Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Halász Gedeon domborművel gazdagodott a térség

Raffay Dávid szobrászművész immáron harmadik alkotását is átadták a Velencei-tó térségében. A Halász Gedeont ábrázoló dombormű a legjobb helyre került: a róla elnevezett eseményközpont falán található.

Szőke Gábor Miklós Ne igyál előre a medve bőrére! című medveszobrát már bemutattuk a Velencei-tó magazin hasábjain – ezzel az alkotással egyidőben avatták fel Raffay Dávid szobrászművész Halász Gedeont ábrázoló domborművét a Halász Gedeon Eseményközpontban 2022 márciusában. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola megbízásából készítette az alkotást Raffay Dávid, aki komoly kutatómunka után állt neki a feladatnak.


Halász Gedeonról különleges elképzelései voltak az alkotónak Raffay Dávidnak nem ez az első alkotása a Velencei-tónál. – Fotó: Kőmíves András

– Megkaptam a Halász-kastélyról szóló könyvet, továbbá számos fényképet, amelyek alapján képet alkothattam Halász Gedeonról – mesélte a magazinnak az alkotó, aki a kutatómunka során azon gondolkozott, vajon milyen ember lehetett Halász Gedeon. Aktív, színes egyéniségnek képzelte el, s éppen ez volt az, amiért őt is – épp úgy, ahogy Horváth Jánost a kastély kertjében található emlékfal domborművén – egy kézmozdulat közben ábrázolta.
– Gedeonról is úgy véltem, hogy életének, világának szerves része volt a kultúra pártolása, személyisége pedig semmiképpen sem merev vagy konvencionális, mint inkább közvetlen és kedves – fogalmazott a szobrász. A dombormű agyagból készült, közel két hónapon keresztül, mely időalatt többször is elcsomagolta, majd újra elővette a készülő művet. A karakter, amely végül agyagba fogalmazódott, sok mindent mutat a Halász Gedeonról fellelhető fényképekből épp úgy, mint arról, amit Raffay Dávid gondolt róla. S ezzel az alkotással most már elmondható, hogy három műve is megtalálható a térségben: Vörösmarty domborműve Gárdonyi Géza szülőházának irodalmi emlékfalán, Horváth Jánosé a Halászkastély kertjében, illetve a mostani a Halász Gedeon Eseményközpontnál. Ez utóbbi avatásán részt vett a Halász család két tagja, Kirtsch Annamária és Kircsfalusi Katalin, akik alaposan szemügyre vették nagyapjuk domborműbe álmodott képmását. Ezért is fogalmazott L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója az avatáson úgy: még soha nem volt annyira izgatott egy dombormű leleplezésen, mint most, mert itt valódi szemtanúk ítélhetik meg az elkészült alkotás valósághű ábrázolását: „Az, hogy ők milyen érzéssel fogják nézni ezt a művet, lesz az igazi próbája ennek az avatásnak!” – mondta a főigazgató. A két unoka meghatódva tekintette meg a művet, így elmondható: az alkotás jól sikerült. Érdemes bevenni a kulturális célpontok sorába.