Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Martonvásári kitekintő: Séta és romantika a kastély ősfái között

Pár percre a Velencei-tótól, annak vonzáskörzetében található Martonvásár – a város, melynek története összefonódott a Brunszvik-család életével. A nemesi család kastélya, csodálatos angolparkja, a felvirágoztatott mezőgazdaság, a ma is pezsgő kulturális élet sokakat vonz minden szezonban a környékre. Íme a legizgalmasabb tudnivalók a látogatók számára.

Káprázatos angolpark
Martonvásár központjában sétálva a látogató elsőként a Brunszvik-kastély parkja felé veszi az irányt. A 40 hektáros angolpark 1953 óta természetvédelmi terület, 2020 óta pedig örökségvédelem alatt álló történeti kert. Akinek e park fái között vezet az útja, olyan óriás kocsányostölgyek, kislevelű hársok, tóparti mocsárciprusok között sétálhat, amelyek már a 18. század végén is álltak. A sokat látott famatuzsálemek között megtalálható például Brunszvik Teréz „Hársfa-körönd Köztársaságának” utolsó tagja, egy 230 éves kislevelű hárs is.


A martonvásári kastélyban ma tudományos munka folyik, a látogatókat pedig az Agroverzum és a Beethoven Emlékmúzeum várja. Fotók: Kőmíves András, S. Töttő Rita

Csipkés ékszerdoboz
A hófehér, csipkés kastély ma a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont otthona, melyben az Agroverzum látogatóközpont mellett a Beethoven Emlékmúzeum is helyet kapott. A 2020-ban megújult interaktív, állandó kiállítás a zeneszerző és a Brunszvik-család kapcsolatának történetét dolgozza fel. Nem hiányozhat tehát belőle a zene, az animáció, a fotódokumentumok sokasága és természetesen a korszak eredeti műtárgyai, eszközei sem. Ikonikus darabok is megtalálhatók a tárlaton, ilyen például a Beethoven hajfürtjét tartalmazó medál vagy a Brunszvikok Streicher márkájú fortepianója, amely 1829 óta áll Martonvásáron.

Romantika a múltból
A kastély közelében szoboregyüttes áll, amely egy be nem teljesült, de máig ismert romantikus kapcsolat emlékét idézi: Beethoven és a „halhatatlan kedves” alakját őrzi az alkotás. Brunszvik Jozefin és Beethoven egymásba szeretett – érzelmeikről tizennégy szerelmes levél és Jozefin válaszai tesznek tanúbizonyságot. „Amikor megismerkedtünk, szilárdan eltökéltem, hogy a szerelemnek a legkisebb szikráját sem engedem ébredezni magamban, de ön legyőzött engemet… Sokáig – sokáig tartson – a szerelmünk…” – állt a szerelmes zeneszerző egyik levelében, aki házasságot remélt ettől a kapcsolattól. Ám a köztük lévő társadalmi különbség sosem engedte, hogy az álom megvalósuljon.


A mezőgazdaság történetét feldolgozó kiállítással az Agroverzumban találkozhatnak az érdeklődők

Az agrártudományok magyarországi fellegvára
Ilyen történelmi és természeti körülmények között működik a kastélyban az Agrártudományi Kutatóközpont, melynek kutatótömbjeiben a Mezőgazdasági, Növényvédelmi, valamint a Talajtani és Agrokémiai Intézet működik. Az Agroverzum élményalapú látogatóközpontban pedig a gyerekek, családok, csoportok is remek tapasztalatokat szerezhetnek a mezőgazdaság világából: interaktív bemutatók szólnak a klímaváltozásról, a legújabb tudományos eredményekről, a növénynemesítés 21. századi kérdéseiről.


A Beethoven Emlékmúzeumban számos tárgy mesél a Brunszvik nemesi család életéről

Programok
De Martonvásár még ennél is többet nyújt a látogatóknak: kulturális és ismeretterjesztő programok sokaságát, melyek java része a kastély környékén, a martonvásári tereken kap helyet. Íme néhány a következő időszak kínálatából:
Július 27. 10:30-tól interaktív zenei gyerekfoglalkozás, 16 és 17 órakor zenés parkséták a Brunszvik-kastély parkjában
Augusztus 24. 10:30-tól interaktív zenei gyerekfoglalkozás, 16 és 17 órakor pedig zenés parkséták a Brunszvik-kastély parkjában
Szeptember 21. 10:30-tól interaktív zenei gyerekfoglalkozás, 16 és 17 órakor pedig zenés parkséták a Brunszvik-kastély parkjában, 17 órától a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekar kamarakoncertje
Szeptember 22. 9 órától kincskereső játék
Szeptember 27. 18 órától kutatók éjszakája