Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A velencei pezsgőgyáros méltó emlékhelye

Újabb képzőművészeti alkotással bővült a térség kultúrtára. Olyan személyiségről készült dombormű, akinek szellemi öröksége ma a kápolnásnyéki sörmanufaktúra működésében folytatódik tovább.

Belatiny Artúrt, mint a „velencei pezsgőgyárost” ismerhetik a térség kultúrtörténetét kutatók. Munkássága több szempontból is felvirágoztatta a Velencei-tó környékét a múlt századfordulón. A Németországból hazánkba telepedett pezsgőgyáros ugyanis a tó térségében a filoxéravész után igen nagy szerepet vállalt a szőlőterületek újratelepítésében, pezsgője pedig 1900- ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. Nagy Edit szobrászművész alkotásának segítségével méltóképpen igyekszik a térség továbbra is megőrizni Belatiny Artúr munkásságának, szellemiségének emlékét.

A Belatiny család külföldi szeszesitalok forgalmazásával és a későbbiekben azok gyártásával vált híressé, mondhatni Belatiny Artúr is örökölte a jó üzleti vénát. Ezért is figyelhetett fel Petheő Imre borász velencei vállalkozására, amely az 1800-as évek második felében jól menő pezsgőüzemként működött. Az itt készített jó minőségű velencei zsokés pezsgő nagy sikert aratott a fogyasztók körében. Az idősödő Petheő és a családja azonban egy idő után eladta a velencei pezsgőgyárat Braun Lajosnak és fi vérének, Braun Józsefnek. Nem sokkal később a Braun testvérek felvirágoztatták üzletüket, az 1888-as devecseri kiállításon már, mint közismert „velenczei pezsgőgyárosok” jelentek meg. Nem hiába, ugyanis Arany Oklevelet kaptak az ott bemutatott velencei pezsgőjükért. 1896-ban még maga Ferenc József császár is meglátogatta a fi vérek ezredéves kiállítás keretében felállított pezsgőpavilonját a Városligetben. Az ott kóstolt Velencei Braun pezsgő pedig azonnal elnyerte őfelsége tetszését. Bár már a pezsgőgyár akkor is színvonalas volt, Braun József fi a, Belatiny Artúr tevékenységének eredményeként fejlődött igazán magas fokra a pezsgőgyártás a családi vállalkozáson belül. Artúr a pezsgőbor gyártását a franciaországi Champagne-ban sajátította el. A Belatiny pezsgőt Domino Sec márkanéven hozták forgalomba, és a belatini Braun Testvérek vállalkozása még a francia pezsgőkkel szemben is felvette a versenyt, és nyert. 1900-ban a Párizsi Világkiállításon ugyanis a Domino Sec aranyérmet szerzett.

Pezsgőtől a sörig
Belatiny Artúr emléke előtt tiszteleg a 2020 nyarán nyílt Belatiny Sörmanufaktúra, amely a Nyéki Sör gyártójaként állította példaként maga elé a pezsgőgyáros sikereit. A kisüzemi sörfőzde a régi történelmi hagyományokat és a sörfőzés mesterségének tradícióját szándékozik feleleveníti. A sörfőzde Belatiny Artúrról, az egykori velencei pezsgőmágnásról módon is méltó emléket állít az egyedi pezsgőgyártó előtt. A kápolnásnyéki kézműves sörmanufaktúra az általa gyártott sörök minőségében, munkásságában és arculatában egyaránt hű kíván lenni névadójához.

A Belatiny domborművet ma már megnézhetik a látogatók a Nyéki Sör manufaktúrájának falán. Az alkotáson itt még Nagy Edit dolgozik

Dombormű Belatiny Artúrról
Méltó helyre került Kápolnásnyéken a Belatiny Artúrról készült dombormű. A kisüzemi sörfőzde épületének oldalán kapott ugyanis helyet az a nagyszabású alkotás, melyet Nagy Edit szobrászművész készített.
– Az egy méterszer hatvan centis kő dombormű, mely Belatiny Artúr pezsgőmágnás portréját ábrázolja, egy korabeli fotó alapján készült. Az 1900-ban világkiállítási aranyérmes pezsgőnek a címkéjét is ráfaragtam domborműre – mesél az alkotásról a szobrászművész. Carrarai márványba faragta az egykori velencei pezsgőgyáros portréját, valamint az 1900. évi párizsi világkiállításon aranyérmet nyert Domino Sec márkájú pezsgőjének reklámképét az alkotó. A carrarai márvány egy jó minőségű olaszországi márvány, még Michelangelo is ilyenből dolgozott.
– Hidegebb fényű, homogén összetételű carrarai márvány az alapanyag, mellyel könnyebb volt dolgozni – mesél az alkotás folyamatáról Nagy Edit, utalva a márvány azon tulajdonságára, amikor kagylósan kipattog faragás közben az anyag. Belatinyt azonban könnyű volt kifaragni, a márvány alatt szépen dolgozott a véső. Az alkotás több hónap munkája. – Nagy munka volt, hiszen gépet nem használtam az alkotói folyamat során. Nagyjából két hónap alatt készült el az alkotás

bn