Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Elhivatottsággal az erdőkért, vadakért

Schmidt József tíz éve vezeti a Gurgyal-völgye Vadásztársaságot. Velencén él családjával, s idén megkapta a Nimród vadászérmet a Fejér megyei vadásznapon, Alapon. Mint mondja, a folyamatos fejlesztésben és tanulásban hisz. A Velencei-tó térségének meghatározó személyisége – nem csak az erdőben.

„Nagyapámtól örököltem a természet szeretetét”

- Nyíregyházán születtem, ahol nagyapám vadászat, természet iránti szeretetét örököltem. Gazdálkodó, lovakkal foglalkozó családban éltem, s ez természetszerűen állt összefüggésben az állat- és természetszeretettel. Nagyon régóta járom az erdőt, vadászom itthon, külföldön egyaránt – meséli Schmidt József, friss Nimród Vadászérmes, 49 éves édesapa, aki két kicsi ikret és egy 5 éves, vadásznak készülő úriembert nevel feleségével, Anitával. A díjazott 2001 óta velencei lakos, jól ismeri a környék erdeit, hiszen a Velencei-tó déli részén, tehát az Agárdon, Gárdonyban, Velencén, Kápolnásnyéken és Pettenden tevékenykedő Gurgyal-völgye Vadásztársaság elnöke.

„Sikerült megfordítani a tendenciát”

– Amikor átvettem a vadásztársaságot, meglehetősen üres volt az eklézsia. Szakmai irányításra is nagy szükség volt, amellyel, azt gondolom, az elmúlt tíz évben sikerült megfordítani a tendenciát – mondja, s hozzáteszi: közös munka volt ez az Intéző Bizottság tagjaival, azaz Hegyi Józseffel, Heiter Dániellel és Hauser Lászlóval, akikkel közösen, társadalmi munkában végzik a mindennapos feladatokat. Tevékenységük révén a közös munka és szakmai irányítás révén ma már szinte vezető szerepet töltenek be az apróvad vadászat területén.
Azonban nem a vadásztársaság vezetése az egyetlen feladata – bár lehet, ez e szíve csücske. Épületüzemeltetéssel foglalkozik, a Future- FM Zrt vezérigazgató-helyettese 16 éve, mellette a Létesítménygazdálkodási Szövetség elnöke, s nem mellesleg, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének legfiatalabb elnökségi tagja.
- Imádom, szeretem csinálni, ez az elhivatottság hozza meg a sikert. Feleségemnek nagyon sokat köszönhetek. Ő az én háttérországom, gyerekeinkkel együtt, ő teszi lehetővé, hogy ennyi mindennel tudok foglalkozni nap mint nap. Jó kollégákkal, barátokkal dolgozom együtt a cégben, a szervezetekben és a vadásztársaságban egyaránt. Nagyságrendileg kétezer fácánt nevelünk éves szinten, jó adottsággal rendelkező területen tartjuk a vadászatokat. Szinte angol vadászati stílusban tudunk vadászni, ezért visszatérő vendégeink vannak. S azzal, hogy az őzekkel megfelelően gazdálkodunk, vagyis télen takarmányozzuk őket, etetőket, itatókat létesítünk számukra, s emellett megfelelő selejtezést hajtunk végre, így megfigyelés után sikeres vadászatokat folytatunk.

Eredmények

Ennek eredménye, hogy már 2018-ban elértük őzbakokból a teljes érempalettát – arany, ezüst és bronzérmes trófeákat hoztunk terítékre. 2019-ben ezt megismételtük, s a legnagyobb bakunk, ami idén esett, 575 grammos aranyérmes lett. Folyamatosan fejlesztjük a területet, pályázatokon indulunk s nagyságrendileg 6750 hektáron tevékenykedünk. Etetőket, itatókat egyaránt építünk rajta, tehát gondoskodunk a vadakról. S mivel a gyérítés is fontos tevékenyégi körünk, ezért pályázaton nyert csapdaparkot üzemeltetünk. Folyamatosan vadföldeket létesítünk a vadaknak, amiket meghagyunk - nem szántanak, nem aratnak le ezeken a területeken télre, így megfelelő búvó- és etetőhelyeket tudunk biztosítani számukra. Gyerekkorom óta tudom azt, amit nagyapám mondott: amit megtanulsz, azt már nem vehetik el tőled. Én ebben hiszek, a gyermekeimet is e szellemben nevelem.
A fejlődés tehát Schmidt Józsefnek lételeme. Neki is köszönhető, hogy a térség vadászati lehetőségei egyre ismertebbek országos és nemzetközi szinten is.