Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Új felvonás

Szabadtéri színpad nyílik a Velencei-tónál 

A színházi  élet gazdag, Fejér megyei palettáján kifejezetten „befogadó”  irányvonalat képvisel majd a Velencei-tó közvetlen közelében, Kápolnásnyéken épülő Csajághy Laura Színpad. Nagy sikernek ígérkezik a nyitóelőadás, amelyről Kelemen István színművész, az új színház igazgatója mesél. 

Az újjászülető kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház és a parkjában épülő Csajághy Laura Színpad újabb igényes színfoltja lesz a Velencei-tavi régió egyre gazdagodó kulturális kínálatának. A Vörösmarty Mihály feleségéről, Csajághy Lauráról elnevezett színjátszó hely vezetője Kelemen István színművész. Vele beszélgettünk a színpad születésével kapcsolatos érzéseiről és az első színdarabról.
– Számtalan nyári produkcióban vettem részt az elmúlt több mint 30 évnyi színészi karrierem alatt. Mindig izgalmasabb és érdekesebb volt, ha nyáron, nem épített, hanem természeti környezetben, szabadtéri színpadon játszottunk. Ilyen lesz a Csajághy Laura Színpad is, hiszen a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház mögött épül, egy dimbes-dombos, ligetes területen – meséli a színpad vezetője.
– Egy újonnan épülő színház létrejöttét követni mindig érdekes élmény színészként is, hát még színházalapítóként. Én eddig egy teátrum újjáépítését figyelhettem végig, a Madách-ét. Akkor is izgalmas volt bejárni a színházba, és látni, ahogyan újjáépül az intézmény. Egy új színpad létrehozása éppen ilyen óriási kihívás és csodálatos, új felfedezés. Szeptember óta készül a színpad, így az alapoktól láthatom a folyamatot – meséli az igazgató, akinek lelkében éppen így öltött formát, körvonalazódott a Velencei-tó környéki színházi jövő képe. – A természet kínálta a lehetőséget, hogy a színpad a domboldal tövében, csodálatosan romantikus környezetben épülhetett meg. Nagyon arányos, technikailag jól felszerelt színpaddal gazdagodik a tókörnyék, XXI. századi fény és hangtechnikával.

Az első színdarab, amelyet a Csajághy Laura Színpadon mutatnak be idén nyáron, Vörösmarty Mihály 1803-ban írt drámai darabja, a Csongor és Tünde lesz. – Ez Vörösmarty legnagyszerűbb színpadi munkája. Ha megpróbálnám röviden összefoglalni, akkor Csongor útkereséséről, boldogságkereséséről szól. Ha valaki az útkeresést és a boldogság keresését ismerte, akkor az Vörösmarty volt – fogalmaz Kelemen István – Vörösmarty Mihály 43 évesen ismerte meg jövendőbeli feleségét, az akkor 17 éves Csajághy Laurát, akivel két évvel később házasodtak össze. – Tulajdonképpen a darab üzenete is az, hogy soha nem szabad feladni. „Aki keresi, megtalálja a másikat, még ha befújták is ösvényeit a Nagy Romlás porkahavai.” – írja Sütő András az Advent a Hargitán című művében. A „Nagy Romlás” alatt Sütő András a hegyeket érti, – folytatta az igazgató –, de a romlás alatt a rontást is érthetjük. Akár Mirígy tekintetében, aki megakadályozza vagy legalábbis megpróbálja megakadályozni Csongor boldogságra lelését a műben. 

A színházi élet gazdag Fejér megyei palettáján kifejezetten „befogadó” irányvonalat képvisel majd a Velencei-tó közelében létrejövő színpad – derül ki: – Alapjában véve befogadó színpad leszünk, és nagyon fontos, hogy telt házzal játsszunk, hiszen minden színház sikerének legfontosabb fokmérője, hogy hányan látogatják. Szeretnénk, ha a nyári esteken nem csak prózai, hanem zenés előadások is lennének: musical, operett és az opera is szerepel majd kínálatunkban. Tervezzük , hogy esetenként táncbemutatókat is tartunk majd a Csajághy Laura-színpadon. Mindenképpen értékes, tartalmas előadásokat szeretnénk, hiszen én magam is azt tartom a legfontosabbnak, hogy a nézőt megérintse a színházi élmény, gazdagodjon általa. Az a cél, hogy a néző tovább gondolja a darabot, eltöprengjen azon, amit látott és érzett az előadás során.

Nagy sikernek ígérkezik a Csajághy Laura Színpad idei nyitó előadása, amelylyel kezdetét veszi a Velencei-tavi régió színházi életének új fejezete.

BN