Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Ahol az írók, költők mindig várnak - 2024-re megújult a 10 éves Fejér vármegyei irodalmi emlékfal

A Fejér vármegyei irodalmi emlékfal kötelező kulturális-turisztikai csemege a Velencei-tónál mindazok számára, akik szeretik a magyar irodalmat. Számukra jó hír: az emlékfal 2024-ben újabb domborművel gazdagodott.


A megújult emlékfal – újrarendezve, patinázva várja a látogatókat Gárdonyban - Fotók: Kőmives András

Éppen tíz éve, 2014-ben avatta fel a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és a gárdonyi önkormányzat a Fejér vármegyei irodalmi emlékfalat, amely a vármegyében valaha élő és alkotó írók, költők portréit mutatja be, kortárs képzőművészek megformálásában. A Gárdonyi Géza szülőházának falán található dombormű-sor 2024-re teljesen megújult, sőt, idén újabb alkotó került a falra. A most 10 éves irodalmi emlékfal domborműveit újra patinázták, születési sorrendben újra helyezték őket, alattuk pedig réztáblán olvashatók az alkotók nevei is.


A költészet napján avatták a Kalász Márton domborművet, melyen köszöntötte a közönséget Rodics Eszter, Tóth István, Kalász Orsolya, L. Simon László, Szentmártoni János és Gyulay Orsolya is

2024-ben a látogatók már találkozhatnak a 2021-ben elhunyt Kalász Márton, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, egyetemi tanár domborművével is a sorban, melyet Baráth Fábián szobrászművész készített. Az íróról L. Simon László, József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója – Kalász Márton barátja – a költészet napján tartott dombormű avatáson elmondta: az alkotó ugyan Baranya megyei születésű, de élt a közelben, és sokszor tartózkodott Székesfehérváron, valamint a Velencei-tónál is. „Szerette, jól ismerte ezt a tájat, ezer értelmiségi barátság kötötte az itteni írókhoz, múzeumi szakemberekhez. Nem kérdéses, hogy a Fejér vármegyei irodalmi emlékfalon az ő domborművének helye van”.



A Fejér vármegyei irodalmi emlékfal kihagyhatatlan helyszín tehát a Velencei-tóhoz látogatók számára: környezetében is számos program várja a vendégeket. A Gárdonyi Géza Emlékház, a Velencei-tavi Galéria, valamint a megújult Rönkvár is több órás kikapcsolódást és kulturális feltöltődést jelent az érkezőknek. Ahová egyébként évről-évre érdemes visszatérni – a következő időszakban például további domborművel gazdagodik majd a Fejér vármegyei irodalmi emlékfal. Ennek helyét észre is veheti a szemfüles látogató: ide kerül majd Weöres Sándor domborműve.