Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata




Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Tihany is várja a kirándulókat - Balatoni kitekintő

A Velencei-tó páratlan nyári kínálatához Tihany térsége hasonlítható. A szabadtéri színház, a fejlesztések, a gasztronómiai sokszínűség teszik a Balaton melletti községet kihagyhatatlan helyszínné. Hogy miért érdemes idén is Tihanyba kirándulni, arról Tósoki Imre polgármester mesélt a Velencei-tó magazinnak.

Tósoki Imre: mindenki megtalálja Tihanyban a neki tetsző programot

– Tihany az idei, 2021-es esztendőben milyen turisztikai-kulturális eseményekkel várja a látogatókat?
– Aki Tihanyba látogat, mindenféleképpen megtalálja azt a programot vagy látnivalót, ami az ízlésének, elvárásának leginkább megfelelő. Természetesen kihagyhatatlan a bencés apátság, amely megújult kiállítással várja a látogatóit. Júniustól egy hónapig minden a levenduláról szól majd, hiszen ez a fantasztikusan sokoldalú növény 100 éve virágzik a tihanyi dombokon. A Levendula Hetek rendezvénysorozata június 19. és július 4. között várja a látogatókat, ahol az érdeklődők mindent megtudhatnak a levenduláról, annak tihanyi történetéről, feldolgozásáról és felhasználásának ezer féle módjáról, elég csak ellátogatni az Illatok Házába, a Levendula Ház Látogatóközpontba vagy a Lavender Tihanyba. Érdemes megnézni az apátsági majort, ahol nem csak a levendulával ismerkedhetünk meg, de kivételesen értékes gyógynövény kertje is igazi látványosság. A Nemzeti Park idén is megrendezi a „Szedd Magad” akciót, természetesen a növény virágzásának időpontjában. De a nyár folyamán volt Kézműves Sörfesztivál, július 16-18. között, illetve kellemes zenei estéket ígér a Nyáresték a Fél szigeten rendezvénysorozat, vagy az apátság komolyzenei koncertsorozata, illetve az idén is fantasztikus előadásokkal várja a nézőket a Bujtor István Szabadtéri Színház, amelynek produkcióit július elejétől augusztus végéig élvezheti a közönség. Az ősz is hoz majd érdekes programokat, készülünk a Szüreti Napokra szeptember második hétvégéjén, az egyik legnagyobb rendezvényünk, a Gardália Napok pedig november 19-21. között valósul meg. A tél, ami talán a legszebb évszak a félszigeten, igazi meghitt családi, közösségi programokat ígér, a Téli Varázs – Karácsonyváró Napok ideje alatt lesznek adventi gyertyagyújtások és forraltbor főző verseny is.

– Klasszikus „bakancslistás” helyszín Tihany, amit kötelező meglátogatni, ha valaki Magyarországra, a Balatonra látogat. Milyen újdonságokkal, fejlesztésekkel találkozik az, aki most nyáron és ősszel érkezik?
– Tihany mindig fejlődik, alakul, idén nyáron az idelátogatók is szembesülhetnek vele, hiszen még épülőfélben vannak azok az új beruházások, amelyek meghatározzák a település jövőjét. De az építkezésektől függetlenül senki sem marad élmények nélkül. Nagyszabású beruházás keretén belül született újjá a szabadtéri színpad, aminek már nagyon itt volt az ideje, ebben remek partnerünk a Levendula Színpad Kft. Megújultak a Tihanyi Tájházak épületei, reméljük, nemsokára a kiállítási anyag is elkészül, várja látogatóit a Garda Akvárium, ami a Balaton halait mutatja be, és ha minden a tervek szerint halad, ősz végére megújul a volt apátsági Magtár épülete, amelyből turisztikai fogadóépület lesz. November végére elkészül az apátságot a Mádl Ferenc térrel öszszekötő lépcsősor, a mellette található Csokonai ligettel és függőkertekkel együtt. 2022 tavaszára a Visszhang dombon elkészül egy történelmi játszótér, és az ide látogató vendégek rendelkezésére áll egy megújult, korszerű vizesblokk és információs iroda. Egész évben látogatható az Őrtorony-kilátó, mely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja.

– A község gasztronómiája kiemelkedő: levendula, bor, sör – mivel kínálná idén az új vendégeket?
– Nagyon nehéz választani, talán lehetetlen. Az Apátsági Rege Cukrászda egyedi kínálatától kezdve a Nagyi Sütödéje házi süteményein keresztül a levendulás sörig kiváló gasztronómiai élmények várják a vendégeket. A magyaros ízek, a csárda hangulat, a családias kis éttermek, vagy a modernebb, fi atalosabb vendégfogadás, mind jelen van a félszigeten.

– Milyen nyári szezont szeretne zárni idén?
– Első és legfontosabb a biztonság. Minden vendégnek örülünk, mindenki fontos a számunkra, de az is éppen ennyire fontos, hogy az éppen aktuális járványügyi előírásokat betartsuk, és betartassuk. Szeretnénk, ha mindenki úgy jönne az idén Tihanyba, hogy a most tartó építkezések és fejlesztések ne a kedvét vegyék el, hanem a kíváncsiságát ébresszék fel, és később visszatérjen, hogy ezeknek a fejlesztéseknek az eredményét megcsodálhassa. Szeretnénk elérni, hogy aki hozzánk jön, mindig érezze a vendégszeretetet, és egészségben, jó kedvvel térjen vissza hozzánk minden évben.

str