Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Hamar érkezett a hírnév - A Velencei-tónál élő youtuber különleges performanszokkal vonza közönségét

Öt év alatt nyolcvan rapvideót készített Hamar Jani, akit megihlettek a mai magyar közélet neves szereplői, mozzanatai, mozgatórugói. De ki is ez az ember, aki Köllő Babettet, Korda Györgyöt és Györfi Pált is megszólította már klipjeivel és akik boldogan meg is osztották azokat közösségi oldalaikon? Egy biztos: Velencén és a tókörnyéken jól ismerik őt.



– Velencei vagyok immáron 1974. február 23-a óta, azaz amióta megszülettem. Ide jártam óvodába, iskolába is. S egyszer csak úgy döntöttem, hogy meg kellene tanulni gitározni. Ezzel kezdődött életemben a zenélés. 1986 környékén megláttam ugyanis a testvérem gitárját, és megkérdeztem: hogyan lehet ezen megtanulni játszani? Mondták, hogy van itt nem messze egy idős tanár, Csernyi Vilmos, akinél jelentkeztem is. Fél év múlva azonban átnyergeltem az elektromos orgonára, dupla sorosra. Innen kezdődött a zene. Ekkor lehettem 12 éves. A Modern Talking nagy hatással volt rám. Iskolában nem árultam el senkinek, hogy zenélek, ám egyszer csak egy március 15-i ünnepségen kiderült, amikor felléptem. Jó élet következett ezután, mert volt egy tanárom, aki azt mondta, mindegy mit, csak csináljon valamit az ember! Amikor megtudta, hogy én zenélek, onnantól nem kellett például testnevelés órára járnom. Sajnos ez azóta is meglátszik rajtam – mondja nevetve.



Kis kitérővel elárulja, hogy idén nem volt ideje még biciklire sem pattanni, nem úgy, mint a korábbi években, amikor rendszeresen körbetekerte a tavat. Sok volt a munka, árulja el. Szoba-festőként végzett, ez lett a munkája is. Közben megismerkedett a helyi zenei élet színével-javával, zenéltek is együtt egy ideig. 1997-ben saját lemezt készített, „csak úgy, hogy legyen”. Egy hosszabb szünet után 2008-ban megismerkedett egy lemezkiadó sráccal, Hargitai Gáborral, akivel Dolly Rollra készítettek mixeket. Ezután jöttek a 80-as évek retro sztárjai, Lian Ross, C. C. Catch, Patty Ryan és hasonlók. – Az ő lemezeikre készítettünk megamixeket. 2014-ben pedig úgy gondoltam, jó lenne színpadra menni. Meg is ismerkedtem egy sráccal, akivel megalapítottuk a Melody Marketet, de ő hamar feladta, ismét maradtam egyedül. Majd 2017-ben jött az Emlékgyár című számocska. Ez volt az első, amivel egyedül kiálltam. Ezt a számot a Velencei-tó ihlette, a nyár, a tópart környezete. Azóta készülnek folyamatosan a számok, kevés fellépéssel. A Butagyerek a tehetségkutatókkal kapcsolatos volt, a Győrfi Pálosat nagyon szerették az emberek. Találkoztam is vele egyszer Kápolnásnyéken, és kívülről fújta a szöveget. Néztem is nagyot! A Korda Gyuri bácsisat is imádták, ők maguk is kitették az oldalukra. Köllő Babett a másik nagy kedvenc most, ő is kitette az oldalára.


Fotók: S. Töttő Rita/ Hamar János archívuma

S hogy minek szánja ezeket a felvételeket? Üzenetnek, fricskának? – merül fel a kérdés, de a válasz nem egyértelmű: csak jönnek. De most épp nem jön – teszi hozzá. Sok munkát ad jelenleg az építőipar. Ajánlatokat, ötleteket azonban kap eleget – talán hamarosan megérik a következő téma is, melyre haraphat a nép.