Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tisztelet a költőnek

A Vörösmarty cuvée és alkotója – az idén kóstolható évjáratokról is lerántja a leplet

Vörösmarty Mihály szellemisége átjárja a Velencei-tó térségét, hiszen gyermekéveit és élete utolsó időszakát is ezen a környéken töltötte. A Vörösmarty cuvée is a Szózat költőjének tiszteletére készült, őrizve emlékét. Ez a nemes, emblematikus ital megtalálható a műemléki védettséget élvező Vörösmarty pincében is, megkoronázva a térség borkínálatát. Alkotója Dobos Ferenc borász, a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke. 

– Mindig az adott év legjobb minőségét igyekszünk palackba zárni – fogalmaz a borász, aki örömmel tapasztalja, hogy szerencsére mostanában úgy hozta az élet, hogy minden fajtából nagyon jó minőség született. – Elsősorban mégis olyan bort célzunk meg, amely nagy testű, „vastag”, különleges alkotás. Mindig hosszabb időre, 1-2 évre tervezzük a borainkat, ezért gondolni kell arra, hogy ha két év múlva nyitja ki a vásárló, akkor az még mindig jó minőségű legyen.
A 2020-as évben kerül a fogyasztó elé az ötödik Vörösmarty cuvée. A legutóbbi egy zenit-zengő cuvée, amely ugyan kevésbé ismert párosítás, de a borász társadalom kiváló minőségként tartja számon. Különösen a hetvenes években kezdték el termeszteni Magyarországon, így a Velencei-tó környékén is. Hungarikumnak is mondható, hiszen a világon máshol nem nagyon fedezhető fel. Mindkettő jó cukorgyűjtő fajta, így ha jó az évjárat, akkor remek, tüzes, kiváló beltartalmi értékű borok készülnek belőlük. – A 2018-as évjárat során remek, viszonylag késői szüreteléssel, 20-21 mustfokkal szüreteltük – ebből készült a mostani sorozat. Elsősorban reduktív technológiával dolgozunk, de annyiban különbözik a hagyományos eljárástól, hogy hagyjuk finom seprőn érlelni, ezzel is növelve a beltartalmi értékét. Kiérlelt zamatanyagok, szép illatanyagok jellemzik. Nagyon szép, virágos jegyekkel rendelkezik – mesél róla a borász. Az izgalmas végeredményhez pedig hozzájárul a viszonylag magas, 13,5 fokos alkoholtartalom, amely remekül harmonizál a vastag beltartalmi értékekkel.

A Vörösmarty cuvée „megjelenése” sem szokványos – rajnai palackba töltik, amely hosszúkás, kecses, elegáns és karcsú. Ezzel is jelezve, hogy különleges italra számíthatunk. A címkén pedig Vörösmarty Szózatának első sorai olvashatóak. Tartalmas ételek, sültek mellé kiválóan passzol – érdemes megkóstolni sertés, gazdagon készített szárnyas kíséretében, de egy könnyed stílusú kacsasült, kacsmellfilé kitűnő kisérője is lehet.

 Az alkotó
Dobos Ferenc negyven éve a Hungarovinnél kezdte a szakmát Budafokon, amely az akkori idők egyik legmodernebb cége volt, szemléletben, technológiában egyaránt. Pincevezetőként távozott, majd több borászatnál is megfordult. Tanított a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, s most már tíz éve az L. Simon Borászat főborásza. Az Etyek-budai borvidék Velencei-tavi hegyközségének elnökeként pedig rálát a teljes térség fejlődésére, irányaira és eredményeire. Két éve már a környéken él – Pázmándról jár az agárdi pincészetbe.

 
A 2019-es évjáratról
– Remek évjárat lett a 2019-es, jobb, mint az előző. A legnagyobb értékük a szerves savak. A környéken az extra meleg mellett mindig kaptunk csapadékot, és az éjszakák hűvösebbek voltak. Idén szerencsére a szőlő sem emésztette fel a savakat, szépen megmaradtak. Ezért roppant harmonikus, értékes borok születtek.

 Az irsai szokásosan hozta magát, könnyed stílusával, remek illatával, savaival népszerű lesz. Nálunk ez egy klasszikus reduktív bor, elegáns illattal, savgerinccel, közepes alkoholtartalommal a borok terén kevésbé járatosak számára is kedvenc. Ezt követte a cserszegi fűszeres, amely szintén remek sav-illat arányokkal rendelkezik. A szürke¬barát és a chardonnay is jól teljesít, ez utóbbi cuvée alapanyag lett, de a rajnai rizling és a zöld veltelini sem maradt el tőlük – sorolta a szakember, s összegezve elmondta: ritka, hogy így alakul, de a különböző érésű fajták mind kiválóak lettek. – A kékszőlő nagy részét pedig rozéként dolgozzuk fel, a piaci igények ugyanis ebbe az irányba visznek. Szép cabernet sauvignonunk lett, jövőre, másfél éves hordós érlelés után kerülhet asztalra. Persze a végső szó a fogyasztóké: majd ők megmondják, tetszett-e nekik. Akik ide jönnek a tó köré bort kóstolni, mindig megdöbbennek, milyen jó nedűk vannak itt. De aki egyszer megtette, örökre megjegyzi…

STR