Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

A Kincsestáj új gyöngyszeme

Újjászületett a Bodajki Vadászkastély. A több mint 180 éves klasszicista épület látványos megújulásának a látogatók is szemtanúi lehetnek, és megtekinthetnek benne egy, hazánkban kuriózumnak számító, minőségi vadászati kiállítást is.

A látványos kiállítás létrejötte is különleges, hiszen magánkezdeményezésből, nagyobb részben magánpénzből valósult meg. A 3,2 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 1,4 milliárd forint turisztikai támogatást adott. A beruházáson felül a kiállított trófeagyűjtemény további másfél milliárd forint értékű, és magánfelajánlásokból került a kastélyba. A megkapó látványvilágú kiállítás kurátora, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a kiállítás nem csak klasszikus elemekből, trófeákból, preparátumokról áll, hanem a 21. századi igényeknek is megfelel, hiszen interaktív elemekkel és digitális tartalmakkal hozták létre. A kiállítás érdekessége, hogy a preparátumok és trófeák nem kordonok mögött, a látogatóktól távol helyezkednek el, hanem személyes közelségből csodálhatják meg azokat.


A kiállítás kurátora, L. Simon László éppen Törő Gábor országgyűlési képviselőnek mutatja be a tárlatot - Fotók: Kőmíves András


A kiállított preparátumokat kordonok nélkül, személyes közelségből csodálhatják meg a látogatók

Rendkívüli látogatói élmény
A kastély összes helyisége kínál látnivalót – több mint 200 hazai vadász által elejtett apró és nagyvad trófeája díszíti az épület belső falait. A világ öt kontinensének élővilágát bemutató, majdnem 1000 négyzetméternyi kiállításon pedig olyan különlegességeket is megtekinthet a közönség, mint a szavannán sétáló oroszláncsalád, az ágaskodó, több mint tíz centis karmokkal rendelkező félelmetes medve vagy az óriás afrikai elefántfej. A kiállítás húsz terme egy-egy téma köré csoportosítva meséli el az ember és a természet kapcsolatát, illetve a vadászat kultúráját: megismerhetjük a szavanna, a tundra, a sarkvidék, az esőerdők és a vizes élőhelyek világát. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet korunk egyik sarkalatos problémájára, a klímaváltozást okozó tényezőkre is. A tárlat még a kastélyparkban is folytatódik, a kertben ugyanis hat új pavilont is építettek, melyekben hazánk öt legfontosabb nagyvadját – gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon – ismerhetik meg a látogatók, a hatodik pedig Magyarország dúvadjainak bemutatására létesült. Az egésznapos élményt kínáló kastélyban és parkjában a kisebbek és a nagyobbak is interaktív digitális kalandtúrán vehetnek részt. A több mint húsz teremből álló kiállításon vizuális- és hangeffektusok teszik még színesebbé a látogatást. Az élményszerű bemutatást a telefonapplikációk, érintőképernyős információs falak, valamint egy 3D virtuális szafari is színesíti. A fotóautomatával akár nagy hazai vadászokkal – Széchenyi Zsigmonddal és Kittenberger Kálmánnak is készíthet közös fényképet a látogató. A kiállítás egyik kiemelkedő eleme a történelmi vadászfegyverek gyűjteménye, ahol a közönség testközelből is megcsodálhatja a vadakat elejtő puskákat.


A kastély belső falait több mint 200 hazai vadász által elejtett apró- és nagyvad trófeája díszíti


A vadászat különleges eszközei is helyet kaptak a bodajki gyűjteményben

Izgalmas turisztikai célpontok
A bodajki kastély és a vadászati kiállítás is a Kincsestáj Program része, annak egyik legújabb gyöngyszeme. A program lényege, hogy a Velencei-tó melletti kápolnásnyéki Halász-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a csókakői vár, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a Bodajki Vadászkastély egy turisztikai láncolatot képezzen, akár több napos látogatásra is csábítva a megyébe érkező közönséget. A Kincsestáj Program állomásai biciklivel könnyen megközelíthetők, nagyrészükhöz pedig már kiépített kerékpárút is vezet. A program legfőbb célja, hogy élményekkel teli túrával kösse össze a Velencei-tó térségét Fejér megye legszebb kirándulóhelyeivel.

A kastély múltjáról
A jelenleg látható U alakú klasszicista épületet majdnem kétszáz évvel ezelőtt, a 19. század derekán báró Miske József építette. A romlásnak indult kastélyt a II. világháború után, 1964-ben részben felújították, és a rendszerváltozásig turistaszállóként működött. A már üresen álló kastélyt új tulajdonosa néhány éve vásárolta meg. Ennek köszönhetően nem csak a műemléképület újulhatott meg, de otthonra lelt e színvonalas vadászati kiállítás is az épületben.