Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Nagyterem a településtől, kötet a feleségtől - Ütő Endrére emlékeztek

Operaénekes, operaigazgató és szobrászművész – Ütő Endre életét és pályáját ma már felesége, Ütő-Dávid Lenke őrzi. Az évtizedeken át Lovasberényben élő házaspár életét azonban ma már nem csak a helyi Lenke galéria mutatja be, hanem a feleség által kiadott kötet is: a Csillagkottából zengő bársony bariton, melyet 2022-ben mutatott be az írója. Itt és ekkor avatták fel a férjéről elnevezett könyvtárszobát is a Róna József Művelődési Házban.

Ütő-Dávid Lenke évtizedeken át volt tagja férjével együtt a lovasberényi közéletnek. Férje 2017-es halála után azonban magára maradt az emlékekkel és a galériával is, ahol máig őrzi párja páratlan karrierjének lenyomatát. Hogy méltóképpen emlékezhessen meg Ütő Endre Liszt Ferenc-díjas, érdemes művészről, aki ötven évig volt az Operaház tagja, majd öt és fél évig igazgatója is, kötetbe foglalta életét. Éveken át tervezgette a Csillagkottából zengő bársony bariton című kötet megjelentetését, melyre végül 2022-ben kerülhetett sor. Ünnepi alkalommá vált a bemutató, ugyanis a lovasberényi Róna József Művelődési Házban ekkor leplezték le az Ütő Endre nagytermet is. Südi Mihály polgármester méltatta Ütő Endrét: „Háromszéki székely család sarjaként Budapesten született és élt, pályafutása során neve országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt ismertté és elismertté vált, mégis nyugdíjba vonulása után Lovasberényben rendezte be otthonát. Mindannyian tudjuk, egy települést nem a kövek s nem az azok mögött álló évek száma, hanem a benne élők személyisége tehet csak naggyá. Ütő Endre modern reneszánsz emberként a művészet egyetemességére törekedett, kiemelkedő szellemi hagyatékot hagyva hátra. Szakmai életútja nagy és példaértékű. Lovasberény méltán büszke a faluban végzett tevékenységére, művészi tehetségéhez nagyfokú szervezőkészség és emberbaráti szeretet társult, hiszen a Kastély és parasztház programsorozat keretében több operát is színre állított a Cziráky-kastély udvarán. A jelmezek és díszletek tervezésében felesége is részt vett.”


Ütő-Dávid Lenke korábbi és legújabb, férjéről készült kötetével Lovasberényben. – Fotó: S.Töttő Rita

Az impozáns kötet mellett egy korábban megjelent kötetet is bemutatott a szerző: „A bihari fata életei - Élesdtől Lovasberényig” azonban már Lenke életéről szól. A kötetről korábban így nyilatkozott a megyei lapnak: „A fáta románul leányt, nagylányt jelent. Amikor átkerültem 1977-ben Biharból, akkor nagyon sokan így neveztek engem: a román lány. Ezért írtam így…”