ekkor már nagy mennyiségben, minőségi sörök készültek a modern sörgyárakban. A mai ember nem is gondolná, hogy a sörfogyasztás nem csak Angliában, Németországban vagy Csehországban volt divatos, az a polgári Magyarország mindennapjaihoz is hozzátartozott.

Egy élet a korsóban
A sör filozófiája, még élvezhetőbbé teszi a habos nedű fogyasztását. Kocsis Péter írása (Maláta sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat 1995/1) alapján a sör filozófiája szerint ugyanis egyetlen korsóban megtalálhatók a színek, az égitestek és a különféle idősíkok is. Ezek együttese adja meg a sör élvezetét, és ezek egybeolvadásában lelhető meg a ser ivásának méltósága. A sörgyöngyök és a sörhab összhangja teszi tökéletesen teljessé a sörfolyadékot, mint ahogy életünket is a múltunk, jelenünk
és a még titokzatos jövőnk teszi teljessé.

Egy palack művészet a tóparton
A régi történelmi hagyományokat és a sörfőzés mesterségének tradícióját eleveníti fel a Kápolnásnyék szívében létrejött kisüzemi sörfőzde is. A karakteres ízvilágú kézműves Nyéki sört gyártó Belatiny Sörmanufaktúra Kft. az egykori velencei pezsgőgyárosról, Belatiny Braun Artúrról kapta a nevét, aki a pezsgőgyártás technológiáját a Franciaországi Champagne-ben sajátította el. A Németországból hazánkba telepedett pezsgőgyáros a Velencei-tó térségében a filoxéravész után igen nagy szerepet vállalt a régió szőlőterületeinek újra telepítésében. Pezsgője 1900-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, így a kézműves sörmanufaktúra törekvéseiben és az általa gyártott sörök minőségében is hű kíván lenni névadójához.

A Nyéki sör egyedi palackozásának művészi formái harmonikusan ötvözik az egyedi külső megjelenést és a minőségi belső tartalmat. A kápolnásnyéki sörfőzdében gyártott hat féle sör – Nyéki Búza, Nyéki APA, Nyéki Barna, Nyéki IPA, Nyéki Meggyes, Nyéki Világos – palackjain a címkék drMáriás kortárs festő alkotásai, amelyek különleges hangulattal gazdagítják az egyes sörfajták megjelenítését. A kápolnásnyéki Halász-kastély melletti hangulatos sörüzemi épületben Titonelli Péter, a Belatiny Sörmanufaktúra Kft. ügyvezetője mesélt a magazinnak a kisüzemi sörgyártás mindennapjairól.
A sörmanufaktúrában hat féle sört gyártunk, a Nyéki Pilseni típusú világos, a meggyes, illetve a búzasöröket fél literes üvegbe, míg az IPA, APA és a barna söröket kisebb, 0,33 literes üvegbe palackozzuk – meséli az ügyvezető. A kézműves sörfőzde évente 400 ezer liternyi sört képes előállítani, amelynek folyamatát egy fiatal sörfőző mester felügyeli, és o is ízesíti a nedűket. Szolnoki Tamást, a mestert elvarázsolja a sörök egyedülálló világa, élvezettel és mindennapos izgalommal végzi munkáját. – A sörfőző mester egy Miskolcon gyártott sörkészítő berendezéssel dolgozik, és gyakorlatilag három-négy ember elég az üzemben lévő feladatok ellátására – meséli Titonelli Péter.

A sörök világában
A sörivás önmagában is remek program, azonban a hűsítő nedű készítésének folyamatát követni még inkább lenyűgözi az embert. A kápolnásnyéki kisüzemi sörfőzdébe érve különleges és egyedi illatok terjengenek, amelyektől még azok is kedvet kaphatnak a kézműves sörök megkóstolásához, akiktől egyébként távol állnak az effajta alkoholos italok. A komló és a maláta erőteljes illata felerősíti a sörfőzde kellemes, barátságos hangulatát. Az üzemben gyártott hat féle sör különböző élményeket ad ízlelőjének. A Kápolnásnyéken főzött Pilseni típusú alsó erjesztésű világos sör a komló dominanciájának köszönhetően erőteljesebb és keserűbb ízvilágú, mint azok a sörök, amelyeknél inkább a malátáé a főszerep. – Az alsó vagy hideg erjesztésű sörök készítésekor az élesztőkultúrát csak azután adják hozzá a sörcefréhez, hogy azt 5 Celsius fokra hűtötték, míg a felső vagy meleg erjesztésű sörök készítésénél a cefrét mindössze 15-20 Celsius fokra hűtik le. – Az aranyszínű világos sör első kortya után már érezhető a nedű testessége és a kellemes, tartós utóízérzete. Ebben rejlik a Nyéki Világos sör különlegessége. Az itt készülő Pilseni sör az arra jellemző átlagos 4,7 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik. A hölgyek kedvence lehet a kézműves Ale típusú meggy sör, melynek ízvilágában tökéletes összhang valósul meg a gyümölcs és az édeskés malátajegyek között. Az ital a kellemes meggyes ízének, illetve utóízének köszönhetően tökéletesen frissít, és a kellemesen édeskés, némileg fanyar utóíz hatására előszeretettel fogyasztják a fiatalabb generációk is.

