Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Szabadulószoba a vasúti kocsiban - Ahol rossz időben is jó a családi program

Nem csak a nyári szezonban, de azon kívül is izgalmas kikapcsolódást ígér a Velencei-tó térségének legújabb turisztikai látványossága, a szabadulószobává alakított műemléki gőzmozdony és vasúti kocsi. Családoknak, a századelő romantikáját kedvelőknek egyaránt kötelező, toplistás program lesz.


Fotók: Kőmives András

Századeleji enteriőr
Az utolsó munkálatokkal is végez nyár végére a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a Kápolnásnyékre hozott gőzmozdony és mellette található kocsi felújításán. Különleges, századeleji enteriőrt álmodtak a vagonban kialakított szabadulószobába, amelyhez hamarosan érkezik még egy érdekesség is. Az 1800-as évek végén gyártott, védett ipari emléknek számító gőzmozdonyhoz ugyanis szeneskocsit is csatolnak. Ehhez már megtörtént a sínek meghosszabbítása.



Két év…
– Két évbe telt, mire tudtunk szerezni egy ide való, eredeti, 326-os gőzös vontatta szerkocsit – mondta el L. Simon László, az Alapítvány alapítója, hozzátéve: a Velencei-tó környékének első szabadulószobája különleges turisztikai szolgáltatás lesz.
– Olyan enteriőrt varázsoltunk bele, amely azt a kort idézi, amikor még a gőzösök húzták a kocsikat. Elsősorban a családok, gyerekek számára lesz nagyon érdekes és izgalmas program, de a szabadulószobák rajongói sem fognak csalódni.



Legújabb attrakció
A szabadulószobává alakított mozdony a Halász-kastély parkjában található. Mellette, a tervek szerint a Velencei-tó vasútépítését, fejlesztését, a velenceitavi vasútállomások létrejöttét bemutató kiállítás is helyet kap, amely emlékeztet majd arra, mit jelentett a térségnek a Budapestről Balaton irányába húzódó fővonal felépítése. Ipar- és közlekedéstörténeti szempontból is nagyon izgalmas téma köré rendeződik tehát a legújabb attrakció Kápolnásnyéken.