Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Természet Operaháza most a Velencei-tavon is! - Hangulat, sport és művészi élmény egyedülálló formában érkezik a térségbe

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál évről évre növekvő népszerűségű találkahelye a természet, a sport és a kultúra szerelmeseinek. A három elemet egyedülállóan ötvöző rendezvény sikerreceptje annyira jól bevált, hogy az idei évtől Magyar Tavak Fesztiválja néven, több helyszínen még több érdeklődőt fog elkápráztatni a nyár nagy eseménye. A Velencei-tó mellett június 18-a és 20-a között csendült fel az opera.

Az év kellemes meglepetése a fesztiválok terén: 2021-ben július 30-tól augusztus 1-ig a nyolcadik alkalommal rendezik a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált, amely a komolyzene, az aktív pihenés és az egészséges életmód nemzetközi szinten is egyedülálló keverékét kínálja a résztvevőknek. Sőt, azok sem maradtak híján a felejthetetlen élménynek, akik inkább a Velencei-tóhoz ruccantak le, vagy legszívesebben akár mindkét helyszínt be szerették volna illeszteni a nyári programjaik közé. Idén első alkalommal ugyanis már a Velencei-tónál is kitárta kapuit a Természet Operaháza június 18–20-a között. 2022-ben pedig Balatoni Fesztivál néven a balatoni térség is csatlakozik az operafesztivál helyszíneinek sorába. A Természet Operaháza fesztiválsorozat ezáltal több helyszínes franchise-zá nőtte ki magát, a Magyar Tavak Fesztiválja márkanév alatt, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László miniszteri biztos és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő. Nem csupán újramárkázásról van tehát szó, hanem a múlt sikereire építő magyar fejlesztésről, amelynek – a mostanság elharapózott sok rossz hír közepette – mindenki csak örülhet, aki a minőségi kultúrát nagyra tartja.

A résztvevőket L. Simon László is köszöntötte

Az első Velencei-tavi rendezvény, sok klasszikus operaslágerrel. Bősze Ádám konferál

Egy magyar sikertörténet személyes háttere
Komolyzene és aktív pihenés a szabadban: ez az eredeti sikerrecept, amelyre építve az évről évre növekvő népszerűségű fesztivál eljutott oda, hogy immár több helyszínen is egyedülálló hazai találkahelye legyen a minőségi kultúrát kedvelőknek, a természet szerelmeseinek és a sportos életmód híveinek – ami az utóbbit illeti, a fesztiválon rendezett futóversenyek, a kerékpáros túra és a csónakázás formájában.

Az operafesztivál egyik helyszíne a Halász-kastély volt.

Erre építve álmodta tovább Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató és ötletgazda az eredeti tervét, amely a legfontosabb emberi értékeinket – a természet, a mozgás és a művészet szeretetét – egyesíti. Ildikó „civilben” a 25 éve sikeresen működő Jelmez-Art Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, aki az elmúlt másfél évtized során a Magyar Operaház mellett 14 külföldi, nemzetközi hírű operának – köztük az oslóinak, a New York-inak, koppenhágainak és a berlininek - is készített művészi jelmezeket – innen a szoros kapcsolódási pont az opera csodálatos világával. Eredetileg egy csapatépítő tréning alkalmával látogatott el a Tisza-tó környékére. Biciklin tekerte körbe csapatával a tó nagy részét, ahol a különböző állomásokon, pihenőhelyeken zenés produkciók várták a dolgozókat. Ez az ötlet azóta Tour d’Opera kerékpáros túra néven nélkülözhetetlen része a fesztivál programjának. Emellett a résztvevők – a kerékpáros kirándulás mintájára – már a Boat d’Opera csónakos, kajakos, sárkányhajós és SUP-os túrán is részt vehetnek. Ezeken a túrákon nem csupán végigtekerni vagy végighajókázni öröm a természeti szépségek, a pazar vízi és szárazföldi élővilág, valamint a helyi kultúra megcsodálására nyújtott lehetőség miatt, hanem megállni is, mert minden egyes állomáson neves művészek várják a kirándulókat produkcióikkal. A személyes történet egyedülálló komolyzenei fesztivált szült, amely cseppet sem „komoly” – pontosabban: nem fölöslegesen komolykodó, a közönséget elidegenítő rendezvény, hanem olyan könnyed, de igényes és minőségi szórakozási lehetőség, amely a programokba aktívan bevonja a résztvevőket.


Kerékpárral indultak útnak a szombati rendezvényen az opera és a természet rajongók


Aki jónak látta, vízre szállhatott a rendezvény keretein belül

A kultúra, az egészséges életmód és az aktív pihenés a természet csodálatával egészül ki, hiszen ez a fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. Mivel a komolyzenei előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény ebben a formában sehol máshol nem található meg a világon.

