Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tejhab és kávé hideg estékre is

Az igazi kávé maximum tejhabbal készül és nem tejszínhabbal. Nápolyi kávémanufaktúrából hozatja hozzá az alapanyagot gárdonyi vendéglátóhelyére.
Manczal Attila, akinek teraszáról páratlan kilátás nyílik a Velencei tóra. Ez az a hely, amely jól mutatja, hogyan lehet a térség mindkétféle turisztikai igényét egy pontból maximálisan kiszolgálni. Ahol kell, ott a korsó, ahol meg arra van igény, porcelánban érkezik a kávé.

A Velencei­tó igazi szezonja a nyár, de ősszel és télen is érdemes ellátogatni a tópartra, főleg hétvégén, mert a gárdonyi szabadstrand közvetlen közelében, csak pár lépésnyire a partot nyaldosó víztől, áll egy szép, míves épület. A Petrocelli az a hely, ahová hétvégente még télen is érdemes beülni.
Manczal Attila tulajdonossal beszélgettünk a téglaberakású kandalló mellett, egy fi nom kávé kíséretében. A látvány pazar, amelyet a beltérből is enged láttatni az ablaktáblás fal. Télen a befagyott messzeség, a túlpart dimbes­dombos panorámája mellett elfogyasztani egy kellemes, házias meleg ételt vagy egy igazi kávét tökéletes kikapcsolódás. Izgalmas találkozási pont. A Petrocelli név talán ismerős lehet azoknak, akik évtizedekkel ezelőtt nézték a hasonló nevű sorozatot a tévében. 

– Egy ügyvéd neve volt ez, aki elkezdett házat építeni a sorozat elején, ám még a sorozat végére sem lett kész – meséli a tulajdonos, utalva arra a sok­sok bővítésre, átalakításra, ami ezt az épületet is jellemezte az elmúlt évtizedek folyamán. A jelenlegi tulajdonos tizenhét éve irányítja a tó térségének eme izgalmas kis helyét, melynek fő koncepciója éppen az volt, hogy ne csak a nyári szezonban legyen érdemes eljönni ide. A turisták széles szegmensének szól itt a kiszolgálás - ugyanis nyáron az utca felől a klasszikus papírtálcás tóparti étkek kaphatók, a tópart felől pedig az exkluzív, minőségi a kiszolgálás, porcelánnal, „rendes kávéval”, más típusú ételekkel. – Amikor lejön az ember fürödni, vízilabdázni, pancsolni, akkor teljesen jó a korsóban egy sör, viszont ha eljön
a vendég valakivel és szeretne meginni egy finom kávét, akkor megkaphatja csészében, felszolgálva.A titok

A jó kávé titka pedig az, térünk rá – miközben megkapjuk a lefőzött, rétegesen felszolgált fi nomságot –, hogy bizony előtte évtizedeken át le kell
főzni pár ezer adagot, hogy az embernek már ösztönből menjen. Így tett Manczal Attila is, aki szerint az alapanyag a legfontosabb. Nápolyi családi vállalkozástól hozatja ugyanis a kávét,
akikkel igen jó kapcsolatot ápol.

– Mi tejhabbal szolgáljuk fel a feketét, tejszínhab maximum a jegeskávéra megy. Csak tökéletesre főzött kávét adunk, ha nem az, akkor újat készítünk – meséli Attila.
Aki a kezével érzi, milyen a megfelelő hőmérséklet, mert, mondhatni, az ujjaiban van a jó kávé titka.

– Ha hozzáérek a csésze aljához, és máris el kell vennem, na akkor jó a hőfok – árulja el.

S közben, ahogy nézzük a tó folyton változó kékségét, kiderül még ez az. Például, hogy nem gőzöl egyszerre túl sok tejet, mert a gőztől vizesedik a kávé. És hogy csak zsíros tejet használnak, mert attól lesz finom, tartalmas az alkotás. Sok apró titok, amit évtizedek alatt gyűjtött, s a Velencei tóra érkező vendégek örömére meg is mutat.
Nyáron is, télen is.