Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Erősödő érzelmi kötődések - Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere: „Most kezdődik minden el…”

Úgy ismeri a környéket, mint aki ezer éve itt él. Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere azonban csupán öt éve választotta otthonául a térséget, azon belül is Martonvásárt. A Brunszvik Terézhez írt könyve ide köti, de irodalmi estjei, lemezbemutató koncertjei gyakran elszólítják otthonról. A térséghez kötődő kulturális és természeti vonzalmáról mesélt a Velencei-tó magazinnak.

- Hogy került Martonvásárra és miért pont ide költözött?
- Szerencse és kegyelem keveredett össze ebben a döntésben. Egy percig sem bántuk meg az elmúlt öt évben. Szerelmes vagyok a városba, a patakpartba, a kastélyparkba, a kertünkbe, a virágokba, amiket magam ültettem. Napestig sorolhatnám.


Zenekara, az Anima Sound System most kezdte következő harminc évét - Fotók: Prieger Zsolt gyűjteményéből, S. Töttő Rita

- Mit ad önnek a Velencei-tó térsége? Kulturális tekintetben mi érintette meg leginkább?
- A Velencei-tó is az én világom, órákig tudom nézni a vízét, de idejárunk a gyerekekkel is nyáron. A keresztlányaim imádják a partot és a hattyúkat is. A Beethoven-mánia megvolt Martonvásár nélkül, de most a személyes érintettségtől, az intim kapcsolattól felerősödött az is. Olyan ez, mint hogy Vajda János művei iránti elfogultságom erősíti Válhoz való kapcsolatomat, vagy Vörösmarty-rajongó voltam Kápolnásnyék közelsége nélkül is, de elképzelhető, hogy most milyen erős lett ez az érzelem!

- Mivel készül az Anima az idei évben?
- Nemrégiben jelent meg az új lemezünk, a DERKOVITS, amely a hősökről szól, személyes és kollektív hőseinkről. Róluk írtam az új dalokat: Simon Weilről, Archipenkoról, afrikai gospelekről, vagy éppen Derkovitsról, a festőről, akin gyermekkoromban, Szombathelyen felnőttem. Meg persze a gyerekkor apropóján az újrakezdésről. Ahogy az egyik új dalunk mondja: „Most kezdődik minden el”, és én ezt komolyan is gondoltam. Szívesen jönnénk játszani a Velencei-tó partjára. De már dolgozom az új albumon, a Jerusalem, My Love címűn, amely szintén koncertlemez lesz, a zsidó-keresztény hagyományt járja körül a kísérletezés és a tánczene segítségével, sok-sok helyben, Jeruzsálemben készített felvétellel.


Anima Sound System koncert - épp Zsolt szeretett városában, Martonvásáron

- Milyen irodalmi, művészeti előadásokkal ajándékozza meg 2024-ben a közönséget?
- Az eddig elkészült 14 estemet – melyek Hamvastól Szerb Antalon át Pilinszkyig, a zsoltárokig – viszem mindenfelé, de lesz egy újabb is, amelyet Borbély László zongoraművész barátommal közösen prezentálunk év vége felé. Orosz irodalom és orosz klasszikus zene, és persze sok koncertet adunk az Anima Sound Systemmel, mely most kezdte el második 30 évét.

- Vannak-e kedvenc kikapcsolódási helyei, pontjai, eseményei a lakókörnyezete körül?
- Rengeteg! Sok személyes is, ami nem sokat mond a turista-menetben lévőknek: a patakpart a Martonvásár lakópark mögött, a kiserdő, séta Tordasra. De nagy kaland a váli pizzéria meglátogatása is, hiszen Vál egyébként is az én kis Toszkánám, csodás hely, nagy élmény, akárcsak átsétálni Tordasról Gyúróra, vagy éppen a másik irányba, Kajászóra.


Lányával a patakparton

- Feleségével, kutyájával szoktak-e kirándulni a Velencei-tónál?
- Luna habzsolja a vizet, már az első tavaszi napsugarakra kipörgünk a tópartra. Felmegyünk a kilátóhoz, megnézzük Vörösmarty keresztelőtemplomát Nadapon, átugrunk Pázmándra, de ami a szívünk csücske, az a dinnyési madártanösvény, mely ősszel-tavasszal-nyáron, de akár ha nincs ítéletidő, télen is fantasztikus.

- Melyek a térséghez kapcsolódó kedvenc irodalmi, művészeti alkotói és miért pont ők?
- Egyes számú alkotóm és emberem persze Brunszvik Teréz, akiről egy teljes könyvet írtam, pontosabban a hozzá írt fiktív leveleimből válogattam, ráadásul rengeteg képemet, fotómat is a levelekhez „ragasztottam”. Ezek a képek a térségben készültek, egymás mellett figyelnek a Velencei-tó hattyúi és a kastélypark fái, Vajda János háza vagy Vörösmarty hagyománya és egy-egy, a szöveg apropóján odaválasztott képem, amelyeket Párizsban, Jeruzsálemben vagy Rómában készítettem. Érdeklődve figyelem a helyi kulturális akciókat is, a gárdonyi, nyéki történéseket, a Kultfészek sokszínű rendezvényeit, remélem, hogy rengeteg zenés-irodalmi előadásom közül párat bemutathatok itt is a közeljövőben. Szerb Antal, Pilinszky, női szentek írásai, bibliai zsoltárok vagy akár a pesti kabaré poénjai mind remek táptalajra találnának e gyönyörű lankákon.