Zongora is kísérte a kerekezőket a Velencei-tónál

Miklósa Erika a viszontlátás öröméről és harmincéves jubileumáról
Miklósa Erika számára a Tisza-tavi Operafesztivál olyan különleges esemény, ahova már szinte haza jár. Igazodási pont nyári programjai sorában – ezért is volt olyan nagy öröm számára, hogy otthona, a Velencei-tó térsége is társhelyszíne lesz a rendezvénynek. Mondhatni, az operaénekesnő a legfontosabb kapocs a két térség és a két rendezvény között. Tavaly a Tisza-tónál ünnepelhette kerek születésnapját, idén pedig a Velencei-tónál munkásságának harmadik évtizedes jubileumát.
– Nagy megtiszteltetés és megható számomra, hogy ott lehetek mindkét rendezvényen – fogalmazott még a Velencei-tavi program előtt az operaénekesnő. – Tavaly az ötvenedik születésnapomat ott ünnepelhettem – nagy meglepetésemre –, az egyik frissítőponton. Itt pedig – erről már tudok –, a harmincéves jubileumomat ünnepelhetem meg. Ezt az első napon, a rendezvény gálakoncertjén tesszük meg, de a Tisza-tavi gálán is sor kerül rá. A Velencén élő operaénekesnő, mondhatjuk, hogy minden művészember nevében beszélt, amikor azt mondta: - Nagyon fontosak számunkra most ezek az első fellépések, mert annyira nem találkoztunk a vírus miatt sem a közönséggel, sem a kollégákkal, hogy most minden fellépés nagyon sokat számít. A színpadi lét már nagyon hiányzik mindannyiunknak, így most, a Velencei- tónál nagy öröm lesz a viszontlátás.

Miklósa Erika és Pataki Bence - az opera a szívük-lelkük

Beleadja a térség a sajátosságait
Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató: „Bízunk abban, hogy a vendégeink közül kerülnek ki olyan operarajongók, akik beülnek majd a kőszínházba is”

Vízpart lányként nem csoda, hogy boldogan érkezett a Velencei-tóra a Természet Operaháza fesztiváligazgatója és ötletgazdája 2021 júniusában. Debreczeni Ildikó jó érzékkel találta meg azt a területet, ahol az opera műfaja új vizekre evezhet és megtalálhatja a helyét a természet és a sport rajongói körében is. A Velencei-tavi Operafesztivál
előtt adott interjút a Velencei-tó magazinnak.

– Most először szerveznek a Velencei- tó partján is operafesztivált. Várja? – Nagyon szeretem a vizet, tekintve, hogy Tisza-part menti lány vagyok, aki ráadásul gyerekkoromban úsztam, 15 éven át. Egyszerűen annyira hozzám nőtt a víz szeretete, hogy minden, ami víz, nagyon megfog. A Velencei-tó, bár egy kisléptékű tó, mindig nagyon vonzott. Izgalmas volt számomra. Elsősorban a körülötte lévő települések és azok értékei fogtak meg, és ezek azok, melyeket szeretnék jobban megismerni. Ebben lesz segítségemre a Magyar Tavak Fesztiválja, amely programsorozatában ezt az élményt ki tudja kerekíteni, el tudja mélyíteni számomra is. Hiszen eddig csak érintőlegesen, helyszínbejárásokon tapasztalhattam meg a hely csodáit, szellemiségét.

– Sokaknak hoz újdonságot ez a fesztivállehetőség, gondolom, tekintve, hogy aki az opera műfaját szereti, eljőve, szintén rácsodálkozik egy sor újdonságra, szépségre.
– Nehéz volt egyébként meghatározni, hogy ki a célközönségünk. Mert az operarajongóknak általában már ősz hajuk van. Ezért volt kérdéses, hogy milyen kerékpáros programlehetőségeket fognak majd élvezni. Mennyire vannak a sport közelében? A Velencei-tó bringás programja ezért is lesz jó, mert kényelmesebben teljesíthető, mint mondjuk a Tisza-tavié, annyi különbséggel, hogy itt vannak azért domborzati elemek. Másrészt pedig nem biztos, hogy az operarajongók jönnek majd el. Lesz, aki a kerékpározás, más a finom ételek vagy a hajózás miatt érkezik a rendezvényre – de mindeközben komolyzenét hallgat. Nagyon sok olyan visszajelzést kaptunk korábban is, hogy: „soha nem gondoltam volna, hogy ez a műfaj ilyen csodálatos lehet kint a szabad természetben is”. Bízunk abban, hogy a vendégeink közül kerülnek ki olyan operarajongók, akik beülnek majd a kőszínházba is.
Hiszen nagyon fontos cél, hogy a fiatalok, a következő nemzedék is megszeresse ezt a műfajt. Hiszen nem kell tőle félni, annyira szép, gyönyörűséges! Persze a fesztiválon sem a műfajhoz nyúltunk hozzá, hanem inkább a körítés más, mint a megszokott. Ugyanakkor megmutatjuk a helyi értékeket, tudjuk növelni a vendégéjszakák számát, így
fontos a turizmus számára is.


Debreczeni Ildikó: vízparti lányként tekintett a Velencei-tóra is

– Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy a Velencei-tó is csatlakozhatna a Tisza–tavi fesztiválhoz? – Megkerestem Rodics Esztert, a Halász- kastély igazgatónőjét és L. Simon László miniszteri biztost, hogy mit szólnának hozzá, ha elhoznánk a Velencei-tóra is a programot. Fontos volt számomra az a tény is, hogy Miklósa Erika velencei lakos. Jó volt látni, hogy felcsillant a szemük, hogy esetleg itt is lehet folytatni ezt a klassz hagyományt – a természet és az opera szeretetét. A kibővítés ötletének nagyon örülök, ahogy annak is, hogy itthon, a fesztivál nagyköveteként népszerűsíthetem ezt a fantasztikus eseményt.

– Mi az, amit át lehetett hozni a Tisza-tavi fesztiválból és mitől más a Velencei-tavi rendezvény? – Amit át lehetett hozni, az a három pillér: a természet, a sport és a klasszikus zene. Amit pedig hozzáadhat a fesztiválhoz a Velencei-tó térsége, illetve amitől más – hiszen a környezet, a csodálatos kulturális lehetőségek mindezt lehetővé teszik –, a helyi kultúra és művészet jelenléte.

str
Fotók: Kőmíves András