Keresés


Kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai, gazdasági magazin
Hirdetés

A magazin letölthető változata
Az ingyenes Velencei-tó Magazin legújabb számát megtalálják a Tourinform irodáiban, a tó térségi szállodákban és a különböző vendéglátóhelyeken.

Korábbi lapszámaink

VELMA rövid hírek


Hirdetés

Egy kis klasszicizmus Fejér megyében

A Velencei-tótól nem messze található a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Kulturális Találkozóközpont Hotel & Étterem, melynek színes programjai és gasztronómiai különlegességei egyaránt vonzó kikapcsolódást jelentenek az összes korosztály számára. De miért is ennyire lenyűgöző ez a hely? Megmutatjuk.

A kastély múltja és jelene

A 19. század közepén végérvényesen a Károlyi családhoz került a csurgói birtok. A birtokon 1844 és 1853 között zajlottak gróf Károlyi György, a Magyar Tudományos Akadémia társalapítója megbízásából a kastély építési munkái. A tervező Henrich Koch műépítész, akinek nevéhez az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palotának átépítése is kötődik. Az akkor Bécsben élő építészt Ybl Miklós - a 19. század legnagyobb magyar építész mestere - képviselte a helyszínen. Gróf Károlyi Józsefhez - aki a Fejér vármegye és Székesfehérvár főispánja volt – fűződik a homlokzat 1910-es eklektikus és neobarokk stílusú átalakítása. A második világháborút követő gondatlan használat és a későbbi hosszú évekig tartó gazdátlanság után 1997-ben a Károlyi György - aki jelenleg hazánk párizsi nagykövete - által létrehozott Károlyi József Alapítvány kezelésébe került a kastély. Az Alapítvány kiemelt célja a műemlék megmentése és közhasznú kulturális célú üzemeltetése. A kastély felújítása több mint 14 évig tartott, a kastélykápolna 2007-ben, a főszárny pedig 2011-ben készült el. Napjainkban a kastély melléképületeinek felújításával folytatódik az értékes műemlék megmentése.Grófok és grófnék

A varázslatos helyszín – a Károlyi kastély – szívesen várja mindazokat a látogatókat, akik nem csupán a kulturális programokért rajonganak, hanem a gasztronómiáért is, ugyanis a kastélyban rendezett vacsorákon a vendég grófnak és grófnénak érezheti magát. Az 50 hektáros ősfás park és arborétum – ahol botanikai sétán vehetünk részt, vagy a birtok saját taván csónakázhatunk egyet - tökéletes otthont ad a kastély épületének. A hely spiritualitása ellenálhatatlanná teszi a fehérvárcsurgói kastélyt. A felújított történeti terek, műtárgyak, családi emlékek és a szállodában a 17 lenyűgöző szoba és 4 korhű lakosztály garantálja a csendes és nyugodt pihenést a vendégek számára.
A fehérvárcsurgói Károlyi kastély híres a kulturális programjairól. A nyár eleji kertművészeti napok, a vonósnégyes fesztivál, illetve a jótékonysági koncertek, hangversenyek, konferenciák és kiállítások szervezésének profizmusa magáért beszél. A kastély jelentős könyvtárral rendelkezik, de találkozhatunk itt Károlyi Angelicaval is, Károlyi gróf feleségével, aki kulturális igazgatóként irányítja a központ működését.
Egyszóval, ha valaki élményekben gazdag pihenésre vagy magányos elvonulásra vágyik, mindenképpen látogasson el a Velencétől mindössze 36 kilométerre lévő hangulatos Károlyi kastélyba.

A kastély téli programjai 

Íme, néhány a Fehérvárcsurgói Károlyi kastély 2019-es programjai közül:
- 2019.12.15 Botanikai séta a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában.
- 2019.12.23 – 2019.12.29 Kastélylátogatás
- 2019.12.24 – 2019.12.26 Karácsony a kastélyban.
- 2019.01.01 – 12.31 Tradicionális teadélutánok a Károlyi Kastélyban