Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Teltházas első évad - Csajághy Laura Szabadtéri Színpad: új kulturális erőtér a Velencei-tónál

A 2020-as év júliusában felavatott és átadott Csajághy Laura Szabadtéri Színpad a Velencei-tavi kulturális élet palettájának legújabb színe, amely igen hamar, a csonka nyári kulturális szezonban is a közönség legnépszerűbb találkozópontjává vált. A két hónap alatt több ezer néző számára jelentett kulturális feltöltődést és kikapcsolódást a Csajághy színpadán megvalósuló mintegy tucatnyi produkció.

Klasszikusan Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjével kezdődött meg az előadások sorozata, melyet a Company társulat kimondottan erre az alkalomra megálmodott előadásában láthatott a közönség. Charlie koncertje fergeteges hangulatot hozott a nyárestébe a kápolnásnyéki színpadon, melyet Eisemann Mihály - Peller Károly: Péntek 13 (A szerelem napja) című zenés vígjátéka követett, a Pesti Broadway Musical Stúdió előadásában. Az augusztus eleji forróságban felüdülést hozott a gyerekeknek a Hadart Színház társulatával előadott Süsü, a sárkány, ugyanezen a napon este pedig a felnőtteknek hozta el a csapat az Oscar című vígjátékot. A Magyar Nemzeti néptáncegyüttes varázslatos produkciót hozott Kápolnásnyékre. Az Észak-Amerikától Japánig óriási sikert arató folklórműsorában ezúttal a Velencei- tó partján mutatta be a Kárpát-medence legszebb és legvirtuózabb táncait, gazdag viselet kultúráját és elbűvölő zenei világát. A legendás Frank Sinatra életét Bakos-Kiss Gábor idézte meg a színpadon, elementáris erővel, letisztult, lecsupaszított színészi előadással.

A Csongor és Tünde előadásával kezdődött az első szezon. - Fotó: Kőmíves András

 

Charlie fergeteges hangulatot varázsolt a színpadra. - Fotó: Kőmíves András

 

Süsünek a legkisebbek örülhettek egy szép nyári délelőttön. - Fotó: Kőmíves András 

 

Claude Magnier: Oscar című vígjátéka szórakoztató produkció volt. - Fotó: Kőmíves András

 


Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatrát formálta meg a színpadon. - Fotó: Kőmíves András

A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad vendége volt a Fehérvári Balett Színház is, amely friss, izgalmas kulturális szemléletet hozott a Velencei-tó térségébe is. Opera slágerekkel örvendeztette meg közönségét az Óbudai Danubia Zenekar, melynek előadásán felcsendültek Mozart, Erkel, Puccini, Verdi, Rossini, Bizet – az opera nagymestereinek – ismert darabjai is. A szabadtéri színpad szezonzáró előadása volt a Puszták népe című előadás a Forrás Néptáncegyüttes előadásában. Illyés Gyula regénye inspirálta az alkotókat e produkcióban. Az autentikus előadás táncszínházi elemekkel és prózával ötvözve, hiteles, megrendítő és felemelő képet adott a pusztai emberek életéről, szokásairól, gondolatairól. Az előadásban a Nemzeti Színház fiatal művészei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A nyári szezon szinte minden előadása során kegyes volt az időjárás, így a Csajághy első évada minden szempontból teljes sikerként könyvelhető el. A színpad melletti Vörösmarty Emlékház avatása és átadása pedig a nyári szezon méltó zárása volt. Kelemen István, a színpad igazgatója így fogalmazott: „A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad első nyarán megmutathattuk, körülbelül mit gondolunk értékről, színházról, milyen színesnek kell lennie egy nyári színháznak. Sokan jöttek és töltöttek el egy vagy több kellemes nyári estét velünk” – majd hozzátette: noha a siker remélhető volt, de ekkorára azért ő sem számított.

A Székesfehérvári Balett Színház társadalmi kérdéseket feszegetett a színpadon. - Fotó: Kőmíves András

 

Az Óbudai Danubia Zenekar varázslatos koncertet adott a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon, ahová opera slágereket hozott. - Fotó: Kőmíves András

 

A Forrás Néptáncegyüttes A puszták népét hozta el Kápolnásnyékre. - Fotó: Kőmíves András

str