Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Micsoda nyár! - A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad legemlékezetesebb pillanatai 2022-ből

„Nagyon köszönjük, imádtam ezt a szezont is, jövőre újra minden előadáson ott leszek” – fejezte ki örömét egy hűséges néző a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad 2022-es nyári szezonjának utolsó, tizedik előadásán augusztus végén. Az idei esztendőben is sikerült nemzetközi szintű produkciókat hozni a Velencei-tóhoz, íme a nyár legemlékezetesebb pillanatai.

1. Szezonnyitó a Magyar Rhapsody Projekttel
Varázslatos zenei utazás helyszíne volt a Csajághy Szabadtéri Színpad 2022. június 11-én. A Magyar Rhapsody Projekt Levédia című lenyűgöző produkciója a nagy magyar zeneszerzők, népdalgyűjtők és a magyar kultúra népzenei gyökerei előtt tiszteleg, a zenekar modern hangszereit ötvözve népi hangszerekkel. A nagyszabású koncerten Molnár Levente operaénekes mellett néptánckar is közreműködött.



2. Magyar Tavak Fesztiválja gálakoncert
Június 24-én a Velencei-tónál nyitotta idei évadát a Magyar Tavak Fesztiválja. Az első nap estéjén gálakoncerttel indult a fesztivál, melyen virtuóz zenészek és aranytorkú énekesek előadását hallgathatta meg a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad közönsége. A gálaest művészeti vezetője Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, a házigazda pedig Bősze Ádám volt. Fellépett többek között a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Horányi Juli, Iván Szandra és Ruby Harlem, Csiszár István, Rab Gyula és Pataki Bence.



3. Komédia neves „legényekkel”
Június 25-én Szente Vajk Legénybúcsúja ígért garantált szórakozást a közönségnek. Szente Vajk íróként ugyanis a műfaj paródiájának szintjére emelte a vígjátékot. A komédiát Nagy Sándor Jászai Mari-díjas magyar színész, énekes és a szerző főszereplősével láthatta a nagyérdemű.



4. Micimackó táncolt, Tigris bolondozott
A. A. Milne-Baraczka Gergő Micimackója érkezett 2022. július 2-án a Csajághy-ra. Micimackó, ahogy még sosem látta a kis közönség, mese-musical formájában kelt életre. A. A. Milne klasszikusa, Micimackó táncra perdült, Malacka dalra fakadt, Tigris ugrálva bolondozott a gyerekeknek. A közönséget ezúttal képzeletben az erdei játszótérre invitálták, hogy részese lehessen egy fergeteges vidám kalandnak.



5. Mindenki társra vágyott ezen a napon
Miro Gavran: A Baba című zenés vígjátékon nevethetett a közönség 2022. július 9-én. Érdekes kérdéseket feszegetett a komédia: ha valaki társat keres, olyanra vágyik, akivel egy lehet. És ha az élőben csalódik, nincs más, mint a gép, amely gombnyomásra parancsot teljesít, és pont arra tervezték, hogy társ legyen. De mi van akkor, ha ez az intelligencia rájön, kik is vagyunk, és ki O? És mi történik, amikor saját magunkkal szembesít? Az ember társra vágyik, és a gép is...



6. Eljött a Zenevonat
A 2022-es nyári szezon kellős közepén, július 16-án, egy szép szombat este a Zenevonat című műsor során színpadra léptek az LGT sztárjai is, a koncert ugyanis a 2021-ben 50 éves zenekar életművét mutatta be az érdeklődőknek. A jól ismert slágereken túl, a hangulatos kápolnásnyéki színpadon felcsendültek az LGT munkásságához köthető olyan jellegű szerzemények is, melyeket a zenekar a korszak nagy előadóinak írt. Este 20:30-tól a dalok élőzenekaros megszólaltatásáról a produkciót létrehozó Abrakazabra zenekar gondoskodott, a formáció gerincét pedig Karácsony János James és Solti János, az LGT zenekar egykori tagjai, illetve Szirota Jennifer és Heincz Gábor „Biga” alkották. Szuper-koncert volt minden tekintetben, így gondolta ezt a teltházas közönség is.



7. Csehov művek a beregszásziaktól
Anton Pavlovics Csehov három nagysikerű, egyfelvonásos komédiája elevenedett meg a Csajághy színpadán július 23-án. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház – azaz hivatalosan a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását láthatta a közönség szombaton este Kápolnásnyéken. A medve, A dohányzás ártalmairól és a Leánykérés című színműveket hozta el a társulat a Velencei-tóhoz, melyeket Vidnyánszky Attila rendezett.



8. A legsikeresebb magyar musicalt is elhozták
Presser Gábor-Sztevanovity Dusán- Horváth Péter: Padlás című előadása 2022. augusztus 7-én nyűgözte le a kápolnásnyéki közönséget. Ez a félig mese félig musical a Zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház előadásában valósulhatott meg. A darab a legsikeresebb magyar musical, mely 2019 decemberében köszönthette az egymilliomodik nézőjét. A bemutató óta eltelt több mint három évtizedben, számos nemzedék nőtt fel az alkotók zenéjén.



9. Az opera backstage bohózata
Tasnádi Csaba, Jászai Mari-díjas rendező bohózata következett a Csajághy színpadán 2022. augusztus 14-én. A hőstenor a clevelandi operaházba kalauzolta a nézőket képzeletben, ahová világhírű olasz tenor érkezik. A bonyodalmak természetesen nem maradtak el, a vígjáték azonban az optimizmus színpadi megjelenítése volt. A Veszprémi Petőfi Színház társulatának vendégjátéka során színpadra lépett többek között Gaál Attila Csaba, Horváth Csenge, Kőrösi Csaba, Szeles József és Varga Szilvia is.



10. Sissi is elérkezett
A kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad nyár végére is remek előadást tartogatott: 2022. augusztus 29-én a Sissi, a magyar királyné című operettel várta ugyanis közönségét. A Monarchia Operett előadása igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab volt, amely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szólt. Vasárnap este többek között felcsendült két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a Szeptember végén, a Szabadság, szerelem, és a megrendítő Szegény magyar nép című dal is.