Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A gesztikuláló Pilinszky - Dombormű őrzi Gárdonyban Pilinszky János emlékét

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének századik évfordulóját. A centenáriumi év keretében egy részletesen kidolgozott, aprólékos Pilinszky domborművel gazdagodik a Gárdonyi Emlékház oldalának irodalmi emlékfala.

2014-ben, Gárdonyi Géza születésének 151. évfordulójának alkalmából hozták létre, és avatták fel a Fejér megyei irodalmi emlékfalat, mely a Gárdonyi Emlékház oldalán található. A falon lévő huszonkét dombormű azoknak a hazai irodalmi szereplőknek állít emléket, akik Fejér megyében születtek vagy erős Fejér megyei kötődéssel rendelkeznek. Az emlékfal 2021-ben Pilinszky Jánost ábrázoló alkotással bővül. Pilinszky Jánost írásai, egyedi gondolatai a huszadik század egyik legmeghatározóbb magyar költőjévé tették, eszmeiségének emléke előtt pedig a Velencei-tó térsége is adózik. A Gárdonyi Géza Emlékház Fejér megyei irodalmi emlékfalára a költő születésének 100. évfordulója alkalmából kerül Pintér Balázs Pilinszky Jánost ábrázoló bronz domborműve.


Pintér Balázs alkotás közben: aprólékos kutatások alapján készült a mű

Az alkotó ihletgyűjtés céljából több oldalról közelítette meg az ábrázolandó Pilinszkyt: – Sok fotót néztem Pilinszky Jánosról, portréfilm is készült róla, s különböző szakrális írásait is olvastam. Ezek alapján készítettem a vázlataim, majd a végleges domborművet. Azáltal,hogy jobban megismerem a költő személyiségét, azonosulni tudtam vele, így aprólékos képet kaptam róla, hogy végül még pontosabban tudjam ábrázolni – meséli Pintér Balázs. A Pilinszky Jánost ábrázoló fekete-fehér képeken jellemző a költő kezeinek játéka. Nem véletlen ahogyan a művész a huszadik század legjelentősebb magyar költőjét ábrázolta. – A domborművön maga Pilinszky portréja, válla, majd a két gesztikuláló keze látszik. Nagy hangsúlyt szerettem volna fektetni a kezekre, hiszen lenyűgöző, mikor a költő saját versét, gondolatait adja elő, és a kezek összhangban kísérik a gondolatiságát – mondja. A kézfejek játékának ábrázolása tehát rendkívül hangsúlyos eleme lett az alkotásnak. A művész az alkotói munka közben nem csak részletesebben megismerte a költő munkásságát, de nagy tisztelője is lett Pilinszkynek: – Nagy tisztelet ébredt bennem Pilinszky Jánossal kapcsolatban. A Szög és Olaj kötetben leírt gondolatok mondhatni tökéletesek és korszerűek ma is. Minden tekintetben mély tiszteletet érzek Pilinszky János iránt. Sőt, irigylem azokat, akik még találkozhattak vele – zárja gondolatait Pintér Balázs szobrászművész,a Pilinszky dombormű alkotója.

A költőről
Pilinszky János 1921-ben Budapesten látta meg a napvilágot, majd 1927-ben a Cukor utcai elemi iskolában kezdte meg tanulmányait. Első versei 1938–39 tájékán jelentek meg a Napkelet, az Élet és a Vigilia című lapokban. A második világháború ideje alatt besorozták katonának, Harbach falujában pedig a koncentrációs táborok szörnyű világával is megismerkedett. Ez a későbbiekben nagyban meghatározta életét és költészetét. Pilinszky János erősen vallásos volt, az Új Ember című katolikus hetilapnál is munkálkodott, ahol többek között tárcái, vallásos és bölcseleti elmélkedései, valamint művészeti kritikái jelentek meg. A tervekkel teli Pilinszkyt 1981. május 27-én váratlanul érte a halál.