Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Művészeti Népfőiskola Székesfehérvárra is megérkezett: Otthont épített a Balett Színháznak

A régi értékeket helyezte új alapokra a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola azzal, hogy egy elhanyagolt művelődési ház épületből modern, a kortárs művészet számára szellemi műhelyt jelentő otthont varázsolt Székesfehérváron. A 2022-es évben tehát újabb helyszínt adhatott át a Népfőiskola: létrejött a Művészeti Népfőiskola Kulturális Központ Székesfehérvár.


A megújult épület mostanra részben a Székesfehérvári Balett Színház otthonává vált

Új otthonra lelt a volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház épületében a Székesfehérvári Balett Színház. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tematikus, művészeti népfőiskola, így alapvető célkitűzései között szerepel a kortárs művészetek, köztük az előadóművészetek támogatása. A volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház 1934 óta adott helyet fontos közművelődési feladatot ellátó intézményeknek, szervezeteknek, és kínált sokszínű és tartalmas kulturális elfoglaltságot fiataloknak, időseknek egyaránt. Működése azonban ellehetetlenült, főleg erősen leromlott állapota miatt, ezért egy idő óta üresen állt. A Népfőiskola pályázott, és támogatást nyert el arra a célra, hogy felújításával újra életet leheljen az épületbe, és olyan jelentős előadóművészeti társulat számára nyújtson állandó próbatermeket és irodákat, amely évek óta bizonyítja, hogy sikerrel és hűségesen szolgálja a térség kulturális fejlődését. A Székesfehérvári Balett Színház működésével az a fontos cél valósult meg, hogy más megyei jogú városokhoz hasonlóan Székesfehérvárnak is lett saját, önálló táncszínháza, kortárs balett társulata. A népfőiskola számára Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus személye garancia arra, hogy az elismerésre méltó szakmai munka méltó körülmények között folytatódik a kimondottan a balett színház igényei szerint – nettó 210 millió forint támogatás és több mint 70 millió forint önerő biztosításával – felújított épületben.


Egerházi Attila a megnyitón – körbevezeti a támogatókat az épületen

2022-es év nyarán zajló megnyitón elhangzottakból szemezgettünk:
„Nagyon örülök annak, hogy ez az otthon most megszületett és a Balett Színháznak van már valós otthona itt Székesfehérváron. Külön szeretném mindezt megköszönni a Népfőiskolának, merthogy nélkülük nem ment volna. Hálás vagyok a város kulturális élete, az intézmény és a fenntartó nevében is, hogy a Népfőiskolának megszületett ez az ötlete. Külön szeretném L. Simon László főigazgató úrnak megköszönni, hiszen ő hívott fel egyszer telefonon azzal, hogy a Népfőiskola sikeresen pályázott, és ezt a helyet is megkapja, bizonyos forrás rendelkezésre áll, hogy a felújítás megtörténjen – s mi lenne, ha ide részben a Balett Színház költözhetne be? A város igent mondott, elindult az egyeztetési folyamat, s túljutva a bürokrácián, a Balett Színház aláírta a bérleti szerződést… A város azzal tudott hozzájárulni ehhez a szerződéshez, hogy hat évre előre a bérleti díjat kifizette a színháznak.” (Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere)


A fehérvári balett társulat Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (középen) társaságában

„Láttam, hogy ez az épület mi mindenen ment keresztül. Nagy örömmel látom ezek után, hova érkeztünk el. Köszönjük minden közreműködő partnerünknek, hogy ez bekövetkezhetett. Művészeti Népfőiskolánk – ahogy a neve is mondja -, tematikus népfőiskola, a művészet minden ágával foglalkozunk, így az előadóművészetekkel is. Így aztán valóban ideális volt ez az egymásra találás: a Balett Színház birtokba veheti az épületünket, és így elkezdődhet egy olyan együttműködés, ami még nagyon sokáig fog tartani, és aminek az egyik fontos eleme, hogy a Balett Színház használja az épület nagy részét, mi pedig egy kisebbet. Tervezünk egy vendéglátóhelységet kis kerthelyiséggel. Szeretnénk ide olyan programokat hozni, amelyek egyrészt a Balett Színház tevékenységét népszerűsítik, másrészt pedig a Népfőiskolát és olyan művészeti ágakat, amelyek a fiatalokat is megszólítják. Az értékmentés és értékteremtés alapvetőd szempont ugyanis a munkánkban.” (Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke)

„Ez egy ötlettel indult, amelynek kézzel fogható eredménye ez az épület. A Népfőiskola a kezdetektoő mellettünk állt a megvalósításban. A táncművészet nevében is mondhatom: nagyon nagy hálával tartozunk L. Simon Lászlónak. S ami nekem nagy boldogság, hogy itt komoly erők fogtak össze a városvezetéstől a Népfőiskoláig. Összeadták az erőiket, látták a nemes célt…” (Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház vezetője)