Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Kápolnásnyék, Dabasi-Halász kastély - ahol a múlt, a jelen és a jövő összeér

A felújított kastély 2015-ben nyitotta meg kapuit a Velencei-tó körüli kulturális élet fővárosi színvonalú minőségi helyszíneként. Az épület kúriaként épült 1810-ben, klasszicista stílusban. Száz évvel később Dabasi-Halász Gedeon neobarokk stílusjegyeket használva alakította át kastély épületté. A napjainkban műemléki védettséget élvező, múzeum és kulturális központként működő épület-együttest az eredeti 1910-es tervek alapján újították fel. A parkot is a korabeli fényképek, fotók és emlékek alapján állították helyre. A kastély állandó kiállítása, amely folyamatosan bővül, egy teremben mutatja be régi családi fotókon a Halász családot, és a kastély mindennapjaiból fennmaradt régi tárgyait. Ilyen például az a korabeli térkép, amin látni lehet a régi birtokok fekvését. A család több mint ezer katasztrális hold tulajdonnal a korabeli középbirtokosok közé tartozott.

A napjainkban műemléki védettséget élvező, múzeum és kulturális központként működő épület-együttest az eredeti 1910-es tervek alapján újították fel. A parkot is a korabeli fényképek, fotók és emlékek alapján állították helyre. A kastély állandó kiállítása, amely folyamatosan bővül, egy teremben mutatja be régi családi fotókon a Halász családot, és a kastély mindennapjaiból fennmaradt régi tárgyait. Ilyen például az a korabeli térkép, amin látni lehet a régi birtokok fekvését. A család több mint ezer katasztrális hold tulajdonnal a korabeli középbirtokosok közé tartozott.

Versenylovak otthona volt

A felújítások folyamatosan haladnak. Idén a parkban álló istállóépületet újították fel. Az első térképes adat, amely rendelkezésre állt 1858-ból, a kúriáról és a területről egy északi melléképületet jelöl, pont ott, ahol a mostani istálló is áll. Az az épület, ami jelenleg azon a helyen áll, nem ugyanaz, hiszen abban újabb téglákat találtak. Nagyon valószínű, hogy mikor a kúriát kastéllyá alakították az 1910-es években, ezt az épületet is átépítették. „Az akkori nagy istállóban eredetileg hátaslovak is voltak, amíg azt a család megengedhette magának. Az 1920-as években Halász Gedeon Németországból vásárolt versenylovakat is. Azt hogy milyen sikerrel futtatta őket, sajnos nem tudni”- mesélte Bányai Balázs székesfehérvári történész, a kastély és a Halász-család történetének kutatója. 

A pecsétes téglák mesélnek

Az 1930-as és 40-es évek elején sajnos nem volt már ennek jelentősége, hiszen komoly értékű ló már nem élt az istállóban. Az istállóban a lovak helyét egy idő után a tehenek vették át. Ebben az épületben egy gyönyörűen felújított vörös márvány itatót is megcsodálhatunk. Az északi istállóval szemben a déli oldali épület volt a kocsiszín, és mellette akkoriban a fűtőanyag tároló, amit valószínűleg a kastély légfűtéséhez használtak. A két szárny között lehetett akkor és most is lemenni a hatalmas pincébe, ahol akkoriban a szüreti feladatokat látták el. Amikor épült a ház, monogramos téglákat gyártott a legtöbb földbírtokos. A főépület tégláiban M.P. monogram fedezhető fel Magyary-Kossa Péter után, hiszen ő építtette a házat és lánya - Magyary-Kossa Anna – keze révén került a bírtok Dabasi Halász Sámuelhez a 19. század első felében. 

Érdekesség, hogy az épületben – az eredeti klasszicista kúriában – a pitvartól jobbra volt valószínűleg egy nyitott kéményes konyha, amit az épület első átalakításakor Halász Gedeon idejében eltávolítottak onnan, hiszen akkoriban - a dualizmus idejében - ezeket a „büdös” helységeket ki akarták vinni a fontos épületekből.

A homokfutó, ha mesélni tudna…

A gyönyörűen felújított kastély területén lesz kiállítva Ifjabb Halász Gedeon homokfutója, melyet a keszthelyi Hintómúzeum kollégáinak közreműködésével újítottak fel. A hintóról azonban keveset tudni, de minden bizonnyal ezt használta tulajdonosa szinte naponta, mielőtt államosították a kastélyt és birtokait. 

A Halász család komoly kulturális örökséget hagyott ránk. Ők összetartották a korabeli birtokosokat, értelmiséget és minden „komolyabb” embert, és kialakították a tó környékén élők közösségi életét. A kastélyban működő kulturális központ ezt a közösségépítő hagyományt szeretné folytatni. Az interaktív foglalkozások a gyermekeknek ideális tanulási lehetőség, amelyre nagy hangsúlyt fektet a kastély. A fiatalok bevonása a kulturális életbe abszolút szívügyük az itt dolgozóknak. Minden kiállításukhoz múzeum pedagógiai foglalkozásokat is tartanak minden korosztálynak. 

„A művészet pedagógia arról szól, hogy segítsünk megérteni, hogy itt a gyermeken és a műalkotáson múlik az élmény. Ha ezt a tudást átadjuk nekik, akkor múzeumlátogató gyerekeket, fiatalokat tudunk nevelni. Amit a múltban létrehozott a Halász család, azt a jelenben úgy szeretnénk bemutatni, ahogyan az ránk maradt, és ha ez sikerül, ebből erőt tudunk meríteni ahhoz, hogy a jövő generációjának bemutassuk mindezt, ők pedig megértsék, szeressék, átérezzék, értékeljék, és legfőképpen megőrizzék” - mondta Rodics Eszter, a kulturális központ vezetője hangsúlyozva még: „Kultúrmissziónk jegyében sok olyan kiállítást is szervezünk, amely a kortárs magyar művészetet mutatja be. Fontosnak érezzük, hogy bemutassuk a ma élő művészek alkotásait is, és hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy ők a jövőben a múlt művészei lesznek. Amit ők itt a jelenben létrehoznak - kultúrát, művészetet, szépséget, tanulságot, nagyon is meg kell mutatni a közönségnek”. 



„Vadászfegyverek – Fegyvervadászok” program
 

Az idei ősz eseményei vadászathoz is kapcsolódnak, mivel a kastély „vadászati profilja” is egyre jobban erősödik. Novemberben Vadászfegyverek – Fegyvervadászok néven nyílik az egyhetes izgalmas és intenzív programja a kastélynak, amely a vadászfegyver kultúra jegyében telik majd. A magyar fegyvergyártás történetét bemutató kiállítás látogatásán kívül egy konferencián - hazai és külföldi előadókkal - illetve egy aukción is részt vehetnek az érdeklődők. December 27-én immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Jótékonysági Vadászatot - amely egy országos rendezvénnyé nőtte ki magát -, és központja idén is a kápolnásnyéki Halász-kastély lesz.