Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Bemutatták a Hazáért Körút tematikus élménytúrát

Hazáért Körút címmel indít rendhagyó pedagógia programot a Velencei-tó térségének négy különleges helyszíne: a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház, a gárdonyi Gárdonyi Emlékház, a pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely és a kápolnásnyéki Halász-kastély tematikus élménytúrára hívja az 5-8. osztályos korosztályt. A járványhelyzetre tekintettel a pedagógiai programot bemutató és megvitató konferenciára online térben került sor.

A Hazáért Körút célja, hogy a biciklizéssel egybekötött tematikus élménytúra keretein belül a diákok megismerhessék Vörösmarty Mihály a Szózat költőjének, és Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írójának szülőhelyét, felidézzék a pákozd-pátka-sukorói csata eseményeit Pákozdon, és megismerjék, hogyan kötődött Schweidel József aradi vértanú a kápolnásnyéki Halász-kastély történetéhez. Magyarország történelmének kiemelkedő időszaka a nemzeti ébredés, a reformkor évtizedei, amelynek megfogalmazott értékeit közvetíteni leghitelesebben az üzeneteket megfogalmazó költő és író szülőhelyén – mintegy a gondolatok szülőhelyén – lehet. A Velencei-tó térsége, hazánk csodálatos fekvésű tájegysége szinte kínálja magát, hogy a napjainkban is fontos értékeket a ma gyermekei is felfedezzék.

A konferenciát köszöntőjével L. Simon László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki kiemelte: a Hazáért Körút program korszerű eszközökkel, modern metodikai megoldásokkal teszi élményszerűvé az iskolán kívüli tanulás lehetőségét, egyúttal hatékony módszertant nyújt a hazafias nevelésre. Dr. Görög István a Katonai Emlékpark ügyvezetője részletesen bemutatta a programot, és hangsúlyozta, hosszú évek előkészítő munkája kapott most új lendületet, amelynek megvalósításában a Honvédelmi Minisztérium nyújt hathatós támogatást. A metodikai anyagot és az ahhoz kapcsolódó foglalkoztató füzetet a szerző, Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke mutatta be. Elmondta, a Nyilasi Antónia csodálatos akvarelljeivel illusztrált foglalkoztató füzetet végig böngészve és kitöltve, mindenki szórakoztató módon mélyítheti el tudását Vörösmartyról, Gárdonyiról, a pákozdi győztes csatáról vagy az aradi hősökről, és reményeik szerint mindezek hatására büszkén érzi majd: magyarnak lenni jó.

A konferencia utolsó felszólalója Ocsenás Katalin a Gárdonyi Kulturális Központ igazgatója volt, aki kiemelte, hogy a program előkészítése és megvalósítása is szép példája a térségi összefogásnak, amely fontos eszköz a Velencei-tó régiójának fejlesztésében és népszerűsítésében.

A Hazáért Körút programban a foglalkoztatásvezetők képzését követően a tervek szerint szeptemberben vehetnek először részt az iskolai osztályok.

Forrás: Hazáért Körút