Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Miskahuszár előre tekint

Egyhelyben áll, mégis nagy lépéseket tett előre a pákozdi Miskahuszár a 2023-as évben. A látványosságot gondozó Honvédő Miskahuszár Alapítvány elérte a közhasznúsági fokozatot, így mostantól gyűjtheti az adó 1 százalékát. Jövőre önkénteseket fogadhat tervezett rendezvényeihez és nem mellesleg: készül a forradalom és szabadságharc 175 éves évfordulójára.

A 2023-as évben egyre nagyobb a pákozdi Miskahuszár szobrának látogatottsága. Ebben nagy szerepet játszik ismertsége mellett a hozzá vezető út kialakítása is. Könnyű megközelíthetősége, nagy parkolója kiváló lehetőséget biztosít a látogatóknak arra, hogy megcsodálják az ország legnagyobb huszárszobrát.

Játékos alkalmazás is mesél róla
Az M7-es autópálya mellol is jól látható alkotásról egy izgalmas, gyerekeknek szóló applikáció is megemlékezik: a Pukkido olyan GPS alapú játékos, ismeretterjesztő alkalmazás, melyet a gyerekek utazás közben használhatnak – időtöltésre, mesehallgatásra és közben észrevétlenül megismerik a környezetüket. Amerre járnak, arrafelé mutatja be az érdekességeket az alkalmazás – melyet pszichológusok fejlesztettek és manók bőrébe bújt szinkronszínészek tárnak a hallgatóság elé. Így aki az M7-es autópályán vagy a párhuzamos utakon jár és a Miskahuszár 1 kilométeres körzeten belülre kerül, megismerheti a szobrot.


Fotó: Komives András

Az Alapítvány előre tekint
A látványosságot gondozó Honvédő Miskahuszár Alapítvány a 2023-as évben nehezen elérhető források ellenére is szilárdan munkálkodott azon, hogy teljesítse feladatát, és készüljön a jövőre. Célja ugyanis egyrészt a nevelés és oktatás, a képességfejlesztés és ismeretterjesztés, másrészt kulturális tevékenység, amit a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolásával és a helyi közművelődési tevékenység támogatásával valósít meg. Az Alapítvány elérte a közhasznúsági fokozatot és gyűjtheti az adó 1 százalékát. Jövőre pedig már önkénteseket is fogadhat programjain.

Célok, remények
A szervezet, mint civil alapítvány, a 2023/24-es évben számos fontos feladatot fogalmazott meg magának. Erről Dr. Görög István, az alapítvány elnöke számolt be a Velencei-tó magazinnak.
– Fő feladatunk a felkészülés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára, melynek eredményeként el kívánjuk érni, hogy 2023. szeptember és 2024. október 6-a közötti időszakra folyamatos megjelenést biztosítson a szabadságharc, azon belül is a huszárság történetének bemutatására, valamint a honvédő huszártörténetek és egyéni hőstettek bemutatására – szögezi le.
A tervek között szerepel továbbá egy képzőművészeti pályázat kiírása is, melynek témája a huszár bemutatása. Az alapítvány továbbra is együttműködik, a Katonai Emlékpark kft.-vel, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségével, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával és a céljait támogató szervezetekkel. Miska tehát előre tekint.