Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kertjeink patikusa - Lencsés Rita gyógynövényszakértő a térség gazdag fitoterápiás lehetőségeiről és új kötetéről mesélt

A Velencei-hegység gyógynövény világának szakavatott ismerője Lencsés Rita, aki hetedik éve járja a környéket a természet kincseit kutatva. Küldetésének érzi, hogy fitoterápiás tapasztalatait és tudását átadja azoknak, akiket érdekel a gyógynövények világa, szeretnék azokat maguk felismerni, begyűjteni és felhasználni. Sőt mi több: legújabb, 2022 nyarára megjelent Kertünk patikája című kötetében azt is elárulja, mely gyógyhatású növényeket miként termeszthet otthonában a kísérletező kedvű természetbarát.


Lencsés Rita saját készítésű finomságai gyógynövényekből készülnek. – Fotók: S. Töttő Rita

A velencei Bence-hegy Lencsés Rita otthona, ahonnan minden hétvégén túravezetésre indul, s ahová családjával minden nap hazatérhet.
– Családunk hétvégi háza volt ez a kis telek, ahová végül 2011-ben költöztem. Végre olyan helyre bukkantam itt, ahol csend és nyugalom van. A természet gyakorlatilag bekopogtat a kert végében, ahol az erdő kezdődik – meséli Lencsés Rita, aki 2015-ben végezte a fitoterápia szakot, s azóta tartja a sokak által ismert Herbarius túrákat is.
– Mindig szerettem a természetet, gyermekkoromban is sokat kirándultunk, s mivel gyógyszerész családból származom, így ismertük a növények felhasználását, gyógyhatásait. Végül pedig összekötöttem e két fontos momentumot az életemben: a természetjárást és a gyógynövények szeretetét. Küldetésemnek éreztem, hogy az embereket megismertessem azzal, ami a környezetünkben fellelhető, és hogy azokat hogyan tudjuk biztonságosan alkalmazni. Számos olyan gyógynövény él ugyanis a közvetlen közelünkben, a Velencei-hegységben, illetve Fejér megyében, amely akár betegségek gyógyítására, akár megelőzésre is alkalmazható. Saját tapasztalatomat épp úgy szerettem volna megosztani a közönséggel, ahogy a tudásomat is.


Echinácea: nem csak szép, de rendkívül hatékony, kertben is termeszthető növény

Színes gyógynövénypaletta
A Velencei-tó térsége pedig kifejezetten gazdag ebből a szempontból – mondja a szakember, aki boldogan mesél a térség jellegzetes gyógynövényeiről: – Tavasszal gyűjtöm a Velencei-hegység területén a zamatos turbolyát, salátaboglárkát, ibolyát, tyúkhúrt, gyermekláncfűvet, csalánt, galagonya virágot. Utána, nyár közeledtével jön az akác, bodza – sorolja Rita. – Most tettem el lándzsás útifű és kakukkfű szirupot, de terveim szerint szedünk ezen a nyáron cickafarkot, apróbojtorjánt, zsályát, orbáncfűvet, ürömféléket, majd pedig, amikor jönnek a termések, szedjük a szedret, kökényt, galagonyát, csipkebogyót és somot. Ezeknek a vadon élő gyógynövényeknek gazdag leírása jelent meg Lencsés Rita első kötetében, amely főképp a Herbarius túrák tapasztalataiból épült fel.
- A Fejér megyében megtalálható vadon termő gyógynövényeket mutattam be benne, s főképp azoknak szólt, akik meg akarják ismerni ezeket a növényeket, szeretnek túrázni és gyógynövényeket használni. Találhatóak benne QR kódos videók is.

Istenfa: amiből Rita teát készít

Kertünk patikája: a legújabb kötet
Nem sokkal később azonban újabb kötet megírásába kezdett, ugyanis kiderült: nem csak a természetben megtalálható gyógyfüvek érdeklik az embereket, hanem azok is, amelyeket a kertjükben termeszthetnek. Lencsés Rita ezért úgy döntött, első könyve folytatásaként, saját szerkesztésben, magánkiadásban elkészíti második kötetét.
– Azokat a gyógynövényeket mutatom be benne, amelyeket kertjeinkben is termeszthetünk. Így például bemutatom többek közt a levendula, kamilla, körömvirág, orvosi zsálya, kerti kakukkfű termesztési lehetőségeit, hatásait és alkalmazási módjait, a fűszernövények közül pedig például a majoránna vagy a petrezselyem gyógyhatásait, ugyanis ezek nem csak fűszerként alkalmazhatók, de jótékony gyógyhatással is rendelkeznek.

Több mint félszáz, a kertek biztonságában is termeszthető növény került a kötetbe: „elsősorban azoknak az egészségtudatos embereknek szeretnék segítséget nyújtani, akik egészségük megőrzése, illetve öngyógyítás céljából szeretnének ilyen növényeket termeszteni (kiskertben, balkonládában, vagy konyhában cserepekben), és azokat biztonságosan akarják felhasználni.
A termesztés előnye a vadon előforduló egyedek begyűjtésével szemben, hogy ez biztonságos (nincs összetévesztési lehetőség), és egy kiszámítható hatóanyaggal rendelkező drogot kapunk. A felsorolt növények között lesznek olyanok, melyeket eddig csak zöldségként ismertünk, de gyógyhatásuk révén a Fitoterápia is alkalmazza őket” – fogalmaz előszavában az író, s elárulja olvasóinak azt is: „A könyvben minden növényről részletes alaktani leírást adok, és termesztésükhöz tanácsokkal szolgálok. Ismertetem, hogy gyógyászati céllal melyik részüket használhatjuk fel, milyen hatóanyagokat tartalmaznak, és milyen betegségekre alkalmazhatjuk őket. Gyakorlati útmutatásokat adok a begyűjtés módjáról, milyen évszakban, milyen napszakban, milyen időjárási viszonyok között, az egész növényt, vagy csak egy részét érdemes leszedni. Az olvasó tájékoztatást kap arról is, hogy milyen formában dolgozhatja fel őket…”

Kreatív és jelentős kutatómunka eredménye
A kötet illusztrálása pedig épp olyan kreatív és jelentős kutatómunka eredménye, mint a gyógynövény bemutatása. S. Töttő Rita állt a fényképezőgép mögött, akivel fél éves közös munka eredménye jelent meg a kötetben. Erről az illusztrációk készítője így emlékezik meg az utószóban: „Lencsés Rita lenyűgöző világában végre igazán szabadjára engedhettem a kreativitásomat! Sokat tanultam mellette, keményen megdolgoztunk minden egyes kattintásért. Együtt vártuk a levelek kiteljesedését, a bimbók szárba szökkenését, a termések beérését, s akár egyetlen szem bogyóért elmentünk Fejér megye legeldugottabb, nevenincs szegleteibe. Gazdag faunájú kertekbe nyertünk bebocsátást, megismerkedtünk számosjószívű természetbaráttal és mindenhol arra törekedtünk, hogy a növényt a legjobb formájában mutathassuk meg az olvasónak, nézőnek. Minden egyes faj külön projekt volt, egyedi profilozással…