Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Élménnyel teli Székesfehérvár – közel Hozzád!

Ahogy közelednek az év végi ünnepek, úgy vágyunk egyre inkább testi-lelki feltöltődésre, értékes együtt töltött időre, élménydús kikapcsolódásra a gyerekekkel vagy romantikus elbújásra a párunkkal… Nem is kell messze mennünk, a Velencei-tótól pár percre Székesfehérvár számtalan lehetőséggel vár a téli időszakban is! Lássuk, milyen élménydömping vár, csak győzzünk választani! 

Fény-játékok, adventi varázslat és óriáskerék…

November végén ünnepi díszbe öltözik Székesfehérvár, a királyok városa, és remek adventi élményeket ígér. A legszebb hazai karácsonyi vásárok közé is beválogatott forralt bor és kürtőskalács illatú forgatag középpontjában a hatalmas, ragyogó fénybe öltözött karácsonyfa és az alatta körbe-körbe zakatoló mesebeli gőzös látványa mintha egy képeskönyv lapjairól kelt volna életre. Fehérvár igazi mesevárossá változik, fényfestett házakkal, pazar koriligettel, sőt idén már harminc méter magasból, az óriáskerékről is megcsodálhatjuk az ünnepi fényekben úszó csodavilágot…
Ki hitte volna, hogy Fehérváron a Városháza épületén éppen annyi ablak van, amennyiből kitelik az adventi kalendárium minden napja? Esténként a hivatal mesebeli kincsesházzá változik, ahol aztán advent minden estéjén kinyílik egy újabb ablak. Az ablak mögött egy szép vers, mese, vagy egy fülbemászó dal rejtőzik, mellyel a helyi színészek és fiatal tehetségek ajándékozzák meg az arra sétálókat. Mondhatjuk, Székesfehérvár az adventi fények városa! A gyönyörű fényfestett épületek mellett itt-ott vidám karácsonyi animációba csöppenhetünk, sőt, a város két hangulatos terén mi magunk is játszhatunk a fényekkel, de végig suhanhatunk a gyönyörű belvároson a fényvonattá vált városnéző kisvonattal is… és mikor azt hittük, már minden csodáját kiélveztük a mesés belvárosnak, vár minket az idei év újdonsága, a Zichy-ligetben felállított óriáskerék, hogy a magasba emelkedve is megcsodáljuk a várost! Mindehhez persze végig kell sétálni a mesés belvároson, de nem fogjuk megbánni!
Az óriáskerék fényei alatt a romantikus Zichy-liget télre Koriligetté változik, ahol a fényben fürdő fák és igazi téli mesevilágba illő dekorációk között csúszkálhatunk. És hogy mi minden vár még? Adventi kuckó, ajándékkészítő műhelyek és mézeskalács város... De nincsen adventi vásár gyertyagyújtás, lélekmelegítő dallamok, Betlehem és míves ajándékok nélkül. Fehérváron sincs ez másképp! A városi színpadon vasárnaponként lobban fel a soron következő adventi gyertya lángja. Az adventi készülődés legszebb pillanatai közé tartozik a közös várakozás a fények kigyúlására, a találkozások, baráti beszélgetések egy bögre finom, gőzölgő ital mellett. Hétvégén neves előadók gondoskodnak a hangulatról: többek között Nyári Alízt és Editet, Wolf Katit, Gájer Bálintot, a Szőke Nikoletta Quartetet, Vörös Janka Duóját, a Vox Mirabilist és az Alba Regia Vegyeskart hallhatjuk.

Téli kalandok kint és bent

Jó levegőre, és a természet közelségére télen is szükségünk van, ezért érdemes néhány természetközeli programot is szerveznünk, hiszen nincs rossz idő, csak vékony kabát… Ha gyerekekkel kelünk útra, a Koronás Park mindig jó ötlet, de ne hagyjuk ki a Sóstót sem, ahol a Sóstó Látogatóközpont csapata ökoklubbal, téli ökotúrákkal készülnek, lesz itt többek között Mikulás túra és Madárkarácsony is! Emellett reflektorfényes stadiontúrára invitálnak a MOL Aréna Sóstóra, ami nem csak a foci szerelmeseinek lesz nagy élmény, ezt garantáljuk!
Ha mégis inkább a belvárosban kalandoznánk, a Tourinform Iroda Titkos Helyek városfelfedező játéka remek program lehet az egész családnak, de egy rendhagyó randinak sem utolsó. Körülbelül két óra alatt felfedezhetjük Székesfehérvár titkait és ezer év történetét… nem utolsó szempont az sem, hogy hidegebb időben megannyi remek cukrászda és kávézó vár a belvárosban, hogy felmelegedjünk egy finom bögre forró ital mellett, míg elmorfondírozunk egy-egy feladványon.
Ha mégsem vágyunk a szabadba, akkor szabaduljunk ki a Hiemer-ház pincéjében található vadiúj szabadulószobából, ami időjárástól függetlenül jó buli az egész családnak! A kapitány titkai egy valódi történelmi játéktér, ahol a játék tart fogva, ténylegesen nem tesznek lakat alá senkit… De mitől is olyan érdekes ez a program? A játékteret egy, a valóságban is megtörtént fehérvári eseményre felfűzve rendezték be: 1602-t írunk, amikor Wathay Ferenc Székesfehérvár alkapitánya volt, s a fehérvári vár még ott magasodott a közelben. A török nem kegyelmezett, a fehérváriakat fogságba ejtette. A pince hűvösében azonban a 21. század kalandora újraélheti, sőt, újraírhatja a történelmet – ha megtalálja onnan a kivezető utat…
Ha a hidegrázós élmények után felmelegednénk egy kicsit, a belváros szívében vár az Árpád-fürdő, amely hangulatával mindenkit elvarázsol! A zegzugos, mesebeli labirintus kényeztető, változatos medencéivel, melengető szaunaszeánszokkal és wellness kínálatával igazi menedék és feltöltődés a hidegben…

