Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Ősi nemesi családokkal ünnepelt a pákozdi Katonai Emlékpark

175 éve zajlott az 1848-as szabadságharc és forradalom. Az eseményről a pákozdi Katonai Emlékpark is megemlékezik 2023-ban. A 2022-es Év Emlékhelye címet elnyert emlékpark az országos szintű Emlékhelyek Napja programsorozat központi helyszínét adta idén. Többek között nyáresti programokkal, megemlékezésekkel várták a látogatókat.


Emlékhelyek Napja: a 2023-as programsorozat megnyitója a KEMPP-ben volt


Emlékhelyek Napja
2023 májusában az Emlékhelyek Napja országos rendezvénysorozatának központi helyszíne ezúttal a pákozdi Katonai Emlékpark volt Az esemény különlegességét a katonai hagyományokból ismert zászló adományozás, zászló áldás, és a tartós partnerséget – egymáshoz való hűséget – szimbolizáló zászlószegelés ceremóniája adta.
„A Nemzeti Örökség Intézete döntése értelmében, emlékmentő munkájának elismeréseként, a Katonai Emlékpark lett 2022-ben az Év Emlékhelye. Így most mi lehetünk az idei központi rendezvény házigazdái. Mint ahogy maga a rendezvény is mára hagyománnyá lett, úgy a megnyitó programjában mi is egy hagyományt, mi mást, egy katonahagyományt elevenítünk majd fel közreműködésükkel” – mutatott rá köszöntőbeszédében Görög Viktória, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője.


A szegbeverés rituáléja sem maradhatott el


Következetes munka
Bán Attila alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese a pákozdi Katonai Emlékpark munkássága kapcsán kiemelte azt a következetes, lelkes, igényes és példaértékű munkát, melynek köszönhetően kiérdemelték 2022-ben az Év Emlékhelye elismerést. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója is kiemelte az itt folyó munkát, amely inspiráló minden hasonló intézmény számára: „Az a példaadó, hazafias gondolkodás, tudatos nemzetépítő munka, amit itt zajlik, mindenki számára, aki történelmi emlékezetőrzéssel foglalkozik, példaértékű lehet” – tette hozzá, s mindenkit arra bátorított, látogasson el az Emlékparkba.

Zászlóadományozási ünnepség
A KEMPP zászlóadományozási ünnepségén Ruff Tamás vezényletével a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar szolgáltatta a zenét, s elhangzott az a katonai induló is, melyet a pákozdi Katonai Emlékpark számára írt a karmester. Oláh József, a KEMPP szakmai igazgatója a következő szavakkal vezette fel az ünnepség fénypontját: „Ha körbenéznek a Katonai Emlékparkban – a nemzeti zászlónkon kívül is – sok szép zászlót látnak, melyek végigvezetnek bennünket nemzetünk hadtörténelmén, vagy éppen kitekintést adnak a nemzetközi szervezetekre. Úgy tűnhet, hogy teljes a kör, de csak néhány perc múlva válik teljessé” – mondta. A Katonai Emlékpark számára zászlót adományozott Baracska települése, melyet Szőlősy Béla Attila polgármester adott át. „A zászló meghatározó szimbólum, fontos jelentést és jelentőséget hordoz. Zászlót kapni, hatalmas megtiszteltetés” – hangsúlyozta Oláh József.


Emlékzászlót kapott Baracskától az Emlékpark


Fejlesztések
„Az Emlékparkban nagyszabású és elismerésre méltó fejlesztéseket hajtottak végre az előző évtizedben és években, így ma már méltó módon lehet megemlékezni a szabadságharcról és nemzetünk számára más, fontos történelmi eseményekről” – fogalmazott a polgármester, kiemelve a kölcsönös támogatást és közös munkát, mely az elmúlt években jellemezte Baracska és a KEMPP kapcsolatát.

Emlékzászló
Az emlékzászló zászlóanyát is kapott, mégpedig Batthyány-Schmidt Margit személyében, aki köszöntőjében elmondta: „A civil szféra egyik küldetésének tekintem, hogy a magyar történelem és a kultúra kiemelkedő alakjai mellett a kiemelt fontosságú helyszínekre is felhívjuk a figyelmet. A Magyar Batthyány Alapítvány civil szervezetként feladatának tekinti a Batthyány család örökségének ápolását – ebbe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése mellett azok átadása, a jelen és a jövő generációja számára. Feladatunk Önökkel együtt, hogy a mai kavargó, értékvesztett világ útvesztői, illúziói ellenére és dacára valódi terepen mutassunk valós eseményeket, történelemformáló személyiségeket, hiszen ezek a helyek túlmutatnak önmagukon. Őrzik az eget, földet rázó események minden rezdülését. Itt küzdő, harcoló szellemisége, ha úgy tetszik, szelleme most is itt van velünk. Nem kell különösen médiumi tehetség ahhoz, hogy őket fel- és megidézzük. Csupán nyitottságra, alázatra, tiszteletadásra, a csendes leborulás ősi erejére van szükségünk. Ezt a célt tartottuk szem előtt, amikor együttműködésünket ebben az évben március 10-én egy megállapodás aláírásával szentesítettük” – mondta a zászlóanya, aki az értékek őrzése érdekében tisztelettel fogadta el a felkérést, majd pedig a Batthyányiak ősi jelmondatát idézte: „Hűséggel és bátorsággal!”


