Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Egyre szorosabb kapcsolat

Bory Jenő: hozzátartozik a Fejér megyeiek identitásához

Székesfehérváron született, élt és alkotott Bory Jenő - magyar építészmérnök, szobrász-és festőművész, illetve egyetemi tanár. Leghíresebb alkotása a magyar „Tadzs Mahal”-ként emlegetett Bory-vár, mely a Velencei-tótól mindössze húsz percnyire található Székesfehérváron, Szent István városában. Régóta közös szándék, hogy egyre szorosabbá váljon Székesfehérvár és a Velencei-tó kapcsolata. Ezt erősíti a kápolnásnyéki Halász-kastély különleges kőkerítésén létrehozott Fejér megyei Közéleti Panteon is. 

Két éve bővül a Fejér megyei Közéleti Panteon

 A Velencei-tóra érkező vendégek a kápolnásnyéki kastélynál megnézhetik azt a falat, ahol a környék jelentős személyiségei kaptak helyet. Ilyen például a remek író, költő, kiváló jogtudós és Fejér megye főjegyzője, Fekete János. De rajta kívül megtekinthető Prohászka Ottokár domborműve is. Székesfehérvár híres püspöke az egyházi életben, íróként és gondolkodóként is maradandót alkotott. Az első világháború befejezésének 100. évfordulóján Sípos Gyuláról - Székesfehérvár első világháborús háziezred parancsnokáról, hős katonájáról állítottak emléket, és végül Pintér Balázs szobrászművésznek köszönhetően 2019 novemberében a Közéleti Panteon negyedik domborművének avató ünnepségén, a 140 éve született Bory Jenő-ről emlékeztek meg.

„Célunk, hogy itt egyfajta közéleti zarándok helyet alakítsunk ki a Halász kastély kerítésénél. Ne csak a nemzet azon nagyjaira emlékezzünk, akik országos, vagy nemzetközi hírűek voltak, hanem azokra is, akik a helyi identitás szempontjából meghatározó jelentőségűek. Az a kötelességünk, hogy a kápolnásnyékiek, a Velencei- tó környékiek, a székesfehérváriak és a Fejér megyeieknek a közösségi identitását szolgáljuk és erősítsük.”- mondta a 2019 őszén tartott avatóünnepségen beszédében L.Simon László országgyűlési képviselő.

A rendezvényen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kihangsúlyozta a művész fantasztikusan nagy örökségét. ”Nehéz úgy a várost járni, hogy ne találkozzunk valamivel, ami Bory Jenő munkásságához ne kötődne. A Bory-vár a térség egyik legnagyobb turisztikai központja és közösségi tereink tekintetében is kiemelkedő helyszín” - mondta a polgármester Kápolnásnyéken.



Bory Jenő, egy nemzet büszkesége

Műalkotásai az egész ország területén megtalálhatóak, de a leghíresebb alkotása a ma is szabadon látogatható vár. Bory Jenő és felesége két kezük munkájaként saját terveik alapján negyven éven át építették a Bory-várat a hitvesi szeretet, és művészi álmaik megtestesítéseként Székesfehérváron. Ez a Fejér megyei turizmus egyik meghatározó pontja. Bory Jenő nem csak kiváló szobrászművész és a Bory-vár létrehozója, hanem az első világháború hőse is. A szarajevói merénylet helyszínén ő volt az, aki 1916-ban készített egy nagyszabású emlékművet, amelyet a bevonuló szerb katonák a háború végén az első szimbolikus lépésükkel levertek.

A 20. század meghatározó művészeti alakja, aki több hazai és külföldi elismerést is kapott, és összesen 185 szobor művét állították ki leginkább a fővárosban és Székesfehérváron.


Ideális program kicsiknek és nagyoknak

A Velencei-tavi kulturális turizmus egyik fontos eleme az évente egy-két domborművel bővülő Közéleti Panteon. A Halász-kastély kulturális programjainak és kiállításainak megtekintése mellé nagyszerűen illik a 21. század remek művészei által Fejér megye nagyjairól alkotott domborművek megtekintése is. 

Közös értékünk a ránk hagyott örökség, amelyre büszkének kell lennünk és „Mi büszkék vagyunk arra, hogy Fejér megyeiek vagyunk” – emelte ki L.Simon László.