Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Meszleny-kastély megálmodott jövője - Hagyomány és korszerű technika együtt: pazar látogatóközpont létrehozása a cél

A Meszleny-kastély fényes múltját hosszú hányattatott évtizedek követték, melynek azonban hamarosan vége szakad. A Velencei-tó térségének várhatóan egyik legizgalmasabb tematikájú látogatóközpontját álmodta meg benne a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. A látványtervek magukért beszélnek.

Látványterv a kastélyról: ez a megálmodott jövő

A Velence és Kápolnásnyék közötti erdős területben megbúvó, csipkerózsika álmát alvó Meszleny-kastély hamarosan új életre kel: a valaha volt csodás ingatlant ugyanis megvásárolta a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, amelynek komoly tervei vannak vele. A kastélyépületet a műemléki előírások szerint szeretnék felújítani, és benne egy korszerű, izgalmas élményeket felvonultató látogatóközpontot alakítanak ki. A feladat nem lesz egyszerű, tekintve, hogy az épület gyakorlatilag életveszélyes állapotban van, beomlott a tetőszerkezete, kitépték a nyílászárókat, kifosztották a belsejét. A valaha szebb napokat látott épület sokáig hajléktalanok szállása volt. A tulajdonosváltást követően azonban megkezdődhetett a tervezési folyamat: ennek fontos lépése a látványtervek elkészítése volt. A tervek impozáns, pazar, korszerű, mégis a hagyományokat tisztelő látogatóközpontot mutatnak. Maga az épület eredeti szépségében pompázik majd, környezete pedig új, modern kiszolgáló épületet kap, parkolóval, játszótérrel, rendezett zöld parkkal. Ám a kastélynak csak a közvetlen környezete tartozik a Népfőiskolához, a többi továbbra is önkormányzati terület – így csak a közvetlen környezetre vonatkozhat a megújulás. A folyamat pedig a szükséges munkálatok felmérésével és a tervezési folyamat megindításával már megkezdődött.