Zászló szentelése
A zászló megáldása, szentelése után Görög Viktória ügyvezető e szavakkal köszönte meg a zászlót: „A zászló sokkal több, mint az azt alkotó anyagok összessége. Megtestesíti az adott közösség legfontosabb érzéseit, értékeit és céljait. Az elmúlt percekben egy zászlót vehettem át, amely immár a Katonai Emlékpark hitvallásának szimbóluma lett. Emlékeztet bennünket a történelmi múltra, az annak emlékét ápoló törekvésre, és az azt támogató széleskörű összefogásra, partnerségre is. Ez a zászló tiszteleg a 175 évvel ezelőtt megvívott győztes csata és az azt követő szabadságharc emléke, a közel másfél évszázadon át tartó sorkatonai szolgálatban részt vett katonák hatalmas tábora, vagy éppen a XX. század nagy világégéseinek hősei előtt. Ez a zászló ide idézi a közelmúlt és napjaink katonáit is, akik békeidőben, de ugyan olyan hittel vállalják a haza fegyveres védelmét, akár határainkon belül vagy éppen azon túli békemissziókban. Zászlónk üzenete szól az elmúlt 25 év emlékhely építő törekvéséről, és annak a jól látható eredményéről, de ezzel együtt szól a jövőnek tett ígéretünkről, az előttünk álló feladatokról is. Megerősít bennünket abban, hogy munkánk fontos és folytatnunk kell azt. Továbbra is hiteles és élményszerű megjelenítéssel közvetítve a haza szeretetét és védelmének fontosságát. A Katonai Emlékpark üzenete minden korosztálynak szól, de kiemelten foglalkoznunk kell a fiatal generációval, melynek érdekében az eddig is gazdag programkínálatunkat tovább bővítjük, tartalmaiban és módszereiben egyaránt. Sok ígéretet hallottunk már úgy megfogalmazva, hogy „tovább visszük a zászlót”. Nekünk most megadatott, hogy vihetjük saját zászlónkat! Köszönöm, hogy annak adományozásával, a szalagok felkötésével megerősítették hitünket a közös munka fontosságában és elszántságunkat a folytatásban!” Ezt követően a zászlórúdba emlékszegeket ütöttek a Katonai Emlékpark támogatói.
Továbbra is hitelesen és élményszerűén közvetítik a hazaszeretetét – ígérte Görög Viktória


Dr. Görög István volt és Görög Viktória, jelenlegi ügyvezető a zászlóval

Szeptemberre készül a KEMPP
2023. szeptember 30-án jubileumi programokkal várja a Honvédfesztivál látogatóit a KEMPP. Az idei esztendőben a pákozdi csata 175 éves jubileuma adja az apropót, amely a magyar honvédség megalakulásának kezdete is egyben. Az ingyenes, nagyszabású programokra mindenkit várnak: családokat, időseket, fiatalokat egyaránt. A közeli harctéren megelevenedik a pákozdi csata: az esemény délután 14.30-kor kezdődik, melynek során kétszáz, korhű ruhába öltözött hagyományörző mutatja be a csata történéseit. Ágyúdörgés, robbanás, lovas roham, látványos csata várható, Hermann Róbert történész narrációjával.

TOP 5 ok, miért a KEMPP
1. A Pákozd és Sukoró között, a Mészeg-hegy oldalában található Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit, és 2012. január 1-től Nemzeti Emlékhelyként működik. Célja bemutatni a magyar katonák történetének a pákozdi csatától napjainkig folytatott sorsdöntő küzdelmeit.
2. Közvetlenül elérhető az M7 autópálya „Pákozdi pihenő” - lehajtóról, a Budapest-Balaton kerékpárútról, szomszédja pedig a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark, valamint a Szúnyogsziget és a Halászcsárda.
3. A Doni emlékkápolna épp megújul, s hamarosan ismét várja a második világháború doni hőseire emlékezőket. Számos kiállítás, köztéri alkotás, különleges attrakció várja továbbá a látogatókat az emlékparkban, ahol sétautak, élethű világháborús lövészárokrendszer, kis kalandpark, légvédelmi ágyú és repülőgép szimulátor teszi élménydússá az itt töltött időt.
4. A nyári időszakban péntek-szombat esténként hosszabb nyitvatartással működik az Emlékpark Panoráma kávézója, amely tökéletes helyszín a kikapcsolódásra. A pákozdi Katonai Emlékpark továbbá a nyári időszakokban a hét minden napján, meghirdetett időpontokban, garantált tárlatvezetésekkel várja továbbá a látogatókat.
5. A családok, csoportok mellett az Emlékpark gondol a nyugdíjas vendégekre is, akik szívesen mesélnek unokáiknak a megélt háborús emlékekről: nekik szól a nagyszülő-unoka belépőjegy, mellyel egy nagyszülővel egy unoka ingyen jöhet a parkba.