Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Titkok, ízek, kiskertek - Uliczki Dóra velencei kerttervező őszi „titkai”: természet és gasztronómia karöltve

Az őszi virágok szépségét és a gasztronómia világának egy különleges szeletét hozta el látogatói számára a velencei „Titkos kert” nagyasszonya. A virágszirmok pazar pompája ugyanis nem csak a virágágyásban, de ételek kiegészítőjeként is csodálatos az érzékszerveknek…

A Velencei-tó környékének egyik leglátványosabb és legszebb birodalma Uliczki Dóra kerttervező velencei „Titkos kertje”, ahol minden évszakban varázslatos és ötletes újdonságokat fedezhet fel a látogató. Tudniillik a kert látogatható, így az őszi kiruccanások egyik legizgalmasabb programjaként meglepő gasztronómiai élményekkel gazdagítja a vendéget. Olyasmivel, ami kötődik a kertek, a természet világához, az őszi szezon vibráló színeihez, közben pedig ehető és finom is egyben.

Uliczki Dóra, a velencei "Titkos kert" háziasszonya minden évszakban különlegessé varázsolja a külső teret is. - Fotók: S. Töttő Rita

A kert háziasszonya Halmos Mónikát, az ehető virágok szakértőjét hívta meg őszi udvarába, hogy megmutassák együtt: a virágok nem csak szépek, de ehetők is, segítségükkel csodálatos őszi kerti asztalt varázsolhat a vendégváró akár saját maga is. Sütemények, desszertek, zöldséges fasírtok mellé, hozzávalóként vagy dekoratív és ehető kiegészítőként használhatjuk fel mi magunk is a zsálya, bársonyvirág, begónia, pillangóvirág, árvácska, krizantém szirmocskáit. Persze arra mindenképpen ügyelni kell, hogy vegyszermentes virágokat használjunk, ha ételt díszítünk, fűszerezünk vele! Nem csak frissen, de kandírozva, vagy éppen enyhén szárítva és préselve is remek felhasználási módjai vannak – az utóbbi például torták dísze lehet, az előbbi pedig krémes desszertek izgalmas kiegészítője.

Az őszi természet legcsodálatosabb terméseiből Dóra mutatott be olyan kerti ízelítőt, amely már inkább művészet, mint egyszerűen kreatív hobbi. A velencei szakember számára ugyanis a külső tér a belső enteriőr kiterjesztése. Célja a kert otthonossá tétele, melynek minden szegletében van felfedezni való, ahol minden sarokban, ösvényen, udvarrészletben érdemes és jó eltölteni egy kis időt. A lakberendezés tehát a kültérre is kikívánkozott, hiszen legyen az virágoskert, csobogóval ellátott lótuszvirágos tó vagy fűszerkert, a cél mindenhol az, hogy legyen valami kellemes a szemnek. Márpedig egy különleges piroskukoricával telepakolt fonott kosár, az őszi termésekből összeállított koszorú és kis kerti polc is mind azt üzeni: az ősz a „legfinomabb” és legszebb évszak is egyben!


Fotók: S. Töttő Rita

str