Kultúrwellness

Fehérváron még a wellness program is kulturális élmény a százéves szecessziós műemlékfürdőben, néhány kulturális program beiktatásával igazi kultúrwellnessben lesz része a látogatóknak. Bár a téli hónapokban nélkülöznünk kell a Bory-vár csodáit és a Nemzeti Emlékhelyet is csak kívülről láthatjuk, de a fehérvári kiállítási paletta így is tartalmas kiegészítése a szabadidős programoknak.
Az állandó kiállítások között is csemegézhetünk, de izgalmas időszaki tárlatokban sem lesz hiány. A 2019-es Év kiállításának választott Réber gyűjteményt a Hetedhét Játékmúzeumban találjuk, ahol akár családdal, akár egyénileg akár fél napot is elidőzhetünk a babaszobákba rendezett több ezer miniatűr játék között, mielőtt Réber László gyermekkorunkból ismerős, és felfedezésre váró rajzaival ismerkedünk. Beleshetünk Dédapáink patikájába is a Fekete Sas Patikamúzeumban, de Vasútmodell kiállítás és Óramúzeum is várja a látogatókat. (Utóbbi csak rendelésre csoportok számára nyitja meg kapuját). A képzőművészetre fogékony látogatók Ziffer Sándor műveiben gyönyörködhetnek a Deák Képtárban, de az Új Magyar Képtár is kötelező számukra.
A Szent István Király Múzeum idei évi egyik legnagyobb szabású tárlata IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt tiszteleg. A Hősök, szentek, hódítók című kiállítás eredeti tárgyakkal, installációkkal és gazdag grafikai tartalommal, egészen december végéig várja a történelmi-művészeti csemegére vágyókat.

Év eleji előzetes

Az év elején sem fogunk unatkozni Székesfehérváron, az már biztos! A január-februári időszakban főleg a téli gasztro finomságoké a főszerep, a szerencsehozó újévi lencse és a januári bormustra után februárban toros és pálinkafesztiválon, kolbászfesztiválon kényeztethetjük az ízlelőbimbóinkat, de ahogy közeledik a tavasz, úgy mozdulunk újra a szabadba a programlehetőségek tekintetében is.
Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt, most sem lesz ez másképp, a belváros látványos utcaszínházzal, fehérvári fiatalokkal, igazi közösségként ünnepel majd együtt.
Áprilisban aztán igazi tavaszköszöntő ünnep vár Gorsiumban, a kétnapos Floralia keretein belül, ahol évről évre megelevenedik előttünk a római kor fenséges pompájával, ókori színházzal, galdiátorjátékkal, hogy testközelből élhessük át az ókori római életstílust.
Ennyi gasztro-központú esemény után a legjobbkor köszönt ránk a Sportmajális, hiszen Székesfehérvár már hagyományosan, évek óta sporttal ünnepel május 1-jén, népszerű sportolókkal, egyesületekkel és extrém programdömpinggel. A nyitó felvonulás a több ezer fős energikus tömeget nem mindennapi versenyekre, bemutatókra vezeti, ahol profik és kezdő mozgolódni vágyók együtt edzhetnek. Ez a nap a mozgásé, a sporté, a szórakozásé és természetesen a kikapcsolódásé.


Eseménysoroló:
2019. november 30-december 21. – Fehérvári Advent
2019. december 31. – Városi Szilveszter
2020. január 1. – Szerencsehozó Lencse
2020. február – Toros és Pálinkafesztivál, Kolbásztöltő fesztivál
2020. március – Március 15. – ünnepi műsor
2020. április – Floralia
2020. május – Sportmajális
TIPP: aktuális programajánlókért keresd a Tourinform Irodát!
Fedezd fel, éld át, kapcsolj ki! Még több fehérvári élményért csekkold a turizmus.szekesfehervar.hu oldalt!