Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Történelmi emlékhely a Velencei-tónál

Velencei-tó térségének egyik leglátogatottabb helyszíne Vörösmarty Mihály egykori lakhelye. Az Emlékházat 2024-ben történelmi emlékhellyé avatták, ezzel is elismerve kulturális-történelmi rangját.


2024-ben történelmi emlékhely lett a Vörösmarty Emlékház. A hozzá tartozó sztélét Móczár Gábor, Harrach Péter, Podhorszki István és L. Simon László leplezte le - Fotók: S. Töttő Rita

Vörösmarty Mihály, a Szózat költője a Velencei-tó mellett, Nyéken, a mai Kápolnásnyéken született. Költőnk születésének helyszínére a család egykori lakóhelye, a Nádasdy grófi család gazdatiszti háza emlékeztet, melyet a Velencei-tavi Terület- és Településfejlesztési Nonprofit Kft. 2020-ra újított fel. Azóta Emlékházként üzemel, s az ország legjelentősebb Vörösmarty emlékhelyeként évről-évre ezreket ismertet meg Vörösmarty szellemiségével.

A https://vorosmartyemlekhaz.hu/ oldalon az épület múltjával is megismerkedhetnek az érdeklődők, itt kiderül az is, hogy „Ebben a házban nevelkedett a magyar romantika kimagasló alakja, ám a kis Vörösmarty nem e falak között látta meg a napvilágot, esztendős is elmúlt, amikor a család ebbe a házba költözött, de gyermekkorának emlékei már ide kötődnek. A nyéki ház 19. század derekán meglévő formáját egy 1847-es köteten szereplő metszetről ismerjük. Ezen egy téglányi alaprajzú, délnyugat felé boltíves tornáccal és igényesen keretezett ablakokkal tekintő kúriát láthatunk, amelyet nád fedett. Ebben az állapotában vette meg a házat és hozzá 118 kataszteri holdnyi földbirtokot 1884 őszén Nádasdy Ferenc gróftól, a nádasdladányi kastély építtetőjétől fele-fele részben Ott Károly pénzügyminiszteri számtanácsos és neje, Dickmayer Vilma. Ott Károlynak nem voltak gyerekei, így került az ingatlan felesége unokahúga, Kresz Gézáné tulajdonába. A család nyaralóként használta ezután az épületet, ahol maga Kresz Géza, az Önkéntes Budapesti Mentők, valamint a Pesti Korcsolyázó Egylet alapítója is gyakori vendég volt. A környék nemesi családjai jöttek itt össze kártyázni, színházi előadásokra – izgalmas kulturális élet folyt tehát a mai Emlékház épületé-ben. Az új tulajdonosok azonban sosem feledkeztek meg arról az örökségről, melyet a falakban, miliőben, emlékekben a kúria magában hordozott. Éppen ezért először Vörösmarty-emlékszobát hoztak létre, majd 1900 december elsején, Vörösmarty Mihály születésének 100. évfordulóján nagy országos ünnepséget rendeztek itt.”


Múzeumi miliő az Emlékházban: Verspárbajra hívják a látogatókat


Digitális elemekkel tűzdelt tárlat szemtanúja lehet a vendég a Vörösmarty Emlékházban

Vörösmarty Mihály gyermekkorának színtere tehát kiemelt történelmi jelentőségű ezt ismerte el a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára Magyarország kormánya azzal, hogy beemelte a történelmi emlékhelyek sorába. Így 2024-ben a kápolnásnyéki helyszín már megtalálható a 21 nemzeti és 64 történelmi emlékhely listáján. A látogatókat erről Zsigmond Attila szobrászművész sztéléje informálja, amelyet Vörösmarty Emlékház bejárata mellett helyeztek el. A Nemzeti Örökség Intézete ezen az emlékoszlopon tájékoztatja magyarul és angolul is az érdeklődőket a ház történetéről. Az Emlékházban pedig gazdag, látványos és néhol játékos múzeumi környezetben ismerkedhetnek meg az érdeklődők Vörösmarty és a Kresz család életével. 2024-ben is a Velencei-tó egyik legszínvonalasabb állandó kiállítása várja itt tehát a kirándulókat.