Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

220 éve született Vörösmarty Mihály

A 2020-as esztendő Vörösmarty Mihály szellemiségében telt Kápolnásnyéken, köszönhetően az emlékévnek, amelyet a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola irányításával a 220 éve született költő tiszteletére szerveztek. Számos rendezvény kapcsolódott a jubileumhoz, többek között a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad létrejötte, a megújult Vörösmarty Emlékház megnyitása, egy rajzpályázat és a Vörösmarty-versünnep is.

Vörösmarty Mihály kapcsolata a Velencei-tó térségével igen különleges, hiszen a tó közelében, Kápolnásnyéken – akkori nevén, Pusztanyéken – töltötte gyermek- és fiatalkorát. Bár a költő iskolai tanulmányait már Székesfehérváron végezte, szívében mindig erősen kötődött szülőfalujához, Kápolnásnyékhez. A jubileumi évben, – ahogy a továbbiakban is – a népfőiskola kiemelt célja, hogy minél több diák jusson el a megújult kápolnásnyéki Emlékházba, és a fiatalok múzeumpedagógiai foglalkozások keretében mélyítsék el meglévő ismereteiket Vörösmartyról és a költő szellemi örökségéről. A népfőiskola fontos küldetésének tartja továbbá, hogy a térség híres és meghatározó szülöttének ápolja kulturális hagyatékát, kezdeményezéseikkel és rendezvényeikkel pedig megőrizzék, valamint bemutassák Vörösmarty Mihály életének a Velencei-tó térségéhez kötődő fontos helyszíneit és rendkívüli munkásságát. A 2020-as emlékév keretében olyan kulturális erőterek jöttek létre, amelyek elősegítették, hogy Vörösmarty Mihály szellemisége intenzívebben hasson a régióban.


Vörösmarty dolgozószobája: megtekinthető az Emlékházban

Kulturális sokszínűség a tóparton
2020 nyarán a Vörösmarty-emlékév keretében avatták fel a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpadot,amely a költő feleségéről és múzsájáról kapta nevét. A parkban kapott helyet Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész alkotása is, amely a költő feleségét ábrázolja. A kulturális színtér nyitóelőadásán, 2020. július 4-én este, Vörösmarty Mihály egyik legnagyobb sikerrel játszott drámáját, a Csongor és Tündét mutatták be az Együtt Company előadásában. A nagy sikerű és teltházas programon a közönség egy remekül sikerült, 21. századi előadást tekinthetett meg az igazán hangulatos, ligetes területen kialakított nézőtéren.
A Vörösmarty-emlékév keretében, 2020 őszén avatták fel a megújult kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházat, amely az Irodalmi Emlékház Program keretében születhetett újjá. Ebben a épületben nevelkedett a magyar romantika kimagasló alakja, ám a kis Vörösmarty nem e falak között látta meg a napvilágot, több esztendős is elmúlt, amikor a család ebbe a házba költözött, de gyermekkorának emlékei már ide kötődnek. A felújított épületben a Petőfi Irodalmi Múzeum Ragyogjon Emberméltóság Sugára címmel hozott létre egy csodálatosan gazdag, számos interaktív elemmel bővített tárlatot, amelyen a látogatók meg ismerkedhetnek Vörösmarty izgalmas életútjával, legfontosabb műveivel és személyes tárgyaival.


A Csajághy Laura Színpad előadásai nagy sikerrel mentek az első szezonban

Fiatalok Vörösmartyval
Az emlékév egyik fontos cél kitűzése volt, hogy a fiatalabb generációk is részt tudjanak venni az 1800-ban született költő tiszteletére rendezett jubileumi kezdeményezésekben. Ebben a szellemben rendezték meg a Vörösmarty 220 címet viselő országos rajzpályázatot is, melyet a Népfőiskola a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházzal együttműködve hirdetett meg. A pályázaton két kategóriában vehettek részt a fiatalok, a beküldött művek ábrázolhatták bármely Vörösmarty vers magával ragadó és egyedi világát, az emlékekkel teli kápolnásnyéki emlékházat, vagy akár magát a költőt is. A nagy népszerűségnek örvendő pályázati felhívásra közel száz kreatív alkotás érkezett, melyeket rangos, kortárs művészek zsűriztek a Halász-kastélyban. A költő szellemiségében szervezték a Vörösmarty-versünnepet is, amely igen nagy sikerrel, s széleskörű érdeklődés mellett zajlott, hiszen a Kárpát-medence távoli szegleteiben élő gyermekek is küldtek valamilyen technikával rögzített Vörösmarty verset. A beérkezett pályaműveket 6 fős, rangos zsűri értékeli, amely két korosztályban hirdet továbbjutókat. A döntőre márciusban kerül sor, a zsűri személyes jelenlétével és a versenyzőkkel az online térben. A kötelező vers a 6-12 éves kategóriában a: Hymnus, a 13-18 éves kategóriában: A vén cigány.


A rajzpályázaton nehéz dolga volt a zsűrinek, sok jó alkotás született

Kis érmék, nagy értékkel
Az idén kibocsátott Vörösmarty emlékérem sorozat Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész tervei alapján a Szózat szerzőjének tiszteletére készültek el. Az érmék Vörösmarty portréját, a kápolnásnyéki Emlékházat, a hangulatos Vörösmarty-pincét és a térség egyik kiemelkedő kulturális központját, a Halász-kastélyt ábrázolják. Az emlékév gazdag programján és jelentős eredményein túl, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tervei között szerepel még, hogy a Költészet Napján, április 11-én egész alakos Vörösmarty Mihály szobrot avat az író egykori borospincéjénél, a velencei Bence-hegyen. Az alkotást Elek Imre szobrászművész készítette. Méltó helyet kap majd a Vörösmarty-pince bejáratánál, ahonnan kedvére gyönyörködhet szülőföldje, a Velencei-tó szépséges vidékében…


A Vörösmarty emlékérem sorozat a Szózat költőjének tiszteletére készült el Fotók: Kőmíves András

bn