IPA és APA
Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a hozzáértők körében a felső erjesztésű sörök, mely kategóriába az IPA, illetve az APA sörök is beletartoznak. A 6 százalékos alkoholtartalommal rendelkező Nyéki IPA íz világára a domináns komló, a keserű íz és a testesség jellemző leginkább, amely újfajta élményt kínál kóstolójának. Az APA sör kicsit különbözik az imént említett IPA sörtől, ám a „gyengébb” íze miatt mondhatni könnyebb fogyasztani. Ebben a nedűben kiegyensúlyozottabb a maláta és a komló „viszonya”, hiszen itt kevésbé erős a komló. A barna sörökről általában sokaknak a karakteres, kesernyés és a nagyon erős ízvilágú sörök jutnak eszükbe. Egy pohárba kiöntve a habos felső erjesztésű barna sör már önmagában is elragadó látványt nyújthat a sörök szerelmeseinek. A 6,7 százalékos erősségű ital ízvilágában valóban megfogja intenzív testességével a kóstolóját. A kisüzemi sörfőzdében járva találkozhatunk a Nyéki Búzasörrel is, amely egy világos 5,5 százalék alkoholtartalmú, felső erjesztésű ital. A búzasör citrommal együtt fogyasztva adja meg ízlelőjének azt a kellemes, enyhén citrusos és lágy ízvilágot, melyet egy viszonylag száraz utóíz követ. A kellemes búzamaláta és az édeskés pilseni maláta harmonikus összhangja adja meg a búzasör sajátos és kerek ízét. 

Fotók: Kőmíves András

Két falat, egy korty
A minőségi sör izgalmas és karakteres ízvilágát az egyszerű, ám mégis nagyszerű sörkorcsolyák teszik teljessé, hiszen ezek az ételek kettős szerepet játszanak a fogyasztásban. Csillapítják a sörivás közben fellépő éhség érzetet, valamint felszívják az alkoholt, így tovább élvezhetik a fogyasztók a különféle söröket.

BAJOR PEREC
Hozzávalók: 50 dekagramm liszt, 3 deciliter langyos víz, 3 dekagramm vaj, 25 gramm friss élesztő, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 4 evőkanál durva só a tetejére.

ELKÉSZÍTÉS
A meleg vizet egy nagy tálba öntjük, bele morzsoljuk az élesztőt, majd hozzá adjuk a puha vajat, a sót, és jól össze dolgozzuk. Dagaszthatjuk kézzel vagy géppel is. Ha a tészta rugalmas, fényes és sima, a lisztezett felületre rakjuk, nyolc egyforma részre osztjuk. Körülbelül 50 centis rudakat sodrunk, és perecekké formázzuk őket. Letakarjuk, és 15 percig pihenni hagyjuk, ezalatt tovább nőnek. Felteszünk 1 liter vizet forrni, bele keverjük a szódabikarbónát. Körülbelül 30 másodpercre megmártjuk benne a pereceket. Egy merőkanállal vagy eldobható kesztyűvel kiszedjük őket. Egy tepsit enyhén kivajazunk, majd belerakjuk a pereceket, meghintjük sóval, és pihentetjük még 20-30 percig. Utána 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

OLASZ KENYÉRRÚD
Hozzávalók: 2,5 deciliter tej, 3 gramm porélesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 400 gramm liszt, 50 gramm olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet és a sót is. Addig keverjük, míg össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá az olajat, és addig gyúrjuk, míg az összes magába nem szívja. Letakarva pihentetjük kb. fél órát, majd kis gombócokra osztjuk, és a gombócokból hosszú, vékony rudakat sodrunk. A rudakat sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.

bn