Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány elnökét

A Velencei-tó és környéke közéleti, kulturális és turisztikai életének fellendítése érdekében végzett magas színvonalú, példaértékű és fáradhatatlan munkássága, a Magyar Művészeti Akadémia megalakulása érdekében végzett szakmai munkája, valamint az Akadémia első Felügyelő Testületének elnökeként folytatott tevékenysége elismeréseként, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök rangos állami kitüntetésben részesítette Dr. Kazai Viktort, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány elnökét. Az alapítvány több mint tízéves fennállása alatt kiemelkedő munkát végzett annak érdekében, hogy elősegítse a Velencei-tó idegenforgalmának fejlesztését.

A Velencén élő Dr. Kazai Viktor szakmai pályafutását 1991-ben kezdte, ügyvédi munkáján kívül számos társadalmi szerepet vállal. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét közel nyolc évvel ezelőtt vette át, és azóta számtalan fejlesztés fűződik nevéhez. Odaadó vezetésével az alapítvány tevékenyen részt vesz a Velencei-tó környékén élők kulturális életének gazdagításában, a kistérség kulturális örökségének ápolásában, valamint idegenforgalmának és minőségi turizmusának fejlesztésében.

Az alapítványt 2006-ban hozta létre L. Simon László országgyűlési képviselő, aki gyermekkorától fogva a tó környékén él és szívügye a térség fejlődése. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány eddig végzett munkájának kiemelkedő eredménye a kápolnásnyéki Halász-kastély műemléki védelem alatt álló épületének rekonstrukciója és annak sikeres üzemeltetése. A csaknem 460 millió forintos beruházásból megvalósított Halász Gedeon Központ projekt részeként újult meg a kápolnásnyéki kastély és a hozzá tartozó park.

A Dr. Kazai Viktor vezette alapítvány értékteremtő működését bizonyítja továbbá a Fejér megyei közéleti emlékfal elkészítése a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában, valamint a Velencei-tó körül számos szobor, dombormű és más képzőművészeti alkotás létrehozása és felállítása. Agárdpusztán a Gárdonyi-emlékház falán valósult meg a Fejér megyei irodalmi emlékfal, ahol huszonkét Fejér megyei költő és író domborművét készíttette el az alapítvány.

A Velencei-tó környékének gazdasági és idegenforgalmi fellendítése érdekében az alapítvány továbbra is aktívan támogatja vállalkozói fórumok, továbbképzések, tanfolyamok szervezését, valamint kiadványok összeállítását és megjelentetését, a helyi épített és kulturális örökség védelmét, a tó környékén lakó gyermekek oktatását és a tehetséges fiatalok kibontakozását is.

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az elmúlt évtizedben nagy szerepet vállalt állandó és időszaki kiállítások, kastélykoncertek és művészeti programok rendezésében, illetve megvalósításuk támogatásában. Az alapítvány azzal a céllal vág neki a következő évtizednek, hogy eddigi sikeres törekvéseikhez hasonlóan további projektjeikkel is hozzájáruljanak a Velencei-tavi kistérség kulturális és turisztikai életének fellendítéséhez.


Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár (EMMI) adta át a kitüntetést Kazai Viktornak